Повідомили, від чого загинули бджоли на Волині

0
4
Повідомили, від чого загинули бджоли на Волині
У Держпродспоживслужбі з'ясували, що бджоли на пасіках Турійського району на Волині загинули внаслідок обробки посівів ріпаку препаратами інсектицидної дії з діючою речовиною лямбда-цигалотрин.

Про це інформує сайт відомства.

Нагадаємо, наприкінці травня 2018 року стало відомо про масовий підмор бджіл у селах Новий Двір, Літин, Осьмиговичі, Купичів, Озеряни, Сушибаба Турійського району.

Для встановлення причин загибелі бджіл спеціалісти Держпродспоживслужби обстежили пасіки, посіви ріпаку та відібрали зразки підмору, розплоду бджіл, стільникового меду, рослин ріпаку і бакову суміш пестициду.

За результатами досліджень, проведених ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби», в зразках підмору бджіл інфекційних та паразитарних хвороб не виявили.

За результатами проведеної фітосанітарної експертизи ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» ентомологічних та мікологічних шкідливих організмів в посівах ріпаку не виявили.

Читати також: У волинських селах, де потруїли бджіл, - мед безпечний

За результатами випробувань Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів у зразках рослин, бджіл, бакової суміші виявили залишкові кількості пестицидів, а саме діючу речовину інсектицидної дії лямбда-цигалотрин (49,85 г/л).

Отож, зазначають у Держпродспоживслужбі, причиною загибелі бджіл стало порушення норм чинного законодавства при обробці посівів ріпаку препаратами інсектицидної дії з діючою речовиною лямбда-цигалотрин.

І додають: станом на 15 червня 2018 року господарство-власник посівів добровільно відшкодувало фінансові втрати 12 з 17 пасічників.

Нагадаємо, директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко розповідав, що пасічникам з Волині, у яких потруїли бджіл, почали виплачувати грошову компенсацію. Десятеро приймають її, а четверо принципово підуть до суду.
Теги: бджоли
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні