02 серпня, 2016, 21:46

Чи справді цьогоріч на педагогіку у виші пройшли слабші діти?

Учора стали відомими результати вступних іспитів в усі виші України. Одразу в мережі зарясніли матеріали про те, що, мовляв, на педагогіку пройшли найслабші діти, оскільки там найнижчі прохідні бали.

Зважаючи, що саме педагогів частенько люблять робити винними в усіх бідах суспільства, цьогоріч бачимо цікаву тенденцію. Нині негативне враження формується уже не про діючих професійних педагогів (які в очах частини соціуму та батьківської спільноти традиційно недовчили чи недовиховали), а про тих, хто лише стає на цей шлях.

Відтак, можна говорити про явище стигматизації у ЗМІ майбутніх студентів-педагогів.

Чим невірний цей підхід?

Низькі бали у публікаціях згаданого характеру штучно пов'язуються з низьким інтелектом. Або читача принаймні наштовхують на думки про те, що щось іх майбутніми педагогами не так. Проте, не беруться до уваги наступні чинники:

- те, що дитина на ЗНО могла просто перенервувати;
- те, що вона може мати високий бал з профільного предмету, але трохи нижчий з додаткового, що впливає на середній бал;
- те, що конкурс за основною спеціальністю може бути шаленим, а педагогіку дитина обрала у якості потенційного запасного варіанту, що відкриє їй дорогу до основного фаху, а паралельно дасть можливість викладати.

Де проблема: у дітях чи системній кризі?

З огляду на це, хочеться припустити. А, можливо, проблема не у дітях? Можливо, самі ж чиновники, котрі роблять аналітичні звіти, розуміють, що у педагогічній сфері неприйнятні умови праці (перш за все матеріальні) для тих, хто хоче жити в добробуті? І саме тому апріорі робиться висновок про те, що діти, які йдуть на ці факультети, чимось "гірші", аніж ті, хто потрапив на найбільш престижні спеціальності.

Нехай кожен зробить висновки сам. Але одне очевидно: замість таврування та стигматизації абітурієнтів, яким не пощастило з усіх профільних предметів набрати високі бали, слід розвивати педагогічну сферу. Тоді навіть справді слабші студенти матимуть мотивацію до саморозвитку, а не життя за принципом "чого бідні, бо дурні; чого дурні, бо бідні".

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні