ТОП-9 #зрад і #перемог Гунчика, або Чим запам’ятається екс-губернатор

4
3
ТОП-9 #зрад і #перемог Гунчика, або Чим запам’ятається екс-губернатор
23 березня 2018 року Володимир Гунчик полишив пост голови Волинської ОДА. 3,5 роки багаторічний очільник луцького автозаводу «Богдан», політичний та бізнесовий соратник Президента Порошенка займав пост глави президентської гілки влади на Волині.

Сотні адміністративних рішень, політичних перипетій та палких промов… Війна, реформи, політичні війни, посилення політичних опонентів і дихання нових виборів - три з половиною роки губернаторства були багатими на нові виклики, нові "тренди". Навіть хештеги #зрада і #перемога - плоди української історії того періоду, коли Гунчику випало бути губернатором...

Отож, що зробив Володимир Гунчик у кріслі губернатора та якими здобутками і провалами запам’ятається?


ЗАБІГ І КИНУТЕ ЯЙЦЕ


Вже у перший місяць губернаторства на Володимира Гунчика чекало непросте випробування. Активісти «Правого сектору» та «Самооборони Майдану» прийшли до нього «на розмову». Однак посадовець сказав, що не має на це часу, мовляв поспішає на нараду з Міністром освіти в інституті післядипломної освіти. Активістів така відповідь не влаштувала, тож вони заблокували автомобіль губернатора.

Врешті той вийшов з машини і пішов до місця призначення пішки. А це – 2, 5 кілометри! Звичайно, у супроводі тих же активістів. В подальшому цю подію назвали «забігом Гунчика».

Однак і на цьому той злощасний день не закінчився. Вже в інституті післядипломної освіти депутат Старовижівської райради Іван Омельчук кинув у посадовця яйце. Поцілив у голову. Гунчик не розгубився та заявив в поліцію.

В ГРОБ З ПРЕЗИДЕНТОМ

Вірність Президенту – мабуть, головна риса, яка характеризує губернатора Гунчика. Закриття малокомплектних шкіл, відстоювання створення трьох госпітальних округів (замість восьми, як цього лобіювали політичні опоненти), – усе це голова ОДА виконував сумлінно, добре знаючи, що наражається на шквал критики.

«Я з Порошенком був, є і буду… Подобається вам це чи ні. І в гроб із ним ляжу», - заявив він 13 березня 2017 року, коли ОДА пікетували прихильники блокади торгівлі з окупованими територіями.

Навіть звістку про свою відставку Володимир Гунчик сприйняв покірно.

«Є прийняте рішення Кабміну про подання в Адміністрацію Президента на призначення голови ОДА. Чекаємо Указу Президента. Я буду його виконувати», - зазначив Гунчик.

КОНФЛІКТ З ПАЛИЦЕЮ

Володимир Гунчик став чи не першим публічним опонентом Ігоря Палиці. Між головою облдержадміністрації та головою обласної ради розгорілось запекле протистояння. Хоча - це лише прояв війни, яку ведуть олігарх Ігор Коломойський та Президент Петро Порошенко на всеукраїнському рівні.

Списи ламали і в питаннях бурштину, і луцької школи №27, і вічно недобудованого перинатального центру. У 2017 році на сесії обласної ради укропівська більшість навіть не проголосувала за звіт губернатора, однак висловлювати недовіру «великодушно» не стала.

«Це не недовіра, це не незадовільна робота. Це просто результат комунікації і натяк на те, що не все подобається громаді області в тому, як ви працюєте», - пояснював ситуацію Ігор Палиця.

Останній не соромлячись казав, що думає про роботу голови ОДА на сесіях та у ЗМІ, натомість Володимир Гунчик діяв більш тонкими методами. Відкрито у бій не вступав, однак використовував механізми, доступні представнику президентської гілки влади.

Чого лише варті «маски-шоу» в обласній раді, коли озброєні спецпризначенці обшукували кабінети комунального підприємства «Волиньприродресурс».

БУРШТИНОВІ ВІЙНИ

Після того, як у березні 2016 року Ігор Палиця за підтримки депутатської більшості створив КП «Волиньприродресурс», Володимир Гунчик зробив хід конем.

Майже через рік – у лютому 2017 вийшла Постанова Кабміну про «Пілотний проект із рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях».

Якщо раніше передбачалось, що «Волиньприродресурс» видаватиме ліцензії на видобуток бурштину приватним підприємствам, то Постанова Кабміну фактично це унеможливила. Адже вона передбачає, що видобуток бурштину можуть проводити лише державні підприємства «Бурштин України» та «Укрбурштин». Вони ж після цього повинні провести рекультивацію земель.

Врешті легальний видобуток бурштину на Волині так і не почався.

ШАХТА – ВІЧНИЙ ДОВГОБУД


Усе губернаторство Володимира Гунчика просякнуте численними шахтарськими протестами. Гірники то під міністерськими стінами мітингували, то міжнародні траси перекривали, а то й взагалі – відмовлялись виходити з копалень. Щоразу вимагали виплатити їм заборговану зарплату. Часто акції протесту увінчувались успіхом і заборговані зарплати шахтарі отримували. Однак ефект зберігався не надовго.

Чи не найамбітніша обіцянка волинського губернатора – добудова шахти №10 у Нововолинську. Копальня повинна була стати порятунком для усіх волинських шахтарів. Однак не стала – виділення чергових мільйонів все відкладалось. Зрештою, Гунчику так і не вдалось перерізати стрічку на відкритті шахти.

ДОРОГА «ЛУЦЬК-ЛЬВІВ»

Ремонт дороги «Луцьк - Львів» за кошти митниці - особлива гордість волинського губернатора Володимира Гунчика. До ремонту ця траса традиційно входила до рейтингів найгірших в Україні.

А опісля – стала приводом для багатьох відгуків під гаслом «перемога», а не «зрада».

Ремонт траси став можливим завдяки експерименту, в рамках якого митниця направляла кошти, отримані від перевиконання планових показників, на ремонт автошляхів. Волинська область була однією з перших, яка взяла участь в експерименті.

На ремонт волинської частини дороги «Луцьк-Львів» витратили майже півмільярда гривень. Володимир Гунчик хвалився, що зроблена вона навіть краще, ніж у сусідів. Мовляв на Волині і зупинки поставили, і узбіччя з освітленням облаштували.

Відкривав дорогу віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон. А пізніше на оглядини приїжджав й Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

КАЗАРМИ У ВОЛОДИМИРІ


Військові казарми у Володимирі-Волинському на початку 2017 року перебували у жахливому стані – потріскані стіни, старі санвузли, їдальня. Усе це потребувало дорогого ремонту, перш ніж до військової частини повернуться з передової тисячі військових 14-ої бригади.

Зрештою на ремонт казарм витратили 10 мільйонів гривень. Майже уся сума – з бюджету.

«Це було діло принципу. Коли я вперше сюди зайшов, мені сказали «ось це казарма танкістів». Я сказав, що в такому виді казарма танкістів не може бути. І ми на себе взяли зобов’язання, що зробимо її за 2 місяці», - розповідав голова ОДА на оглядинах відремонтованих казарм.

До слова, чимало інших бригад повернулись з АТО не у казарми, а в намети.

ШКОЛА У ВЕРБКАХ

Час губернаторства Гунчика співпав із реформою сільської освіти. Через величезні витрати в Україні взялись закривати малокомплектні школи (в таких вчиться всього по кілька учнів), натомість створювали опорні. Останнім робили ремонти, купували автобуси, щоб возити дітей з віддалених сіл.

Однак, окрім «укрупнення» старих шкіл, на Волині було й відкриття нової. Таку збудували у селі Вербка Ковельського району. Відкривали у грудні 2017 року.

«У нас дуже багато є опонентів, скептиків, які не вірять у те, що попри складну ситуацію в Україні, війну на Сході, ми тут з вами, державні мужі, народні депутати, представники влади вміємо і можемо розбудовувати нашу рідну Волинь», - сказав Володимир Гунчик на відкритті.

ЧУТКИ ПРО ВІДСТАВКУ

Про відставку Гунчика не говорив хіба лінивий. Його політичні опоненти, а особливо нардеп Ігор Гузь, не раз і не два вимагав звільнення губернатора з трибуни Верховної Ради.

Серед претендентів на посаду Волинського губернатора називали і екс-керівника управління СБУ у Волинській області Володимира Мельниковича, і керівника фонду «Волинська родина» Олену Палагуту, і навіть нардепа Сергія Мартинюка. Однак Володимир Гунчик усі чутки заперечував. Щоразу запевняв: «Якби мене звільняли, я дізнався б першим».

Врешті, у березні 2018 Гунчик підтвердив: «Є рішення Кабміну про подання в Адміністрацію Президента на призначення голови ОДА».

Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нашкодив, як паршивий кіт. Нічого не залишив приємного.
Відповісти
Ще й зрадливий....
Відповісти
А поїзд Ковель - Хелм???
Відповісти
Що зрадливий, то таки да. Нічого святого. Баби довели.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні