25 лютого: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

0
25 лютого: яке сьогодні свято, прикмети та заборони
25 лютого відзначають професійне свято України – День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ, пише lviv.media.

Вшановують пам`ять Олексія Чудотворця. Матір Марія і батько Федір були боярами в Чернігівському князівстві. Його охрестили ім’ям Єлевферій. Зазначається, що у 12-річному віці хлопець почув голос, який лунав з небес: «Для чого, Олексію, ти даремно трудишся. Я зроблю тебе ловцем людей». Він довго обдумував значення цих слів.

В юнацькому віці він залишив своїх батьків, вступив до Богоявленського монастиря та постригся у ченці, отримавши ім’я Олексій. Це сталося 1320 року. Відтоді і до 40-річного віку Олексій Чудотворець постійно молився, працював і вів чернечі справи. 1354 року Олексій став митрополитом Київським і всієї Русі.

Олексій зміг зцілити від сліпоти дружину хана Джанібека Тайдулу. Після цього його стали називати Чудотворцем. Помер святий 1378 року.

Традиції дня
З 25 лютого і протягом трьох днів селяни на ранковий мороз виставляли зерно, призначене для посіву. Потім його заносили в тепле місце. Було відмічено, що після цього насіння дає кращий врожай. На мороз також виносили пряжу і льон, щоб мати рівні, чисті і білі нитки і мотки. Люди вірили, що виставлені на холод зерно, пряжа і льон заряджаються Божою силою, тому що саме в цей період Всевишній дивиться з небес на людей.

У народі 25 лютого називали «рибним днем». На вечерю було прийнято подавати пироги-розтягай з рибною начинкою. Ще в цей день знахарі лікували переляк.

В кінці лютого на північ відлітають омелюхи. Ці перелітні птахи кочують на великі відстані. Влітку вони харчуються комахами, а взимку фруктами і ягодами. У народі пташок вважали красуні, які не вміють співати.

Народні прикмети
Тумани на Олексія — літо буде дощовим.
Холодний день — буде тепла і рання весна.
На небі зірки – в цьому році вдасться зібрати багатий урожай.

Що не можна робити в цей день
Не можна цього дня давати гроші у борг.
Не варто нині погано думати про рідних і лихословити.
Не варто сьогодні ходити в гості після заходу сонця.
Не можна в цей день займатися важкою роботою.

25 лютого День Ангела святкують: Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні