Музей одного експоната: на Волині за 1,5 мільйони збудують приміщення для човна-довбанки. ФОТО

0
1
Музей одного експоната: на Волині  за 1,5 мільйони збудують приміщення для човна-довбанки. ФОТО
У Маневичах збудують окремий музей для унікального човна-довбанки. Ціна питання - 1,5 мільйони гривень.

Про це йдеться на сторінці Волинська Фундація у Фейсбуці.

Нагадаємо, у серпні 2015 році біля села Старосілля, що на Маневиччині, у Стиру знайшли унікальний човен 15 століття. Інститут археології НАН України документально підтвердив унікальність човна-довбанки. Проте уже третій рік унікальну знахідку нікуди подіти. Тим часом човен поступово руйнується.

«Я можу гарантувати, що у листопаді 2018 року буде добудований краєзнавчий музей для розміщення човна-довбанки», - заявив голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк.

Відтак, у Маневичах планують збудувати нову будівлю біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку. Чиновник повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйони гривень.

Нині ж унікальна знахідка історії уже третій рік зберігається в ангарі у приватного підприємця.

Хоча за цей період, каже директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, вдалося провести науковий обіг експонату: довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см. Науковці вважають, що деревина, з якої зробили човна, важила від 20 до 30 тон. Визначають зараз і швидкість, з якою рухалось судно.

На сьогодні туристам немає доступу до унікального човна-довбанки. У ангарі на пилорамі екскурсію не проведеш, тим більше підприємець погоджувався прийняти у себе експонат лише на кілька місяців.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні