Новини

Луцьк може стати першим в Україні містом без маршруток

Чотири нових тролейбуси, які місто отримало в п’ятницю від виробника ДП «АСЗ №1» АТ «АК “Богдан Моторс”», передали на баланс КП «Луцьке підприємство електротранспорту».

Це рішення депутати ухвалили сьогодні, 1 лютого, під час позачергового засідання VI-ї сесії міської ради, — інформують на сайті Луцькради.

Міський голова Ігор Поліщук зазначив, що Луцьк має можливість першим в Україні реалізувати проєкт “Місто без маршруток”:

“Без цих “Богданів”, які вже давно вичерпали свій функціональний ресурс, є неекологічними, адже коли вони виходили з конвеєра, були зі стандартом ЄВРО-2, ЄВРО-1. А ми, поступово оновлюючи електротранспорт, зможемо економічним методом витіснити їх з ринку перевезень нашого міста. Разом з тим, ми збільшимо долю комунального транспорту в місті та забезпечимо стабільність його функціонування. Разом із впровадженням оплати проїзду безготівковим методом та встановленням “розумних” зупинок, в місті створюється комфортне середовище для тих людей, які користуються громадським транспортом”. — заявив він.

І продовжив:

“Окрім того, ми бачимо, яка ситуація з громадським транспортом, який курсує в місті. На превеликий жаль, через, на мою думку, непрофесійне рішення Кабінету Міністрів України щодо того, що максимум можна заповнювати салон пасажирами на кількість сидячих місць, сотні людей в нашому місті чекають зранку транспорт по 30-40 хвилин і більше в такий холод. Я під час наради із Прем’єр-міністром та Міністром охорони здоров’я, порушував це питання разом з міськими головами інших міст. Прем’єр дав доручення Міністру охорони здоров’я розібратися та прийняти відповідні міри. Судячи з того, що ніякої реакції немає, напевно одразу після закінчення наради, Міністр охорони здоров’я забув про це питання. Тому ці чотири тролейбуси — це ще й додаткова допомога у вирішенні питання надмірного очікування транспорту мешканцями нашого міста, що добираються зранку на роботу, відводять дітей в садочок чи школу”.

Луцький міський голова також порушив питання системи безготівкових розрахунків у транспорті.

“Сьогодні місто Луцьк є єдиним містом в Україні, де забезпечена повністю безготівкова система розрахунків у транспорті. Безумовно, що якийсь відсоток готівки зберігається, однак зараз буде розпочата серйозна робота по боротьбі з цими безготівковими розрахунками. Як докір, іноді нам кажуть, що в інших містах є можливість розрахуватися і готівкою, і карткою. Я кажу, що це не правильно, тому що коли ми ввели повністю безготівковий розрахунок в транспорті, жодного разу перевізники не порушували питання про підняття вартості проїзду. Навіть після того, як обсяг перевезень значно зменшився. Сьогодні є чітка можливість обліковувати кількість перевезених пасажирів, бачити кількість перевезених пільговиків, тому необхідно продовжуватись рухатись в цьому напрямку”, — зазначив Ігор Поліщук.