Головний лікар з Волині розповів, як був свідком путчу в Кремлі

1
-6
Головний лікар з Волині розповів, як був свідком путчу в Кремлі
Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор в інтерв’ю «Волинь24» розповів, як був свідком серпневого путчу в СРСР.

У 1989-му Іван Сидор був обраний народним депутатом СРСР. Входив до міжрегіональної депутатської групи Андрія Сахарова, яка була на ту пору опозиційною меншістю. У серпні 1991 року нардепателеграмою терміново викликали в Кремль.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Коли Путін носив Собчаку дипломата, Іван Сидор був нардепом. ІНТЕРВ’Ю

«Беру квиток на поїзд і їду. Мені казали: «Не їдь, там вас усіх під кремлівською стіною і розстріляють». Але перед тим заїжджаю в колектив і розпускаю партійну організацію (в нас вона була крупна: десь біля 80 людей). Так і сказав: «Із сьогоднішнього дня припиняє свою діяльність Комуністична партія. Тому якщо хочете, знімайте офіс, але я виходжу». І – написав заяву. За мною вийшла маса людей», - згадує Іван Сидор.

У Москві вже на вокзалі нардеп відчув, що суспільні настрої змінилися.

«Приїжджаємо в Москву поїздом. Дивлюся: вже нас не зустрічають. А раніше зустрічали, валізу чи сумку несли. Заходжу в депутатську кімнату – вже чай не дають, шоколад-каву теж не дають… Йдемо у Кремль, а там – страшно, що робиться.

Почалася революція. Україну просять долучатися. Ми зібралися у малому залі. Валентина Шевченко сидить біля поста, рукою голову підперла і не знає, куди їхати. Формують бригади. Нам кажуть їхати до Єльцина на дачу. Тим часом стенограмою передають, що вийшло на вулиці сім-вісім мільйонів людей. Пуго тоді був міністром внутрішніх справ, Янаєв першим секретарем ЦК КПРС, Стародубцев – партійний діяч, голова колгоспу, Язов – міністр оборони, Ахромеєв – маршал, начальник Генштабу… Підняли бойову льотну дивізію в небо. Маршал Шапошніков командував, з ним була домовленість, що він не відкриватиме вогонь. Тим часом під Кремль вже підігнали танкову дивізію, піхоту», - розказує Іван Сидор.

За словами екс-нардепа, тоді обранці дійсно не знали, чи повернуться додому живими.

«Могло бути так, що ми давно вже в землі лежали б. Пуго дає команду відкрити вогонь, Шапошніков перейшов на сторону демократичних сил, з ним була домовленість, що він дасть команди стріляти. Каже, що не відкриє, бо тут мирне населення. Тоді Пуго застрелився. Ахромеєв поїхав на квартиру і десь повісився у ванні чи де. Стародубцев утік у свій колгосп. А Язов, який пережив Другу світову, земне пекло, мабуть і донині десь сливки обрізає…» - розповідає він.

До Луцька Сидор повертався переконаним, що «Україна буде як один зі штатів Америки». А на вокзалі його стрічали рухівці з плакатами.

«Тут «Рух», зразу мене в драмтеатр. «Ви за українську мову, ви за українську мову», - кругом. Ще Шимонович тоді був, Тиський. Перший секретар обкому партії казав так: «Їхав Сидор на З’їзд один, а приїхав іншим». Я ніколи не був радикалом. Але ж ми робили мітинги на Замковій площі демократичні, на підтримку цього всього. З прапорами. Пам’ятаю, лікар з опікового відділення був і виступає: «Цього сифілітика…» - на Леніна. А тут я сам веду мітинг. Непрості були часи, але треба було їх пережити», - згадує екс-нардеп.

Після путчу він не пішов у депутати Верховної Ради, а залишився головним лікарем Волинської обласної клінічної лікарні.
Нардеп Іван Сидор виступає на з'їзді народних депутатів СРСР
Нардеп Іван Сидор виступає на з'їзді народних депутатів СРСР

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це Форос, біля Севастополя. Поряд дача Брежнєва. Рульожка для літака під кожну дачу. ВПП прямо у море.
Переворот...))...- хрЄновенький вийшов. Сцикнули дожати, бо америкоси втрутились. За те зарах уже янки дожали, розвалили, купили, обЖИДИли!!!((
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні