Як з губернатора Волині людину зробили. ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ

1
2
Як з губернатора Волині людину зробили. ВОЛИНСЬКІ БУЙДИ
Герой України, колишній голова Волинської ОДА Анатолій Француз (2002 - 2004 роки) – чоловік славолюбний: любив (либонь, і зараз любить) регалії колекціонувати.

Він – і кандидат юридичних наук, і почесний президент клубу любителів зимового плавання, і почесний президент Федерації боксу України, і заслужений юрист України, і кавалер почесних відзнак МВС.

А ще він – член Національної спілки журналістів України. Написав (чи написали за нього) книги «Автобукварик», «Християнський буквар» і купу інших спеціалізованих видань.

Як Саша Главацький, фотографувався з різними знаменитостями. Придворні писаки друкували його фото з Папою Іваном Павлом ІІ. Писали, що саме за «Християнський буквар» його приймав Глава РКЦ, дякував.

Щойно він прибув на Волинь – до місцевих журналістів надійшла вимога: пишучи репортаж чи навіть замітку про Француза обов’язково зазначати: «Голова облдержадміністрації, Герой України Анатолій Француз».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "Батя і терористи, або За що Французу дали Героя"

Всі так і робили. Тільки одна газета не здавалася – «Вільна думка» Миколи Панасюка.

Вже йому і машину палили (досі не відомо, хто), і телефонними дзвінками залякували, а він Француза в кожному номері ГУФАЄм називав. Ну, як той просив: ГУФАЙ – абревіатура від перших букв – Герой України Француз Анатолій Йосипович.

* * *

Якось послали мене, кореспондента Волинського радіо, на Локачинське газове родовище. Там електростанцію американського виробництва відкривали, що працює на непридатному для використанні газі (з великим вмістом сірководню). Приїздив давати прес-конференцію на місці голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Бойко (той, що потім став «регіоналом», тепер в «Опозиційному блоці», відомий за корупційною справою про «вишки Бойка»).

Поїхав я на ту прес-конференцію. Були ГУФАЙ, Бойко і місцевий карлик. Порозказували все, на питання дали відповіді. Подякували і пішли в іншу кімнату.

Ми думали, що й нам обід накриють. Сидимо-чекаємо. А дзуськи. Заходить начальник промислу і каже: «А ви чого тут? Режимний об’єкт. Негайно покиньте приміщення».

Приїхали до Луцька. Відписуємось. Я – що не речення: «Голова облдержадміністрації Герой України Анатолій Француз».

Поклав перед начиткою текст головному редактору на стіл. Василь Федчук читав-читав, а тоді підняв окуляри на лоба і каже: «Щось забагато ото «Герой України» і «Герой України».

«Я написав, а ви, як хочете – викреслюйте, – кажу. – Побачимо, чи рука підніметься».

Почухав потилицю Василь Володимирович, взяв ручку і править.

«Напишемо один раз просто «Анатолій Йосипович». Зробимо його людиною».

Святослав ЛЕСЮК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І що це таке? :) Стаття, інформація, подія...?! Зрозуміло що штадт закінчився і криза жанру... :)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні