У Луцьку відбувся флешмоб на підтримку автокефальної церкви

21
-2
У Луцьку відбувся флешмоб на підтримку автокефальної церкви
Лучани вийшли на Театральний майдан, щоб підтримати проголошення автокефальної церкви в Україні.

Акція на підтримку визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм автокефалії Православної Церкви в Україні відбулася на Театральному майдані Луцька у неділю, 22 квітня.

Після того, як у луцьких храмах завершилися богослужіння, молодь, громадські активісти, представники влади та духовенства прийшли на головну площу міста, щоб продемонструвати, що волиняни підтримують проголошення незалежної церкви в Україні.

Своєрідним символом єдності у прагненні мати автокефальну церкву у країні, яка вже який рік воює з російським ворогом і втрачає кращих синів, країні, яка відстоює свою незалежність кров'ю, став величезний вишитий рушник, який школярі розтягнули на Театральному майдані.

Участь у своєрідному флешмобі взяли і священнослужителі, зокрема: від УПЦ КП - декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай, від УАПЦ - благочинний, декан Волинського деканату митрофорний протоієрей о.Павло Краєвський, митрофорний протоієрей о. Роман Романів, настоятель храму Святих Апостолів Петра і Павла о. Володимир.

"Сьогодні ми маємо відчуття радості, великої любові Бога до нас і нас до Бога. Тому цей день, який перейде в історію, повинен бути благословенний самим Богом. Сьогодні після завершення літургії в нашому кафедральному Соборі Святої Трійці, ми просили Бога, щоби він вразумив наших братів, сусідів, щоб Господь дав сили і Патріарху Варфоломію, аби він надав нам право автокефалії, так званий томос. Документ, який засвідчить, що ми є Держава і ми є Церква. Ми просимо, щоб через нашого Президента, нашу владу ми досягли духовних вершин визнання рівноправної помісної української церкви", - з такими словами звернувся до присутніх декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай.

декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай
декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай


Благочинний Української автокефальної православної церкви, декан Волинського деканату, митрофорний протоієрей Павло Краєвський пригадав усім події 19 серпня 1989 року, коли священики о. Володимир Ярема (у майбутньому патріарх Дмитрій) та о. Іоан Пашуля проголосили автокефальну православну українську церкву.

"Тим шляхом наша церква йде по сьогоднішній день. Шляхом незалежності, шляхом свободи", - наголосив о. Павло.

Благочинний Української автокефальної православної церкви, декан Волинського деканату, митрофорний протоієрей Павло Краєвський
Благочинний Української автокефальної православної церкви, декан Волинського деканату, митрофорний протоієрей Павло Краєвський


Відтак, на думку духовенства, визнання церкви незалежною - подія, якої як ніколи потребує наша держава.

Серед тих, хто підтримав флешмоб була й донедавна мешканка Луганська, а нині лучанка Тетяна Клименко. Жінка з родиною з початком війни на Сході змушена була змінити місце проживання, залишити Луганськ, де жили понад 60 літ, і переїхати в Луцьк.

"Дякуючи молитвам, ми зберегли собі життя. Дякуємо Богу і за те, що маємо другу Батьківщину - місто Луцьк. Ми полюбили це місто і ми - за єдину українську церкву", - каже жінка.

Завершили дійство спільним виконанням гімну "Боже великий, єдиний, нам Україну храни".



Як зазначали раніше у Волинській єпархії УПЦ КП, захід проведено з благословіння Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета та митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада прийняла постанову «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

"Це буде великий поштовх до об’єднання всього українського суспільства – визнання Української Церкви. Українська нація цього прагнула всі 26 років", - наголосив з цього приводу митрополит Луцький і Волинський Михаїл.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"щоб підтримати проголошення автокефальної церкви в Україні. " Дозвольте спитати, а хто проголосив - Порошенко з трибуни ВР і у темниках до ОДА в Україні? Далеко так зайдемо з такими "проголошеннями"!
Відповісти
А чому з висоти немає фото, соромно, щоб не показати як мало людей і то яких примусово зігнали, щоб прозвітуватись перед АП?! :) Куди ми котимось - жах :(
Відповісти
Пф...скільки "школярів які протянули вишиті рушники"Долучили дітей,котрі взагалі не розуміють що де та як....просто аби зробити масовку...дурну масовку...аж сміх бере
Відповісти
Дивись-Не лопни від сміху!Ато на одного москаля стане менше. ..
Відповісти
Знову назганяли дітей. Коли вже той совок скінчиться. Навіть вишиванки і рушники не дають відчуття щирості. Не вже комусь ще не зрозуміло цей популістичний випад президента? Рейтинг терміново потрібно спасати, вибори не за горами. І знову козирний туз питання церкви, питання мови. Ех українці, коли вже нарешті будемо думати своєю головою.
Відповісти
Оце тим хто на фото потрібна автокефалія? Михаіл не прийшов...Зганьбив цим ідею флеш мобу. упц кп утворена за зразком днр і лнр. Саме так і сприймають у вселенському православ’ї статус кп як розколу. Ми не хочемо щоб сепаратисти диктували умови Україні . А в упц кп хтось хоче диктувати умови для світового православ’я. Кравчук і Філарет під гаслами націоналізації зробили прихватизацію. За Ющенка вселенський патріарх відвідав Україну. І що? І нічо! Філарет не погодився піти зі своєю структурою -кп до вселенської патріархії. Чому? Тому що треба зняти з себе своє саморобне патріаршество і стати митрополитом вселенської патріархіі (турецький центр у районі фанарі). Ото вже вигода- потуречитись... Візантії ж бо нема. Не прийшов Михаіл ... знає що утопія. Але навіщо кільком людям без пастиря було треба той фреш моб?
Відповісти
Прийшла вказівка з адміністрації президента і всі під козирьок - виконувати! Флеш-моби завжди громада, молодь, громадські організації влаштовували но не влада!!! А тут вирішили типу створити... Не смішіть людей! З примусу і накачки зверху нічого толкового не буде, ніколи!!!
Відповісти
АВТОКЕФАЛІЯ ПОТРІБНА ВСІМ,НЕДОУМКУ.
Відповісти
Думаю, що не варто агресувати по відношенню до прихильників УПЦ КП. Чому? Та тому, що велеюдний хресний хід УПЦ, який пройшов містом через дві години, все розставив на свої місця. Ось вам і справжня статитстика, у кого скільки вірян, і відповідь на те, чи так багато людей підтримує ініціативу Порошенка щодо Єдиної Церкви за його сценарієм, як про це намагаються розповісти у ЗМІ. Ви можете ігнорувати УПЦ скільки завгодно, але факти - річ вперта. І до речі, зовсім не дивно, що пан Зінкевич не вийшов на цей флеш-моб. Сам він по правді не бажає якихось там об'єднань, оскільки в такому разі його шанси посісти патріарший престіл зводяться до мінімуму. В межах УПЦ КП він би ще міг побадатись, але в рамках ініціативи Порошенка для Зінкевича місця немає.
Відповісти
МП РПЦ істерику піднімає. бояться що скоро кінець їхньої секти в Україні.
Відповісти
Думаєш якшо нашій церкві кінець то всі будуть розбігатись до інших церков???Пф...ми собф знайдем інше місце...
Відповісти
вперед в расєйскую пєдєрацію.
Відповісти
тільки після вас)
Відповісти
Парафіяни московської церкви слухають "проповіді"московського попа,який втирає їм московську політику. У багатьох населених пунктах люди вже розібралися куди хилять московські попи і вигнали таких "служителів" подалі А. в церквах, побудованих руками українців, правлять службу свої українські священники, які розуміють і захищають інтереси свого, а не чужого народу. Вони не вносять в його середовище розбрат на догоду агресору путіну і його братії. В Запоріжжі московітський священник дитину відмовився відспівувати. В такі моменти розкривається їх суть. Людям потрабно самим аналізувати ситуацію. Хлопці загинули на війні, яку розпочата московітська держава і іх попи цю агресію підтримають. та вішають лапшу на вуха нерозбірливих.
Відповісти
Читаю коментарі і бачу нелегко буде нам будувати украіінську церкву,якщо даже тут на волині колисці УПА знайшлося стільки зазомбованих "гундяєвщиною" ,які готові за чужу віру землякам горло перегризти! Нешановні прихильники "мп", скажіть яка пелена вам очі вккрила,з тими що зверху зрозуміло ( там великі гроші,там влада), а ви за що боретеся...за окупантську віру?!...Не соромно?!
Відповісти
А я дивлюсь фото з зомбоходи мп- і стає страшно, скільки зазомбованих.....
Відповісти
3.14здець! А на цих фото прям одні ясноголові!
Відповісти
Відомо одне, що владі немає чого сувати свого носа у справи церкви!!! А такі заходи по вказівках з Києва ні до чого путнього не приведуть, а лише настроять людей один проти одного. А може перед виборами владі це і потрібно... То ж не мають чим звітувати перед людьми за часи свого правління, то вирішіли посягнути на святе - добром це не кінчиться!!!
Відповісти
А Кревська? Чого сьогодні не в Іваничах? Там вшановували вояків УПА. чи вона далека? Не по людськи.
Злякалася, що розмажуть . Бо ж проти була впорядкування курган - могили
Відповісти
Ваші пости настільки просякнуті любов'ю і Христовим вченням ,що в мене аж екран замироточив. Ніхто не зробив стільки для розквіту атеїзму,як ви поганці православнуті. Поміж вашим кодлом небезпечно опинитися,можна заразитися сказом.
Відповісти
релігія опіум для народу, але тут явно переборщили з дозою)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні