«За цим всім величезні фінансові зловживання», - Свирида про недовіру голові Луцької РДА

5
-4
«За цим всім величезні фінансові зловживання», - Свирида про недовіру голові Луцької РДА
Лідер фракції РПЛ у Луцькій районній раді Олександр Свирида вважає, що причин для висловлення недовіри голові райдержадміністрації Ігореві Ярмольському – більш ніж достатньо.

Про це він розповів в інтерв’ю «Волинь24».

Нагадаємо, нещодавно депутати Луцької районної ради проголосували за висловлення недовіри голові РДА Ігореві Ярмольському. Ігор Ярмольський працює на цій посаді вже не один рік поспіль. Призначений у січні 2015 року, до цього тривалий час був Маяківським сільським головою.

Рішення про недовіру 21 травня під час позачергової сесії райради підтримали 19 із 20 депутатів, які брали участь у голосуванні (загалом на сесії були присутні 26 із 34). Свій голос проти Ярмольського віддали представники п’яти політичних сил, представлених у райраді (РПЛ, Свободи, Батьківщини, УКРОПу та Аграрної партії), крім БПП.

- Олександре Миколайовичу, які причини спонукали до прийняття такого рішення депутатами?

- Як на мене, причини очевидні: порушення Ярмольським законодавства, Бюджетного кодексу і Конституції щодо невиконання районного бюджету 2018 року. Причім виконання не в частині надходжень (я чув, він давав інтерв’ю, що все добре), а в частині видатків.

Він дав незаконні вказівки керівнику фінвідділу райдержадміністрації та казначейства не фінансувати капітальні видатки, які мали бути здійснені в Луцькому районі. Більше того – звернувся до суду. Це при тому, що минулого року він так само оскаржував це в суді, і програв його.

Після програшу в суді фінансисти вже під страхом почали ставили підписи на документах. Цей процес розблокувався через рішення суду недавно.

- Про які саме видатки йдеться?

- Це соціальні видатки. В основному - капітальні ремонти у школах. А коли ж ремонтувати: літо на носі?! Заміна дахів, утеплення приміщень, капітальні ремонти, добудови - і весь величезний обсяг робіт, які цього року проведені не будуть або будуть проведені некваліфіковано.

У тому числі є питання, пов'язані з безпекою людей. Наприклад, було заплановано спорудження блискавкозахисту в школі села Садів Луцького району. І ця робота теж вчасно не розпочалася. Благо: нічого надзвичайного не відбулося. Але теоретична ймовірність небезпеки є.

Лише зараз відновили роботи у Луцькому районі, але це все тривало, починаючи із січня до середини травня. Ніякі наші звернення сесій чи бюджетної комісії результатів не давали. Люди виконували незаконну вказівку Ярмольського і нічого не робили.

Друге: абсолютно неефективне управління бюджетними ресурсами. У селі Радомишль були виділені гроші на реконструкцію дитячого садочка. Село велике і дітей багато. Було виділено 3 млн грн на реконструкцію, однак адміністрація примудрилася за 1,5 млн з тих трьох збудувати котельню.

Є школа, а за 10 метрів від неї котельня. У 50 метрах - садочок, але вони там будуть ще одну котельну. На питання, для чого, відповіді нема. А відповідь одна: підрядником у цьому випадку був сумнозвісний Степан Москвич. Та котельня за 2 млн грн зроблена зі старих матеріалів, наймовірніше - з корівника, а списана як нова. Тепер пишуть: давайте ще гроші на садочок.

У Луцькому районі масштабно впроваджується програма переходу на тверде паливо. Луцька районна лікарня чи торчинська школа у процесі цієї роботи збудували бункери в землі з товщиною стіни 1,5 метра і глибиною 6-7 метрів. Це технології минулого століття, так ніхто зараз не робить. Зараз ці бункера замостили, і вони стоять.

Крім того, Луцький район - напевне, лідер в Україна щодо відмови від газу. У нас уже діє 10 котелень на твердому паливі, а ще збудовано 3. Однак увесь останній рік ці котельні стоять. Там все готово: тільки підключити електроенергію і дати паливо. Внаслідок амбіцій Ярмольського вони не підключені до електроенергії, бо він не дає відповідного листа для роздільного обліку. Це повна безгосподарність. Такого бути не може, щоб збудувати об'єкт і не використовувати!

Або ще одна історія: та сама ж таки фірма Степана Москвича “Стир Агробуд” отримує гроші на роботи з утеплення школи, яка вже утеплена. Є акти виконаних робіт. Гроші просто списуються по-новому. Щодо цього вже два роки тривають кримінальні справи. Експертизою все доведено. Так, Ярмольський не розпорядник, але він цим процесом керує. Таким чином нанесені чималі збитки. Думаю, буде винесене найближчим часом якесь рішення суду. Це лише один приклад, а таких чимало, і за цим всім ідуть величезні фінансові зловживання.

Оцей весь комплекс причин і привів до того, що районна рада висловила йому недовіру.

- Як реагують на ці всі порушення правоохоронні органи?

- Є порушені кримінальні справи. Я казав: вони розслідуються. Причому порушені на конкретних підставах, де списані гроші за невиконані роботи. Але, на жаль, він там не фігурант. Там фігуранти підлеглі Ярмольського, які визнані адміністрацією як такі, що виконують функції замовника. Ми, районна рада, визначили, що функції замовника має виконувати комунальне підприєимство “Луцьке”, бо це професійна структура.

- Коментуючи рішення райради, Ігор Ярмольський наголошує, що конфлікт з депутатами якраз і виник через створення КП “Луцьке” і теж звинувачує його в порушенні законодавства. Як ви оцінюєте роботу цієї комунальної структури?

- Вони залучають професійний технічний нагляд, який перевіряє якість виконання робіт. В адміністрації незадоволені, бо не мають, умовно кажучи, монополії. Замість того, щоб займатися прямими своїми обов'язками і контролювати якість виконання робіт, Ігор Ярмольський провадить інші речі.

КП “Луцьке” виконує три функції в районі: харчування школярів, опалення шкіл (де є котельні на тверде паливо), також вони є замовником робіт із ремонтів та реконструкції навчальних закладів, а ще займаються питаннями енергозбереження.

Може, якісь недоліки і є, я не буду ідеалізувати роботу цього підприємства. Але воно є і воно підзвітне. Головне, що згідно із законодавством, рішення колегіального органу (тобто ради) не може відмінити чи не виконувати будь-яка посадова особа. Навіть Генпрокурор! Бо за інтереси місцевої громади відповідають депутати, обрані громадою.

- Що далі? На який результат ви сподіваєтеся після прийняття такого рішення райради?


- Я був би дуже задоволений, якби все таки Президент України відреагував би на наше звернення. Ятак розумію, що десь, можливо, нас підтримуватиме і обласна державна адміністрація. Тому що це питання тягнеться ще з часів Володимир Гунчика. Я особисто разом із Ярмольським ходив до Володимира Петровича, старався певним чином налагодити роботу. І ніби-то домовлялися в кабінеті, але ситуація навпаки ще погіршувалася. Тому я сподіваюся, що наше рішення буде певним чином підтверджене указом Президента.

- Чи мали ви з цього приводу розмову із головою Волинської ОДА Олександром Савченком?

- Ні. Особисто не мав. Але розмовляв із певними людьми з його оточення, які підтримують таку постановку питання.

- Розумію, що ви не скажете імен, але яким би ви хотіли бачити наступного керівника Луцької РДА, якщо такий буде й Ігореві Ярмольському таки доведеться звільнити крісло?

- Крім загальних фраз, я нічого ж іншого не скажу. Але бажано, щоб це була людина молода, енергійна, динамічна й відповідала вимогам часу. Вона має розуміти, куди ми рухаємося і що робити з цим. Луцький район - аграрний. Але на село приходять високі технології, там де раніше 10 людей на тракторах їздило, тепер один. Є соціальна сфера у селах, яка руйнується. Насправді це цікава й багатогранна робота. Але її треба робити сумлінно і не порушуючи закону.
Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бажано ж ,звичайно, щоб був молодий, енергійний "лошок" ,бо вже один є....
Відповісти
Свирида, звичайно, не золото, але Москвич давно повинен в Жовтих Водах добувати уран. І обовязково - з кандалами на ногах і на шиї. І годувати його треба лише відвареною брюквою. За ним такий шлейф криміналу, що вистачило б на злочинців половини маневицької колонії №42
Відповісти
Нічого собі? А я і не знав, що вони ще і харчують. Вони вже всіх купили...
Відповісти
усих на нари разом з верховною зрадою и порохом
Відповісти
Гнида кончана, ще й тупорилий! Корову пасти а не районні гроші красти!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні