Новини

Операторів мобільного зв’язку змусять суттєво знизити тарифи

Kyivstar, Vodafone та lifecell кардинально змінюють тарифи. Якщо протягом двох тижнів оператори не повідомлять про зміну тарифу, АКМУ стягне з них штрафи.

Трійка найбільших операторів мобільного зв’язку в Україні Kyivstar, Vodafone та lifecell зобов’язані в найкоротші терміни переглянути тарифні пропозиції та відмовитися 4-тижневого розрахункового періоду, – пише Znaj.ua.

Про це повідомили представники Антимонопольного комітету України, який розпочав перевірки законності таких дій з боку мобільних операторів.

Якщо протягом двох тижнів оператори не повідомлять про зміну тарифу, АМКУ стягне з них штрафи.

Вердикт з цього питання оголосять 15 квітня.

Як відомо, з серпня 2018 року вся “велика трійка” почала переводити значну частину своїх тарифних планів на чотиритижневий період тарифікації (28 днів).Таким чином, у підсумку за рік українці сплачують за “місячний” пакет послуг не 12, а 13 разів.

А до цього абонентська плата нараховувалася за календарний місяць — 30 або 31 день.

2 листопада Антимонопольний комітет відкрив справу проти компаній, оскільки вбачає в діях ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Kyivstar, Vodafone і lifecell пояснювали зміну тарифів тим, що законодавством розрахунковий період в один місяць встановлено щодо терміну “абонентська плата”, а нові тарифи підпадають під іншу різновид оплати — “плата за пакет послуг”. А значить нормативні обмеження не повинні на неї поширюватися.

Зазначимо, оператори законодавчо не мають права встановлювати чотиритижневий термін, це вважається недобросовісною комерційною практикою.