Новини

З медичних масок будуть робити дороги

В Австралії з медичних масок мають намір робити дороги.

Австралійські вчені придумали новий будівельно-дорожній матеріал, який складається з подрібнених медичних масок і переробленого бетону, який, наприклад, отримують з відходів під час знесення будівель. Про це пише Корреспондент.

"Для будівництва одного кілометра двосмугової дороги необхідно близько трьох мільйонів масок. Цей хід запобігатиме потраплянню на звалище близько 93 тонн відходів", - йдеться в описі проєкту.

Новий матеріал для будівництва доріг створили дослідники з Мельбурнського королівського технологічного інституту. У складі цього матеріалу - подрібнені одноразові маски й оброблене будівельне сміття.

"Справа в тому, що в одноразових масках є пластик, зокрема поліпропілен, який важко розкладається, наголошують дослідники. Вони також пояснюють, що поліпропіленові волокна в масках підсилюють зв'язки між частинками щебеню, що робить дорогу міцнішою", - говорить керівник експерименту професор Джи Лі.

Використання суміші знизить витрати під час будівництва на 30%, зазначають дослідники. Тільки видобуток бетону з кар'єру коштує близько $50 за тонну, а вартість переробленого бетону становить близько $26. З огляду на витрати на збір і дезінфекцію масок, готова суміш може коштувати від $32 до $78 за тонну, пояснює Лі.