Новини

Виконані і невиконані обіцянки Володимира Гунчика

З'явився аналіз рівня відповідальності колишнього голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. Як підрахували аналітики, за неповні чотири роки посадовець дав 71 обіцянку, з яких 47 виконав, 15 провалив, а ще 9 – залишилися в процесі виконання.

Порівняно з іншими управлінцями та політиками в Гунчика досить високий рівень відповідальності – 66%, – пише Слово і Діло.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня на Волині змінився голова обладміністрації. Президент України Петро Порошенко призначив генерал-лейтенанта й колишнього заступника міністра внутрішніх справ Олександра Савченка на посаду голови Волинської ОДА замість Володимира Гунчика.

У 2015 році Гунчик пообіцяв відремонтувати всі палати Заболотівської районної лікарні №2. До вересня 2016 року в ремонт приміщень стаціонарного відділення лікарні з обласної субвенції виділили 600 тисяч гривень, з яких освоїли 482,8 тисячі. До кінця 2016 року було відремонтовано всі палати в лікарні.

У 2016 році голова ОДА заявив, що в 2017 році в області відкриються 4 нові школи. Як повідомили у Волинській ОДА, в 2017 році ввели в експлуатацію приміщення загальноосвітніх шкіл I-III ступенів у смт Шацьк, селі Вербка Ковельського району та в селі Заброди Ратнівського району. Також відкрилося нове приміщення для спортивного комплексу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Улітку 2017 року Володимир Гунчик заявив, що бере під особистий контроль і буде сприяти відновленню казарми Володимир-Волинських танкістів. Через півроку, напередодні новорічних свят, Володимир Гунчик приїхав до військовослужбовців 14-ї ОМБ, щоб побачити як розмістилися військові, які повернулися до пункту постійної дислокації вперше за три роки. Роботи з відновлення казарми танкістів були завершені й загальне облаштування військової частини коштувало близько 10 мільйонів гривень. За ці гроші були відремонтовані дороги, зроблений ремонт казарм і закуплене нове обладнання. А в планах на 2018 рік у Гунчика було будівництво двох гуртожитків на території військової частини у Володимирі-Волинському.

Влітку 2017 року в Ковелі розгорівся скандал навколо держпідприємства «Укрветсанзавод», де накопичилися туші тварин із м'ясопереробних підприємств. Місцеві жителі перекрили дороги, заявляючи про екологічну катастрофу, оскільки земля й ґрунтові води просочилися отрутою, забруднюючи не лише повітря смородом, але й усе, що росло в селян на полях.

Гунчик пообіцяв привести до ладу територію переробного підприємства та закрити його з 1 січня 2018 року.

«Ми в 2018 році почали нові проекти із залученням державного фінансування й приватного бізнесу. Все в Ковелі буде зроблено. Робота буде зроблена, порядок наведений і з 1 січня 2018 року діяльність цього підприємства буде зупинена», – заявив Гунчик.

Для ліквідації наслідків екологічної катастрофи місцевого значення з держбюджету виділили 17 мільйонів гривень. Станом на 15 грудня 2017 року 99% робіт на заводі були завершені, а діяльність підприємства зупинена.

З невиконаних обіцянок у Гунчика є такі, де він і сам визнав, що погарячкував у своїх намірах. Так вийшло з бажанням збудувати на території військового аеродрому біля села Крупа цивільний термінал. Улітку 2017 року Гунчик збирався зайнятися будівництвом, а в жовтні визнав, що ці плани нереально здійснити.

«Можливо, я досить різко висловлюся щодо аеропорту в селі Крупа, але скажу, що про цей проект можна забути й він ніколи не буде реалізований. Там уже нічого не залишилося від того аеропорту, тільки одна назва. Смуга залишилася, на ній автозавод випробовує автобуси», – сказав він.

Не вдалося Гунчику в обіцяні терміни відремонтувати дорогу Ковель-Ягодин. Він збирався зробити дорогу в 2017 році, проте в Держагентстві автомобільних доріг України домовилося з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про фінансування проекту реконструкції міжнародної автомобільної дороги М-07/Е-373 Київ-Ковель-Варшава, яка веде до КПП на українсько-польському кордоні.

З держбюджету-2017 передбачили кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації на незавершених ділянках від Ковеля до Любомля. Уже провели процедуру державних закупівель та уклали договір на виконання робіт. У пропозиціях щодо розвитку мереж доріг загального користування в 2018 році за рахунок коштів державного бюджету включені об'єкти реконструкції автомобільної дороги М-07 Київ-Ковель-Ягодин на ділянках протяжністю 14,5 км.

Багато обіцянок Гунчика залишилися в процесі виконання, оскільки вони масштабні й потребують серйозних фінасових вкладень і часу.

Так, у 2016 році він мав намір почати будівництво сміттєпереробного заводу. В 2017 році Гунчик заявив, що завод планують збудувати в Ковелі за підтримки європейських компаній і місцева влада готова виділити під будівництво земельну ділянку.

Але 16 січня 2018 року Гунчик повідомив потенційним партнерам із будівництва заводу, що з його місцем розташування... ще не визначилися, проте попередньо розглядали місто Ковель та прилеглі до нього території. Поки ж питання опрацьовується.

З масштабних планів також у Гунчика було будівництво 3 тисяч квартир на базі 31-го та 34-го військових містечок. У 2017 році він планував почати великий житловий проект, який мав завершитися через 3-5 років. За словами Гунчика, 10% квартир планувалося передати військовим, афганцям, воїнам АТО, ветеранам армії.

Також улітку 2017 року Гунчик пообіцяв обладнати всі школи санвузлами, щоб діти не були змушені залишати приміщення школи. В 2017 році кошти, виділені з бюджету на встановлення санвузлів в навчальних закладах, освоєні лише на 11,2%. Директор Департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк зазначив, що на облаштування туалетів використано лише 190 тисяч гривень.

Найбільша проблема в Ківерцівському, Любешівському, Маневицькому районах. За інформацією, яку надали в Департаменті фінансів і бюджету Волинської ОДА, в 2017 році як субвенцію місцевим бюджетам на облаштування внутрішніх санітарних вузлів у загальноосвітніх навчальних закладах на умовах співфінансування (50 на 50%) з місцевими бюджетами надали 1,7 мільйона гривень. До кінця року було освоєно лише 34,7% виділених грошей.

У січні 2018 року Гунчик пообіцяв у рамках проекту «Устилуг-Володимир-Волинський» збудувати новий митно-сервісний центр та об'їзну дорогу на Устилуг. Тепер про долю цих початих глобальних проектів, під які, можливо, навіть було виділене фінансування, жителям області варто запитати нового голову Волинської ОДА.