Кадровий бліцкриг Порошенка на Волині. РЕПОРТАЖ

34
6
Кадровий бліцкриг Порошенка на Волині. РЕПОРТАЖ
Петро Порошенко покидав Волинську ОДА значно пізніше, ніж всі думали. Довгі перемовини у кабінеті губернатора Олександра Савченка. Під дверима - прокурор області, керівник УСБУ, нардепи, деякі волинські обранці. Час від часу хтось заходить. Бринить посуд: офіціанти намагаються непомітно винести чашки з-під кави.

Охоронці нервують. Просять не знімати і йти, бо захід, кажуть, закінчився. З третього поверху час від час поглядає донизу на східці права рука Ігоря Палиці Олександр Товстенюк...




СПЕЦОПЕРАЦІЯ “ПОРОШЕНКО”: НАЦГВАРДІЯ, КОРТЕЖІ, СОБАКИ І ЛЮДИ

Президенти зазвичай спізнюються. А щоб приїжджали раніше запланованого... Видно, надто важливим був візит Петра Порошенка на Волинь. До президентських виборів рівно рік. А на Волині - бурштин, УКРОП, безлад у Луцькраді... Нестримно створюються нові й нові ОТГ. Час брати віжки в руки міцніше.

Жодного голову Волинської ОДА Президент “благословляти” ще не приїздив. Був і секретар РНБО, і перший зам Адміністрації Президента, і віце-прем’єр. Те, що представити нового керівника виконавчої влади береться сам гарант, - факт промовистий.

Кортеж з боку Рівненської промчить Луцьком десь о 14-й і зверне на подвір’я ОДА, яке щільно оточили нацгвардійці. Сходяться чиновники, депутати, силовики. У передпокої адміністрації мирно дрімає вівчарка. А біля посту охорони - гвалт.

У засніженій ОДА вдруге за останній рік стрічають Президента
У засніженій ОДА вдруге за останній рік стрічають Президента
Оточення нацгвардійців - обов'язковий атрибут
Оточення нацгвардійців - обов'язковий атрибут


“Все. Ви спізнилися”, - кажуть працівники спецслужб медійникам.
На годиннику 14.20. Збір журналістів офіційно оголошували на 14.30. Однак охорона розводить руками...

“Президент приїхав раніше”, - чуємо.

Хтось на це всміхається. Хтось обурюється. Хтось вже надиктовує гарячі новини. Репортажів про призначення губернатора з порогу ще не писали, тому це навіть цікаво. Поки депутати і чиновники ще заходять, більше десятка журналістів, акредитованих, до речі, можуть і не побачити, як Олександр Савченко став головою Волинської ОДА.

З третьої спроби опір дає ефект, охоронці отримують розпорядження пропустити медійників.



БЕЗ БАТЮШКИ

Зала повна по вінця. Хаос. Улюблене “шоу” волинських віпів. Краватки. Зачіски. На стільцях папірці - кому куди.

Голови райдержадміністрацій з команди Володимира Гунчика тиснуть один одному руки, за усмішками ховають традиційне хвилювання.

Одним із останніх до зали заходить бізнесмен Валерій Діброва, депутат облради від БПП і аграрій, який влітку цього року разом з Порошенком відкривав завод у селі П’ятидні.

“Були б не пропустили, якби не це...” - всміхається за мить до вочевидь знайомих йому представників спецслужб Валерій Григорович і демонструє щось у мобільному.

Хтось ще поспішає, як Ольга Черен та Орест Василишин, керівники Турійщини...
Хтось ще поспішає, як Ольга Черен та Орест Василишин, керівники Турійщини...
...А хтось уже в залі, як нардеп Юрій Савчук
...А хтось уже в залі, як нардеп Юрій Савчук


Тим часом тут і перші з волинських бізнесменів: директор заводу СКФ-Україна Володимир Цибульський, керівники “Луцьксантехмонтаж №536” Віктор та Ігор Чорнухи, директор ЛДБК Руслан Вайман, керівник БК "Інвестор" Андрій Разумовський, аграрій Віктор Шумський та інші.

Нетипово для таких оказій, але чомусь оминули подію керівники волинських церков.

“Пані та панове...” - звучить. Хаос стихає.

Заступники Володимира Гунчика в гарному настрої
Заступники Володимира Гунчика в гарному настрої


В останні хвилини до появи Президента у залу заходить голова облради Ігор Палиця, згодом - нардепи Степан Івахів та Сергій Мартиняк. Народний депутат Юрій Савчук теж тут, однак прийшов завчасно. А парламентар Ігор Гузь, який чи не всю зиму раз-по-раз “звільняв” Володимира Гунчика гучними заявами, сам на подію не прийшов. Працював у Верховній Раді, поширюючи новини про це на своїй сторінці у соцмережах. Не було й Ірини Констанкевич та Ігоря Лапіна.



ХТО НЕ АПЛОДУЄ ПРЕЗИДЕНТУ?

Охоронці рівняють спини. У бічних дверях з’являється Президент Петро Порошенко. Він уперше у сесійній залі Волині. Поруч - перший заступник голови Адміністрації Президента Віталій Ковальчук. Крісло по ліву руку від гаранта (це місце у президії традиційно займає на сесіях Володимир Гунчик) - за тим самим Олександром Савченком.

Хоч пліткували, що він з учорашнього дня на Волині, публічно нового голову ОДА ще ніхто у цих стінах не бачив. Волиняни пізнають його не одразу.

“Щось не такий, як на фото”, - коментують у залі.

Олександр Савченко, голова Волинської ОДА
Олександр Савченко, голова Волинської ОДА


І поки всі уважно вслухаються, як же пояснить Петро Порошенко таку ротацію, глава держави заходить здалеку.

“Вельмишановна і дорога волинська громадо, дорогі співвітчизники... Хотів би нагадати, що через незаконну анексію Криму, яка трапилася навесні 2014, вся Україна втратила 3,6 відсотка валового внутрішнього продукту. Він був і його не стало...” - починає Президент.

Каже, хоче, щоб всі згадали, в яких ми умовах нині живемо. Дякує країні за “рішучу реакцію” на “вчорашні події”. Вочевидь - арешт Надії Савченко. Згодом говорить про те, як зріс валовий внутрішній продукт за останній рік і що ці темпи зростання треба перетворити у збільшення зарплат. Пенсійна реформа. Безвізовий режим. Судова реформа. Телемедицина на селі. Багаті місцеві бюджети. ...У залі - тиша.

“Я рожеві окуляри теж не ношу, але я оптиміст. ...Чого я нагадав про те, в яких умовах ми починали? Тому що це гарна нагода висловити слова щирої вдячності Володимиру Гунчику, який в дуже непрості часи зробив надзвичайно корисні кроки, корисну роботу в якості голови обласної державної адміністрації. І прошу привітати його роботу оплесками. Володимир Гунчик отримав пропозицію перейти на іншу роботу. Цікаву. І погодився”, - нарешті про те, що для цієї аудиторії нині справді головне.

Аплодують. Голова облради, щоправда, стримується від оплесків.

Читати також: Гунчик сказав, куди йде працювати



РІШУЧЕ “НЕ ДАВАТИ СТВОРИТИ ТУТ ВОТЧИНУ”

“Але Волинь дуже близька моєму серцю”, - Президент хоче бути щирим.

Петро Порошенко нагадує: Олександра Савченка знає 18 років. До речі, саме 18 років тому прогриміла акція “Україна без Кучми”, під час якої тоді ще “юна” опозиціонерка Юлія Тимошенко дала ляпаса генералу Савченку, який тоді забезпечував державі міліційну оборону від опозиції.

“...Він є генералом-лейтенантом”, - продовжуватиме гарант.

“Полковником”, - тихо підкаже Олександр Ілліч.

Читати також: Хто він, новий губернатор Волині Олександр Савченко. БІОГРАФІЯ

“Генералом-полковником. ...Це є професійна, рішуча, патріотична, дуже грамотна і дуже обдарована людина”, - зазначить Порошенко.
Слово “рішучий” він згадає цього дня не раз.

Завдання - зрозумілі.



“В області має бути порядок. Порядок з бурштином. Хто захоче бавитися - получить по руках. Бурштин - це є загальнонаціональна власність. А доходи від бурштину мають йти в тому числі й у місцеві бюджети”.

“І ситуація по землі, по кадастру, збереженні лісів...”

“Об’єднати команду і об’єднати суспільство. Не давати тут створити вотчину. Хтось спробує - не получиться”.

“І силовики, я розумію, мене теж почули”.

Нардепи Степан Івахів та Сергій Мартиняк
Нардепи Степан Івахів та Сергій Мартиняк


ХТОСЬ - “РАБІНОВИЧ”, А ХТОСЬ - “ЖОРСТКУВАТИЙ, АЛЕ СПРАВЕДЛИВИЙ”

Наступний “реверанс” Президента звучить уже в сторону нардепів.
“Я дуже розраховую на вашу підтримку. Всіх. Не тільки голів адміністрацій, а міської ради, обласної ради, народних депутатів. Наголошую на тому, що для мене було принциповим, щоби гроші з Державного бюджету йшли на Волинь. Саме для цього започатковано Державний фонд регіонального розвитку, а не для піару окремих політиків, які як гроші брати, то вони провладні, а як підтримувати владу, то вони опозиційні. Знаєте, як кажуть в тому анекдоті: “Рабінович, ти або хрестик, або труси”, - згадує Президент “бородатий” анекдот про те, як Рабінович прийшов у лазню.

Володимир Гунчик увесь час, здавалося, ховатиме за окулярами усмішку. Згодом стримано і коротко подякує волинянам і побажає успіхів наступнику.


Петро Порошенко
Петро Порошенко


Квітів гарант не вручатиме. Домовилися, скаже, що тільки жінкам. Міцно потисне руку Олександрові Савченку. Віталій Ковальчук зачитає указ про призначення його головою Волинської ОДА.

«Я зараз не буду нікого переконувати, завіряти, я знаю одне: у цій залі сидять однодумці, люди, які усвідомлено прийшли на ниву служіння народу, Україні, тому в нас не може бути іншого шляху вперед. Скажу чесно: я буду для вас і стану для вас своїм, особливо для тих, хто хоче добитися результату. Де не вийде з результатом, вибачте, я дещо жорсткуватий, але справедливий», - мовить новий керівник виконавчої влади області.

Аплодувати присутні не наважилися.



ОДИНАДЦЯТИЙ ГУБЕРНАТОР І ДРУГИЙ ГЕНЕРАЛ

Олександр Савченко - 11-й голова Волинської ОДА з часів Незалежності. До цього були: Володимир Блаженчук, Юрій Ленартович, Борис Клімчук, Анатолій Француз, Володимир Бондар, Микола Романюк, знову Борис Клімчук, Олександр Башкаленко, Григорій Пустовіт і Володимир Гунчик.

Наймолодшим поміж них був Володимир Бондар, коли після Помаранчевої революції його призначили на посаду, мав лише 36.

Борис Клімчук обіймав цю посаду двічі.

Кожного разу представити голову ОДА приїздили перші особи зі столиці. Лише Григорія Пустовіта призначали без поважних гостей. Його у ролі голови ОДА вітали просто на сесії облради, де зачитали указ в.о. Президента Турчинова.

На порозі Петра Порошенка спиняє Валерій Діброва. Надважлива розмова?
На порозі Петра Порошенка спиняє Валерій Діброва. Надважлива розмова?


У 2014-му на Волині за рік встигло попрацювати аж чотири керівники виконавчої влади.

Олександр Савченко - другий голова ОДА після генерала Анатолія Француза з немісцевих. Після того, як Анатолій Француз поспіхом залишив кабінет на Київському майдані у вирі Помаранчевої революції його публічно більше на Волині не бачили.

Олександр Товстенюк, депутати Василь Столяр і Юрій Ройко
Олександр Товстенюк, депутати Василь Столяр і Юрій Ройко


ЗА ЗАЧИНЕНИМИ ДВЕРИМА: ПОРОШЕНКО, ПАЛИЦЯ, САВЧЕНКО

Найцікавіше завше після. Президент і його “свита” стрімко залишають залу і прямують у кабінет голови ОДА. Силовики й нардепи - й собі.
“Поїхав чи не поїхав?” - з такими словами розходитимуться додому учасники кадрового бліцкригу.

Тим часом під дверима губернаторської приймальні довго буде людно. На дверях й у коридорах - охорона. Ще за трохи з приймальні вийде голова облради Ігор Палиця. З суворим поглядом і в гордій самотності підніметься на третій поверх.

Президент піде з Білого дому у піднесеному настрої. Вочевидь нарада з волинським активом пройшла відмінно. У кулуарах навіть дасть інтерв’ю місцевому каналу, передаватиме медійникам вітання від дружини Марини, яка “була вражена потенціалом Волині”.

Тим часом під приймальнею людно
Тим часом під приймальнею людно
За годину розмови з Президентом з кабінету голови ОДА вийде Ігор Палиця. Сам
За годину розмови з Президентом з кабінету голови ОДА вийде Ігор Палиця. Сам


Згодом стрімко рушить на вихід. У супроводі Олександра Савченка та нардепів Степана Івахіва і Сергія Мартиняка залишить Київський майдан.

І тільки Володимир Гунчик повернеться назад.



Читати також: ТОП-9 #зрад і #перемог Гунчика, або Чим запам’ятається екс-губернатор

***

Чи вдалим буде для Волині кадровий бліц-криг Порошенка, дасться знати. Хочеться, щоби у цій рішучій боротьбі дійсно не забули про Волинь. Про Волинь як важливий регіон, з якого для багатьох європейців починається Україна, а не лише як територію певного електорату.

Гарант запевнив не раз: Олександр Савченко його завдання виконає. У куларах задумалися: чи дозволить “політика Савченка” за рік-другий опозиції так само сміливо і впевнено написати у соцмережах “Прощай, Саша”, як вони писали “Прощай, Володя”?


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

24 березня. Візит Президента на Волинь
24 березня. Візит Президента на Волинь
Поспішають мери
Поспішають мери
Серед них - Петро Саганюк, мер Володимира-Волинського
Серед них - Петро Саганюк, мер Володимира-Волинського
Головний редактор газети Вісник Євген Хотимчук
Головний редактор газети Вісник Євген Хотимчук
Начальник Луцької поліції Олег Кічук з колегами
Начальник Луцької поліції Олег Кічук з колегами
Головний водник Волині Ростислав Кравчук
Головний водник Волині Ростислав Кравчук
Ведучий тарас Шкітер і блогер Денис П'ятигорець
Ведучий тарас Шкітер і блогер Денис П'ятигорець
Ростилав Чапюк теж свого часу був нардепом від Волині
Ростилав Чапюк теж свого часу був нардепом від Волині
Депутат Василь Столяр і бізнесмен Руслан Вайман тим часом дискутують
Депутат Василь Столяр і бізнесмен Руслан Вайман тим часом дискутують
Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк і голова Турійської РДА Орест Василишин готуються до перевірки з уряду, яку цього дня пообіцяв Гройсман
Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк і голова Турійської РДА Орест Василишин готуються до перевірки з уряду, яку цього дня пообіцяв Гройсман
А керівник Волиньторфу Іван Киричик найперше чекатиме від нового губернатора дозволу на розробку земель для видобутку торфу
А керівник Волиньторфу Іван Киричик найперше чекатиме від нового губернатора дозволу на розробку земель для видобутку торфу
Голова Камінь-Каширської РДА і депутат облради від БПП Валерій Дунайчук з колегою депутатом Валентином Кошельником
Голова Камінь-Каширської РДА і депутат облради від БПП Валерій Дунайчук з колегою депутатом Валентином Кошельником
Перше знайомство із Савченком...
Перше знайомство із Савченком...
На Волинь прибув і перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук
На Волинь прибув і перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук
Депутат Людмила Кирда
Депутат Людмила Кирда
А Президент - жорсткий!
А Президент - жорсткий!
Андрій Разумовський, успішний будівельник. Має плани на політику?
Андрій Разумовський, успішний будівельник. Має плани на політику?
Голова Луцької РДА Ігор Ярмольський знімає подію на телефон. І в архів?
Голова Луцької РДА Ігор Ярмольський знімає подію на телефон. І в архів?
Президент завершив нараду, а в кулуарах тривають перемовини
Президент завершив нараду, а в кулуарах тривають перемовини
Олександр Товстенюк, депутати Василь Столяр і Юрій Ройко
Олександр Товстенюк, депутати Василь Столяр і Юрій Ройко
Чекає під дверима і прес-секретар глави держави Святослав Цеголко
Чекає під дверима і прес-секретар глави держави Святослав Цеголко
Був серед учасників наради і Володимир Цибульський, керівник СКФ-Україна
Був серед учасників наради і Володимир Цибульський, керівник СКФ-Україна


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Буде наводити порядок, бо банди Волині вже знагліли.
Відповісти
Він сам і є представником смотрящим від банди. Багато волинь і заможні люди цій столичній банді не вигідна.
Відповісти
російська пропаганда вимила весь здоровий глузд?
Відповісти
Во-во, не діляться.
Відповісти
Так пихато казати про підняття мінімальної з 3700 до 4000 цинізм. Мають українців за дурнів чи як... Цепного пса посадив у крісло ОДА і думає що буде контролювати волинян. Схоже гарант відірваний від реальності, виправдовувати бідність населення війною в той час коли сам жирує і збільшує статки це теж хамство і цинізм... Його не впинне бажання піти на другий термін спровокує гнів і відповідну реакцію люде. Хай би йшов вже з Богом.
Відповісти
Яка бідність? на Кромберзі люди заробляють від 7-25 тисяч. тільки туніядці та злодюги ,які привикли протирати штани на роботі стогнуть та вимагають субсидії та пільги з подачками.
Відповісти
Ти покурив трави чи просто глючить? Так 7000 є така з.п, а 25000 то може хіба директор має. А ти за 7000 живеш? бо більшіть і за 10000 існують, а не живуть. Коли діти, батьки пенсіонери, ціни , комуналка... Звик жити батраком то не впарюй іншим що за 7000 то рай.
Відповісти
Працювати тре більше, у суботу підробляти миттям посуди в Опері.... але не стогнати та вимагати... Менше жери .кури та бухай, тоді тобі вистачить і 10 штук в місяць.
Відповісти
Поїдь хоча б до Польщі і подивись як люди працюють і як відпочивають. Люди в суботу і неділю ходять до театру, в ресторани чи кафе, їздять в інші міста навіть країни, збагачують своє буття красою і духовним. А ти маєш совкове бачення і пишеш про пахать по вихідних і мити посуд вночі... Рабська психологія. Не пиши нормальним людям про цю хрень.
Відповісти
Кому потрібна твоя смердюча Польша?.... Ти подивися. що у Луцьку люди ходять у театр. сидять у ресторанах та кафе...відбуваються різні виставки... Навіть зоопарк багато людей відвідує з дітьми і відпочивають.
Відповісти
в тій "смердячій" як ти написав Польщі, вже більше 3 мільйонів українців працює, а ти сидиш в лайні і хвалиш владу, яка тебе в це лайно і загнала.
Відповісти
Це неукраїнці, це перекотиполе. Ці люди ніде не будуть жити добре. Сьодні польша. а завтра ткалети будуть мити в ірландії. У них в ментальності є заробітчанство. Вони втікають не за грошима. це лохи ,які хочуть виграти лотарею, але ніколи не виграють.
Відповісти
а якщо овзагалі не їсти, не пити, жити на лавці в парку, то і на мальдівський парк вистачить
Відповісти
А мене цікавить ЯК довго новий голова ОДА терпітиме призначенців Гунчика ? Й хто вилетить першим чи піде швиденько сам .... ЩО скажете ви ?
Відповісти
Його діло викурити банду злодія Коломойського. яка рокатила губу на бурштин,прикриваючись торфом.
Відповісти
МІЙ ПРОГНОЗ --- ПОЧНЕ З КЕРІВНИКІВ ПОЛІЦІІ ТА ПРОКУРАТУРИ ЗЕМЛЕТРУС .
Відповісти
по --секрету скажу .... почне з першого заступника . БО то ж права рука у випадку чого .
Відповісти
На мою думку також змінить усіх заступників.
Відповісти
так він ще 22 звільнений
Відповісти
БО то ж в Законі прописано... Скажу вам по --секрету - не ганьбіть ніком після цього ОДА.
Відповісти
Я тобі не дорога, я ніща завдяки такому президенту.
Відповісти
Ти шо шакаладна обгортка? Плітеш як в гарячці, захищаєш рошенівське бидло, яке в війну, яку підтримує, їде на мальдіви. А хлопці гинуть. А воно приїхало до кума гунчика, щоб цинічно, нагло вішати лапшу на вуха. Ще більше людей проти себе налаштував. Гидко було дивитися на його ухмилкі бариги.
Відповісти
порох - український президент. який веде війну проти карлика путлєра, а всяка колаборантська шваль ведн підривну діяльність в Україні... не Гунчик є ворог. а банда Палиці чи автовбивці Товстенюка є баригами.які готові порвати Волинь через бурштин.
Відповісти
Собака по команді гавкає, а ті сраколизи, що сиділи в залі, плескали по команді рошенівеця, "дякували" за те проспав завод, вирізав ліси, торгує бурштином. Одним словом збагатився сам і кумові дав.
Відповісти
Ще якесь "дідо" захищає президента рошену, думає, що люди дурні. Ніхто за нього не проголосує, навіть як будуть залучати адмінресурс. Не виконав нічого, що обіцяв
Відповісти
Кісільов ТБ.
Відповісти
Банди між собою ділять території, знищують людей, а тому війні немає ні кінця ні краю. То показуха з Саакашвілі, то з Савченко . Влада позорників на вестґь світ. Зранку людину хвалять, а після обіду вже її садять в тюрму, або ж за волосся видворюють до Польщі. Позорників бог карає за ті злочини, що вони чинять, і відбирає в них розум. Адекватні нормальні люди так не можуть вчиняти.
Відповісти
Не бачу різниці між бандою пороха, коломойського, палиці. Мета в них одна - знищити народ і збагатитися. Путін має ту ж політику, що й Порошенко. Прикладом є Савченко, розгін майдану "по-новому". А якєсь дідо з бпп вішає лапшу людям і при будь-якій невдачі каже - слід кремля. Хоч вони не кращі за Кремль.
Відповісти
Українці їдуть мити туалети за кордон через таке бидло, як ви. Українців нинішня влада главі з порохом знищує різними способами: війною, цінами, самогубствами, до якого приводить нинішня політика. Воно обіцяло закінчити війну, а само так її розвело, нажилося і викупляє для відпочинку мальдіви. Де є ще такий президент антинародний, в якій державі? Хіба що кін чин ін. Але терпець в народу увірвався. Банду на вихід. Геть з України - на Мальдіви , білет в один кінець.
Відповісти
Туніядці і злодюги сидять в адміністрації президента, парламенті, уряді. Протирають штани, мають мільярди, обдирають та вбивають людей- українців, бо вони ж не українці.
Відповісти
Російсько- путлєровська пропаганда забиває мозги волинян, особливо прихильників РПЦ.
Відповісти
"Писаки"! Ідіть на волинські новини і прославляйте феодала палицю з його нікчемною ніби командою.Для його усунення прийшлось привезти генерала.Через деякий час палиця буде спілкуватись з берега женевського озера по скайпу.І це не факт.Сторяру приготуватись як і деяким радникам місьради,бо Луцьк вже на задвірках і кінця немає.Тепер бурштин будуть копати "свої"...
Відповісти
Палка і його підгавкувачі можете звертати кантору, бо як кажуть у вас за бугром to be continium)))
Відповісти
Пишіть-пишіть... Експєрти... з пробивання дна)))
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні