Алея Голованя у луцькому парку заростає кропивою

2
0
Алея Голованя у луцькому парку заростає кропивою
Алея скульптур відомого луцького митця Миколи Голованя, яку облаштували у парку відпочинку імені Лесі Українки, заростає кропивою.

У 2016-му році всі скульптури Миколи Голованя, виготовлені для луцького парку і встановлення у різних місцях на його території, зібрали в одну локацію.

27 робіт встановили уздовж однієї з доріжок парку, а це місце назвали алеєю Голованя. Ідею реалізували до Дня незалежності. Та попри те, що в парку проведено чимало робіт із реконструкції, дорога, обабіч якої стоять скульптури відмого митця, невідремонтована, а самі вони заросли кропивою та бур'янами.

Минулого року лучани уже наголошували на тому, в якому занедбаному стані знаходиться ця алея. Однак, вочевидь, адміністрація парку на цю локацію уваги не звертає. Натомість про Миколу Голованя знають тисячі туристів. До його легендарного так званого "будинку з химерами" їдуть відвідувачі з різних куточків України та світу.

Що цікаво: саме з цих скульптур у луцькому парку фактично і почалася історія "будинку з химерами". Коли батьківське обійстя Голованя у Теремному знесли, він облюбував собі місце під будинок у Старому місті, на болотистій окраїні вулиці. А ділянку скульптору видали взамін за те, що у 1978 році прикрасив своїми скульптурами парк.

Сам же скульптор згадував, як, за його словами, ще за часів Миколи Романюка радів ідеї зібрати всі його паркові роботи в одну локацію.

«Колись на ті скульптури спеціально ходили дивитися в парк. Це були скульптурні вистави. То був 1978 рік. Дякую Романюку: він два роки тому все те позбирав. Крани дали, і я реставрував їх. Такий був щасливий!Але там треба дизайн. Не робити асфальт, а натуральний камінь, кишеньки. І проводити виставки рисунків дітей, архітекторів. Ці стовпи, що стоять, тільки підкреслять вертикаль. А це треба горизонталь: щоб народ ходив! І то буде основна мистецька алея в парку. Не треба її називати, її й так знають. Але так архаїка поєднується з сучасністю. Надіюся, що воно до того йде», - зауважував Головань під час недавнього інтерв'ю.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого дивного! Влада чекає, що сам Головань прийде і викосить:його ж скульптури.
Відповісти
не бурянами а укропом
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні