Новини

Видатна волинянка – у ТОП-10 українок, які вразили світ

Видатна письменниця Леся Українка, життя і творчість якої тісно пов'язані із Волинню, увійшла до списку десяти українок, які вразили світ.

Перелік опублікувало видання Gazeta.ua.

"Леся Українка – (1871-1912) за правом займає місце серед найвідоміших жінок сучасної і давньої України. Справжнє ім'я цієї поетеси - Лариса Косач.

Леся Українка запевняє, що найбільше кохання свого життя вона зустріла під час лікування у Ялті. У 1897 році вона знайомиться з революціонером з Мінська Сергієм Мержинським, який в Ялті лікував туберкульоз легень. У Криму пара піднімалася на Ай-Петрі. Їхні стосунки почали розвиватися. Однак його хвороба прогресувала…

Батьки дівчини були не в захопленні від її стосунків. Адже вона сама усе життя боролося з хворобою, а тут ще одна немічна людина.

Леся їздила до Сергія у Мінськ. Вони планували поїхати на лікування у Швейцарію. Сергій кохав іншу жінку. У цей час письменниця написала свою геніальну "Одержиму". Однак вона не покинула його, Мержинський помер на руках Лесі Українки", - пише видання про Лесю Українку.

Окрім Лесі Українки, до списку українок, які вразили світ, увійшли княгиня Ольга, донька князя рослава Мудрого Анна Ярославна, дружина султана Роксолана, вчена-астроном Олена Казимирчак-Полонська, перша жінка-лікар у Австро-Угорській імперії Софія Окуневська, оперна співачка Соломія Крушельницька, художниця Катерина Білокур, співачка Євгенія Мірошниченко, письменниця Ліна Костенко.