--> У Луцьку просять врятувати унікальну садибу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку просять врятувати унікальну садибу

1
0
У Луцьку просять врятувати унікальну садибу
У Луцьку просять надати старій садибі на вулиці Ярощука статус пам'ятки місцевого значення.

Відповідну петицію зареєструвала журналістка Олена Лівіцька.

"Будинок на вул. Ярощука, 12 у Луцьку – еталонний зразок житлового будівництва 20-х років ХХ століття, в якому були втілені передові технології будівництва та облаштування", - зазначається у тексті петиції.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У центрі Луцька розвалюється пам'ятка архітектури

Автор книги «Архітектура і містобудування Західної Волині 1921-1939 років» Ольга Михайлишин включила будівлю до свої праці як унікальний зразок індивідуальної житлової забудови, приклад «садибного» стилю, який увібрав давні традиції будівництва на теренах Волині та Речі Посполитої, зокрема місцеве бароко та ренесанс.

За інформацією краєзнавця Вальдемара Пясецького, будували його відомі луцькі підприємці кінця ХІХ – початку ХХ століття Кронштейни. У будинку мешкав лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька, який став співзасновником Волинського музею (нині Волинський краєзнавчий музей), прислужився до розбудови міста після Першої світової війни.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Будинок-пам'ятку в центрі міста перетворюють у наркопритон, - лучани

Також будинок був у власності архітектора Казимира Яніцького, який реалізував на Волині низку проектів, найвідомішим із яких є споруда Окружного Земельного Управління. Нині там знаходиться Волинський краєзнавчий музей. За часів радянської влади приміщення використовували як житло для перших осіб області.

"До порятунку будинку закликають відомі лучани (зокрема лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський), журналісти. Просимо надати будівлі статус пам’ятки місцевого значення, що стане інструментом збереження садиби", - зазначає Олена Лівіцька.

Лучани, зокрема, просять виготовити облікову документацію і звернутися до управління культури Волинської облдержадміністрації з проханням внести цю будівлю в Перелік щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Кому продали унікальну луцьку пам'ятку з вулиці Ярощука? МАЙНО СОВДЕПУ

А також з’ясувати, на яких підставах будівля була передана з комунальної (чи державної) власності у приватні руки. Вирішити спірні питання з власником таким чином, аби унікальна садиба була збережена.

Зазначимо, щоб петицію розглянули у міськраді необхідно зібрати 300 підписів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кому вона потрібна,там "бабла" не заробиш,а ось коли та хата розвалиться,то земельку можна "загнати"..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні