--> У селі на Волині батьки не хочуть пускати дітей у розвалену школу | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У селі на Волині батьки не хочуть пускати дітей у розвалену школу

2
6
У селі на Волині батьки не хочуть пускати дітей у розвалену школу
У селі Стобихівка, що в Камінь-Каширському районі, селяни обіцяють вже 2 квітня не пускати дітей до аварійної школи.

Усе через те, що 240 учнів тісняться у пристосованих для навчального закладу приміщеннях і ходять на навчання у дві зміни, - повідомляє Суспільне Волинь.

Люди розповіли, що чиновники ніяк не реагують на їхню проблему.

За партами й у тісному класі у цій школі минає урок фізкультури. Це – село Стобихівка, що в Камінь-Каширському районі. Діти кажуть: до таких умов звикли, але мріють навчаться не в такій школі.

– Набагато кращі умови щоб були в їдальні, так само кращий щоб був спортзал, класи щоб були гарніші, щоб було тепліше в класі, – говорить школярка Іванна Шворак. – Я їздила інколи, бачила дуже гарні школи, хотілося б і нам таку. Але ми вчимося в такій, як є, щоб здобувати знання. Нам же потрібні знання.

Замість спортзалу – кабінет 3 на 5 метрів. Інвентар не змінювався ще з радянських часів, каже батько школярів Роман. Діти, по коліна в снігові, ганяють м’яча на подвір’ї. А в лютий мороз не йдуть, а біжать до шкільного туалету, що на дворі. Їдальня – теж в іншій будівлі. Школярі тісняться по два класи, бо більше у пристосованому приміщенні – не вмістити.

– Валяється так цибуля, капуста. Холодильник стоїть, діти обходять, зачіпляються. Виходять в плямах всі маленькі дітки, як вони можуть поїсти, якщо їм тісно. В куртках, холодно. Ні роздягалки, ні вмитися, ні руки помити, – каже Роман Шворак, батько школярів.

Батьки пускати сюди дітей бояться. Мама Марія Босюк каже, що будівля вже тріщить по швах:

– Приміщення аварійне, сходяться ці плити, і вони можуть обрушитися в любий час. Ми розуміємо, що ніхто за це відповідальності не буде нести. І, не дай Боже, якісь смерті, хто за це буде відповідати?

У школі, розрахованій на 80 учнів, – утричі більше дітей. Вони ходять на уроки в дві зміни й повертаються додому пізно ввечері.

Люди роками просять владу допомогти, та чиновники їх лише годують обіцянками. Селяни для цього навіть самі створили благодійний фонд і за два місяці назбирали півмільйона гривень. На нову школу ж потрібно 80 мільйонів.

– Вже відповідь районна рада дала. Якщо вже буде підрядник і школа почне будуватися – то, згідно з Законом про місцеве самоврядування, районна рада дасть кошти, підключиться до співфінансування нашого будівництва, – повідомив директор школи Анатолій Хельчик.

Пояснити ситуацію журналістам пообіцяв голова районної адміністрації, але на зустріч не приїхав.

У селі – 7 десятків багатодітних родин. Щороку кількість школярів зростає. За рік-два дітей доведеться водити у школу вже у три зміни.

Нагадаємо, 1 вересня 2017 року У Стобихівці батьки не пустили дітей у школу. Причиною такого масового виступу став і аварійний стан приміщення школи, і те, що навіть у такому вигляді вона вже не вміщає всіх учнів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Менше треба родити.Понароджують,а потім думають де їх подіти.Нехай влада перестане платити кошти на дітей,а хайикраще будує школи.Хоча заберуть кошти від батьків,то й ніхто родити не буде,особливо у такій кількості.
Відповісти
Не віриться що таке пише жінка. А тим батькам саме нагода їхати в Луцьк до щоколадного баригі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні