Новини

Луцькі тролейбусники крадуть 5 мільйонів гривень на рік, - Григоренко

У Луцьку все ж потрібно впровадити пристрої для автоматизованої системи обліку пасажирів – валідатори, вважають експерти Волинського центру розвитку урядування.

Про це йшлося під час «круглого столу» у четвер, 15 березня.

«Валідатори дають облік готівки. Людина дає гроші, кондуктори проводять карткою, після цього фізично можна видати квиток. Тобто усі квитки обраховуються, уся готівка обліковується», - наголосив експерт ЦРУ Сергій Григоренко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку пропонують запровадити картку лучанина замість валідаторів

За його словами, після впровадження валідаторів у луцьких тролейбусах виручка зросла до 55 тисяч гривень, тоді як раніше ця цифра становила 38 тисяч гривень.

«Звідки взялися ці гроші? Частину з них кондуктори просто крали, або хтось їхав за гривню, замість двох, чи люди віддавали кондукторам квиток, а ті його перепродавали», - зазначив експерт.

За допомогою валідаторів можна було б «вивести з тіні» близько 4,7 мільйона гривень на рік.

Однак ця система пропрацювала лише три місяці. Теперішня «проукропівська» більшість назвала валідатори неефективними і списала, нагадав Григоренко.

«Без валідаторів у лучан розкрадають майже 5 мільйонів гривень», - сказав він.

Відтак, експерти Волинського ЦРУ рекомендують приватним перевізникам з 1 жовтня встановити валідатори у всіх маршрутних таксі для контролю за готівкою і кількістю виданих квитків.