--> Відходи Гнідавського цукрового заводу аграрії назвали «перспективними» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Відходи Гнідавського цукрового заводу аграрії назвали «перспективними»

0
7
Відходи Гнідавського цукрового заводу аграрії назвали «перспективними»
Провідні волинські аграрії домовилися із Гнідавським цукровим заводом про купілю відходів від виробництва біоетанолу.

Близько десяти керівників сільгосппідприємств Волині на зустрічі з представниками заводу підписали меморандум про можливість постачання мелясної барди в якості органічного добрива.

Підписи керівників сільгосппідприємств під меморандумом
Підписи керівників сільгосппідприємств під меморандумом


Мелясна барда – це відходи від виробництва біоетанолу, який віднедавна почали виробляти на Гнідавському цукровому заводі.

Як пояснили представники заводу на зустрічі з аграріями, ці органічні добрива відповідають всім сучасним вимогам і їх можна використовувати для будь-яких видів культур.

Крім того, форми азоту, фосфору та калію в таких добривах засвоюються орієнтовно на 90%, на відміну від мінеральних, де цей показник на рівні 30-55%.

Директор СГПП «Рать» Віктор Шумський каже, що вони готові почати закупівлю барди, провівши перед цим відповідні лабораторні дослідження.

Досвід співпраці з Гнідавським цукровим заводом підприємство «Рать» вже має. Адже, зі слів Віктора Шумського, раніше вони закуповували в них дефекат (відходи, які залишаються від переробки цукрового буряка, – авт.).

«Його вносимо під сою і бачимо, що є хороші результати. Він і розкислює ґрунт, і має багато поживних речовин, в тому числі мікро- і макроелементи», – розповідає керівник.

Якщо висновки після досліджень будуть позитивними, «Рать» планує почати використовувати мелясну барду під посіви пшениці, буряку і кукурудзи вже цієї осені.

Директор ТОВ «Волинь-зерно-продукт» Євген Дудка можливість використання мелясної барди в якості добрива також вважає перспективною. Хоча зізнається: такий досвід може бути для них новим.

«Тема хороша, цікава», – каже Євген Дудка.

Однак, представники «Волинь-зерно-продукту» висунули пропозицію щодо консистенції: зменшити концентрацію рідини в мелясній барді орієнтовно на 70%, щоб вона стала пюреподібною.

Нагадаємо: на початку серпня на спільній нараді з аграріями представники Гнідавського цукрового заводу вирішували, що робити з відходами біоетанольного заводу. Результатом зустрічі стало підписання меморандуму.

Відходи від виробництва біоетанолу стали причиною невдоволення мешканців мікрорайону Вересневе, які переконані, що саме барда стала причиною поширення неприємних запахів від фільтраційних полів цукрового заводу.

Аби довести, що основною причиною запаху є фекальні відходи, які також зливалися на поля, завод призупинив виробництво біоетанолу ще в травні.

На громадських слуханнях, які нещодавно відбулися на Вересневому, керівництво заводу пообіцяло, що барда більше не буде зливатися на поля фільтрації. В свою чергу попросили міську раду виконати їхню обіцянку - збудувати гілку каналізації і забезпечити, аби сюди також не потрапляли фекалії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 міфів про сморід у Луцьку і Гнідавський цукровий завод

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні