--> На Волині виборців підкупляли курчатами і комбікормом | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині виборців підкупляли курчатами і комбікормом

0
6
На Волині виборців підкупляли курчатами і комбікормом
Комітет виборців України на виборах в ОТГ на Волині зафіксував факти підкупу: кандидати роздавали виборцями курчат і комбікорм.

Про це повідомили у КВУ.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Загалом спостерігачі КВУ повідомили про понад 20 фактів підкупу виборців під час перших місцевих виборів 29 квітня. Вибори призначено в 40 об’єднаних громадах України.

Нагадаємо, на Волині відбудуться вибори до Торчинської об'єднаної територіальної громади.

До неї увійшли Торчинська селищна рада (смт Торчин), Білостоцька сільська рада (села Білосток, Горзвин), Буянівська сільська рада (села Буяни, Усичі, Усичівські Будки), Веселівська сільська рада (села Веселе, Верхи), Садівська сільська рада (села Садів, Кошів).

Загалом по Україні підкуп зафіксували у більшості об’єднаних громад: в Одеській, Волинській, Луганській, Запорізькій, Полтавській, Рівненській, Кіровоградській, Чернівецькій областях.

У КВУ розповіли, що, як правило, підкуп здійснювався через надання виборцям певних товарів чи послуг безкоштовно або за пільговою ціною. При цьому в окремих громадах мала місце пряма роздача грошових коштів.

У Тернопільській, Одеській, Дніпропетровській, Волинській, Харківській областях правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактом підкупу виборців.

Так, на Одещині співробітники прокуратури виявили факти підкупу в місті Кілія (центр Кілійської ОТГ). За даними слідства схема підкупу передбачала оману виборців та укладання безоплатних угод з кандидатом для проведення агітації, а згодом голосування за певних осіб в обмін на грошову винагороду в розмірі 600 грн.

Роздачу товарів та продуктових наборів зафіксовано у 9 об’єднаних громадах, зокрема в Запорізькій області (Новоукраїнська ОТГ, Михайлівська ОТГ, Олександрівська ОТГ, Степананівська Перша ОТГ), Волинській (Торчинська ОТГ), Луганській (Лозно-Олександрівська ОТГ), Рівненській (Олександрійська ОТГ), Херсонській (Новорайська ОТГ) та Чернівецькій (Заставнівська ОТГ).

На Волині кандидати роздавали виборцями курчат і комбікорм, на Запоріжжі – будівельні матеріали та дрова, на Луганщині – медикаменти, на Буковині та Рівненщині – продукти харчування і алкогольні напої.

«На жаль, існує висока мовірність, що 90% справ щодо підкупу виборців або взагалі не дійдуть до суду, або «розваляться» у процесі розгляду. Однак це є не лише проблемою чинного законодавства, але й часто результатом низької роботи правоохоронних органів. Одним із механізмів покращення ситуації та збільшення кількості судових вироків щодо організаторів підкупу може стати прийняття урядового законопроекту, що передбачає збільшення відповідальності за підкуп та надання для правоохоронців нових інструментів у боротьбі із цим явищем», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

У КВУ нагадують, що відповідно до ст. 160 Кримінального Кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні