Чому головного комунальника Луцька підозрюють у підробленні документів

0
2
Чому головного комунальника Луцька підозрюють у підробленні документів
Нещодавно, волинська прокуратура заявила про те, що директора департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Юрія Крася та ще одного чиновника мерії підозрюють у службовому підробленні документів.

Приводом для підозри чиновників у скоєнні злочину став ремонт трьох вулиць у Луцьку, який зробила фірма "Луцька ДПМК", ще до проведення тендеру.

Нещодавно у Єдиній системі судових рішень з'явився вирок суду, за яким визнали винним та покарали екс-директора підприємства Миколу Слушаєва.

РЕМОНТ ПОЗА ЗАКОНОМ

У 2017 році волинські прокурори звернулись до Луцького міськрайонного суду з приводу "непрозорих" закупівель.

Правоохоронці запідозрили, що директор департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась ще до проведення тендеру домовився з однією з луцьких фірм щодо ремонту дороги. Підприємство, не дочекавшись аукціону, розпочало роботи.

Фірма, яка заслужила таку довіру, - "Луцька Дорожна Пересувна Механізована Колона". Саме між на тодішнім директором цього підпримства Миколою Слушаєвим та Юрієм Красем були домовленості щодо ремонту вулиці Гнідавська, Софії Перовської та Олекси Ошуркевича.

Ще до проведення тендеру фірма почала роботи на вище вказаних ділянках дороги. А вже пізніше стала переможницею у трьох закупівлях. При тому, що змагався з фірмою ще один учасник - ТОВ "Унідор Сервіс".



До слова, раніше журналісти "Четвертої влади" запідозрили, що обидві фірми могли завчасно домовитись та "розіграти" три тендери на ремонт вулиць між собою. Адже зачасту на торги обидві фірми приходять парою. А цінові пропозиції підприємств-переможців практично не знижуються.

До прикладу, у тендерах на ремонт вулиць Гнідавської, Софії Перовської та Олекси Ошуркевича стартова ціна була 1 мільйон 80 тисяч гривень. Фірма "Унідор Сервіс" взагалі не знижувала вартості, тому й програла. Натомість "Луцька ДПМК" зробила ремонт дороги за 1 мільйон 73 тисячі гривень, тобто практично не знижуючи вартості.

Ремонт вулиць провели у липні, однак, за документами, його виконати мали у серпні-вересні. Для того, аби приховати, що роботи провели ще до оприлюднення результатів тендеру, керівник "Луцької ДПМК" вніс до документації завідомо неправдиві відомості. До таких самих дій вдався й департамент житлово-комунального господарства.

Після цього посадовці подали до Держказначейства фіктивні документи щодо виконання ремонтних робіт та провели відповідні розрахунки.

"Умисні дії ОСОБА_1 (Миколи Слушаєва, - ред.) кваліфіковані за ст. 366 ч.1 КК України, як внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, складання та видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа", - йдеться у вироці суду.

Директор "Луцької ДПМК" повністю визнав свою провину. Суд же, своєю чергою, вирішив, що такий проступок варто віднести до категорії злочинів невеликої тяжкості. І призначив Миколі Слушаєву штраф у сумі 4250 гривень.

Окрім того, суд позбавив його на рік права обіймати посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях, пов'язаних з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій.

БЛИСКАВИЧНІ ПЕРЕМОГИ

"Луцька ДПМК" популярний учасник у тендерах на ремонт доріг. Фірма стала переможцем у 181 закупівлі та уклала стільки ж договорів. Завдяки виконаним ремонтним роботам їй вдалося заробити на Волині 125 мільйонів 473 тисячі гривень.



Найчастіше замовником виступає саме департамент ЖКГ Луцькради. З ним фірма уклала аж 99 договорів на загальну суму 38 мільйонів 557 тисяч гривень. На другому місці - КП "Полігон". Між підприємствами укладено 22 договори на суму 12 мільйонів 700 тисяч гривень. Ще 15 договорів на суму понад 7 мільйонів 900 тисяч з "Луцькою ДПМК" уклала Княгининівська сільська рада.

Сама ж фірма зарєстрована у 2007 році в селі Великий Омеляник Луцького району. Основна її діяльність - будівництво доріг та автострад.

Микола Слушаєв уже екс-директор підприємства. Наразі він лишається директором ТЗОВ "Обрій", яка займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Сьогоднішнім очільником "Луцької ДПМК" є Іван Кобак, який також виступає одним з її засновників. Цікаво також, що очільник підприємства є сином колишнього двічі депутата Волинської обласної ради Івана Кобака, який був і директором луцького м'ясокомбінату.

Аліна БЕКЕРУК (для Волинь24)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні