«Покажемо усій Європі, що Луцьк – це круто», - Роман Бондарук про Meridian Lutsk

6
4
«Покажемо усій Європі, що Луцьк – це круто», - Роман Бондарук про Meridian Lutsk
З 6 по 8 жовтня у Луцьку відбудеться міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk. Організатори сповнені надій і амбітних планів. Кажуть, уся творча Європа почує про наш Луцьк.

Цікаво, що серед організаторів фестивалю – член луцького виконкому, голова ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук. Трохи дивно було бачити його – в колишньому політика, а сьогодні «комунальника-реформатора» – у команді творців мистецької імпрези. Хоча, як виявилося у розмові під час презентації фестивалю у Луцьку, Бондарук – один з головних натхненників Meridian Lutsk.

МЕТА ФЕСТИВАЛЮ – ЗАОХОТИТИ ДІТЕЙ ДО ЧИТАННЯ

– Чому вирішили взятися за проведення цього фестивалю?

– Знаєте, я сам почав пізно захоплюватись поезією зокрема, як і літературою загалом. А коли захопився, відчув, наскільки багато втратив. Адже книга – це колосальна можливість самоосвіти, саморозвитку. Тому хочу, аби інші – передусім діти і молодь – не втратили того шансу. Аби розуміли, що книга – це круто, це сучасно і це відкриває величезні можливості. А літературний фестиваль – класна можливість популяризувати книгу.

До речі, хочу подякувати тій людині, яка спонукала мене до захоплення книгою.

- Хто це?

- Хай це буде невеличким секретом)) Але я впевнений вона, прочитавши ці рядки, зрозуміє, про що я).

- І все-таки дивно: ви – фахівець комунальної сфери. А тут – література, фестиваль…

- Я передусім – лучанин. Тому хочу, аби про наше місто знали більше в Україні і світі. Аби наше місто розвивалося. Уже сьогодні Луцьк – один з лідерів в Україні за темпами створення ОСББ, за впровадженням комунальної реформи. Але ж не тільки цим Луцьк може гордитися, правда?

Ми маємо багату історію, цікаву архітектуру, багатий туристичний потенціал. А головне – ми маємо активних городян, яким небайдуже місто, які хочуть працювати над його розвитком.

А фестиваль – це просто одна з форм розвитку нашого міста. До Луцька приїдуть усі, кому цікава творчість, література, поезія.

Вони житимуть у нас, гулятимуть вулицями, гостюватимуть у ресторанах, робитимуть селфі, писатимуть про враження у соцмережах… Потужна можливість зробити Луцьк популярним, продемонструвати цілому світу, що до нас варто їхати.

Тому не має значення, чи я комунальник, чи фінансист, чи ще хтось. Я, і решта організаторів фестивалю Meridian Lutsk – передусім патріоти міста.
Під час презентації Meridian Lutsk
Під час презентації Meridian Lutsk

– Meridian Lutsk – рідний «брат» фестивалю Meridian Czernowitz, що проходить у Чернівцях. Його організатор Святослав Померанцев – серед творців луцького фестивалю. А ви були на фестивалі у Чернівцях?

- Так, минулого року.

- Як враження?

– Дуже цікавий фестиваль. У дні його проведення місто, кожен його мешканець живе цим фестивалем, практично «дихає» ним. Про це говорять в інтернеті, на місцевому телебаченні, центральні вулиці «кишать» атракціями, місто просто заповнене цікавими, творчими людьми, туристами з фотоапаратами, журналістами…

Мені, до прикладу, запам’яталася крута презентація «Тамплієрів» Сергія Жадана – у старому єзуїтському костелі. Було дуже атмосферно.

СПРОБУЮ ЗАПРОСИТИ НА ФЕСТИВАЛЬ ЛІНУ КОСТЕНКО

– Чогось такого цікавого можна чекати і від Meridian Lutsk ?

– Так, буде дуже цікаво. Різні локації, в тому числі і геть несподівані, і здавалося б не «мистецькі». Деталі ми поки тримаємо в секреті. Хай це буде сюрприз.

– Організатори обіцяють, що на фестиваль до Луцька приїдуть Сергій Жадан, Юрко Іздрик, Андрій Любка… Як вдалось їх переконати, що на цей фестиваль варто приїхати?

– Авторитетом організаторів, і власне самою крутою ідеєю фестивалю. Українські письменники оцінили значення і вплив цього фестивалю.

– Ви особисто кого зі своїх літературних кумирів найбільше хочете бачити на цьому фестивалі?

– Для мене найцікавішим, напевно, є Сергій Жадан та Юрій Андрухович. А ще, до речі, дуже сподіваюся, що вдасться запросити до нас Ліну Костенко. Знаю, що вона не дуже вітає участь у публічних імпрезах, але все ж маю надію, що у Луцьку ми її будемо мати честь бачити і чути. Принаймні я прикладу до цього максимум зусиль.

ПІДТРИМКА ФЕСТИВАЛЮ НЕ ПРИНЕСЕ ФІНАНСОВИХ ДИВІДЕНДІВ

– Ви – один зі співорганізаторів фестивалю. Привідкрийте секрет фестивальної кухні: чим конкретно ви займаєтеся?

– Дбаю по увагу до фестивалю з боку меценатів, або тих, хто ними хоче стати. Власне і сам долучаюся фінансовою і організаційною підтримкою. І веду переговори з тими, хто не проти зробити так само.

Знаю багатьох людей бізнесу, які хочуть і можуть підтримувати мистецтво. І робити без конкретної власної вигоди. А тільки тому, що розуміють: без такої підтримки в Україні розвиток мистецтва неможливий.

– Ви про тих, хто дає гроші?

– Не тільки. В когось є готель, де можна поселити учасників фестивалю, хтось може забезпечити харчування, хтось – транспорт. Підтримати фестиваль можна багатьма способами .

– А на яку кількість учасників очікуєте?


– На фестиваль запрошено близько тридцяти авторів, з них близько 10 «з-закордону» і до двадцяти топових українських літераторів. Але запрошено не лише письменників а й відомі театральні і музичні колективи.

Промоція фестивалю буде на всеукраїнському рівні. Так, у квітні у Мистецькому Арсеналі ми плануємо представити разом Meridian Czernowitz і Meridian Lutsk.

НЕ «БАНДЕРШТАТОМ» ЄДИНИМ

- Ми звернули увагу, що на презентацію фестивалю ви прийшли із сином Данилом. Долучаєте сина до мистецтва?


– А то хай Данило вам сам розкаже))

Данило Бондарук: знав давно, що тато організовує новий фестиваль у місті. Стало цікаво – не часто у нас такі кльові заходи відбуваються. От, прийшов послухати детальніше, а то у тата завжди часу нема (сміється).

– Скільки тобі років?


– 15. В 9 класі вчуся.

– І що – тобі справді цікавим буде поетичний фестиваль?! Захоплюєшся поезією?

– Ну якраз поезією – не дуже. Але, наскільки я зрозумів, на Meridian Lutsk буде і театр, і музика… А це вже справді цікаво. Бо до цього часу у Луцьку тільки «Бандерштат» був крутим фестивалем. Чесно, дуже хочеться, щоб було ще щось не менш цікаве.

– Книги читаєш?

– Так, я фантастикою захоплююся. З українських письменників мені найбільше подобається Макс Кідрук. Я прочитав вже кілька його книг, нещодавно ходив до нього на лекцію. Дуже сподіваюся і його на фестивалі побачити.

Розмовляла Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Європейці не забудьте купити туалетний папір в туалет .
Відповісти
Заголовок — хіба для жарту
Відповісти
Жовтня?)

Виправте опечатку в перших словах)
Відповісти
Якщо за справу взявся бондарук, чекайте чергову крупну аферу. Дивно, що люди ще вірять цьому шулєру?
Відповісти
Покажи за чиї гроші все це робиш! І розкажи як людей обібрав у Західінкомбанку!
Відповісти
Де бондарук, там залишається пустеля і повні штани криміналу.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні