На честь Виноградова у луцьких підземеллях облаштують пам'ятний куточок

1
-4
На честь Виноградова у луцьких підземеллях облаштують пам'ятний куточок
На честь краєзнавця-аматора Олега Виноградова, який більше 30 років присвятив роботі у луцьких підземеллях костелу, облаштують пам'ятний куточок.

Про це розповів настоятель кафедрального собору Петра і Павла у Луцьку отець Павло Хом'як.

"Якщо, звісно, родина висловить свою згоду, хочемо зробити куточок, який буде присвячений, власне, пану Олегу Виноградову. Вийшла така ініціатива поставити пам'ятну таблицю, на якій буде вказано, що хранителем цього підземелля, заслуженою людиною цього підземелля буде Олег Виноградов", - розповів він.

Наприкінці 80-х років Олег Виноградов очолив клуб "Ентузіаст", де згуртував небайдужих лучан і разом з ними розчистив приміщення підземелля, де у часи Радянського Союзу була овочебаза. Разом вони виносили сміття та відбирали старовинні експонати. Також вони провели сюди електропостачання. Пізніше Виноградов став першим екскурсоводом катакомб.

За словами очевидців, він був незвичним гідом: міг розповідати про кожен експонат не менше десяти хвилин. Окрім цього, мав певні вимоги до відвідувачів. Чоловік категорично забороняв фотографувати підземелля.

"Там є поховання та залишки людей, які повинні спочивати з Богом. Тому я думаю, що його заборона фотографувати підземелля була пов'язана саме з цим", - пояснив директор адміністрації державного історико-культурного заповідника у м. Луцьк Павло Рудецький.

Майже до кінця своїх днів Олег Виноградов проводив екскурсії. Щоправда, вже з осені 2017-го року здоров'я не дозволяло йому повноцінно займатись улюбленою справою. Загалом він пережив чотири інсульти. Та до останнього з керівництвом костелу у нього була домовленість: Виноградов мав право проводити екскурсії тоді, коли матиме сили та бажання.

Нагадаємо, Олег Виноградов пішов із життя 30-го червня.

Також раніше повідомлялось, що луцькі підземелля ввійшли у топ-15 найтаємничіших катакомб України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Була на його екскурсіях, дійсно було дуже цікаво. Він не забороняв фотографувати, проте там було місце на сходах де він сказав, що можете не фоткати, все одно фото не вийде. Ми все одно сфоткали, він погодився. На фотоапараті фото було 100 %. Коли дома переписувала фотки у комп, то воно зникло. Містика.. Дуже шкода, що не стало такої чудової людини... дійсно був фанат своєї справи...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні