«Про Луцьк заговорять у Європі», - організатори масштабного фестивалю Meridian Lutsk

1
4
«Про Луцьк заговорять у Європі», - організатори масштабного фестивалю Meridian Lutsk
Восени у Луцьку пройде міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk, який обіцяє зробити Волинь відомою на культурній арені Європи.

Про це йшлося 30 березня під час презентації фестивалю.

На фестивалі, який відбудеться з 6 по 8 жовтня у Луцьку, планують зібрати десятки авторів поезії з країн Прибалтики, Чехії, Польщі, Білорусі, Ізраїлю, таких метрів сучасної української літератури, як Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Сергій Жадан, Юрко Іздрик, Андрій Любка тощо.

Президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев розповів, що Meridian Lutsk організовують заради цікавих людей, митців, якісної поезії та літератури в цілому.

З його слів, завдяки цьому фестивалю про Луцьк заговорять по всій Європі, адже про Чернівці, де проводиться Meridian Czernowitz, європейські інтелектуали говорять, як про культурну столицю.

«Це допоможе підтримати міжнародний авторитет Луцька і потім будь-яке рішення, пов’язане не лише з літературою чи культурою, а й, до прикладу, з наданням безвідсоткового кредиту на реконструкцію водоканалу, прийматиметься охоче», - додав один з організаторів.

Письменник Сергій Жадан також зауважив, що далеко не завжди літературні, а тим більше – поетичні фестивалі спрацьовують, однак, коли це відбувається, це дуже ефективно.

«Коли європейців запитати, що вони знають про Україну, багато хто відповість – Meridian Czernowitz, а коли їх запитати, що вони знають про Чернівці, вони скажуть, що це місто поезії. Це та річ, яка зробила для іміджу та розвитку міста більше, ніж багато інших соціальних та культурних проектів. І я думаю, це дуже правильно, коли місто інвестує в культуру», - наголосив літератор.

На думку Сергія Жадана, за 2-3 роки європейці цікавитимуться, що ж це за масштабна подія відбувається у Луцьку та чому сюди з’їжджаються натовпи туристів.

Член Луцького міського виконавчого комітету Роман Бондарук також розповів, що вирішив підтримати цей фестиваль, бо зрозумів – багато проблем в Україні виникло через те, що молодь не читає та не вчиться.

«Я собі поставив за мету популяризувати усе, що пов’язано з книгою та поезією. У нас величезна проблема – війна і багато хто каже, що зараз непотрібно займатись культурою, літературою, мовляв давайте всі ресурси кинемо на війну. Але на прикладі нашого фестивалю ми хочемо показати, що об’єднавши письменників, культуру ми зможемо об’єднатись з нашими сусідами, зокрема поляками і працювати на розвиток разом», - резюмував чоловік.

Організатори обіцяють, що Meridian Lutsk стане триденною культурною прогулянкою містом, наповненою не лише поезією, а й перформансами, музикою.

Фото Юрія Буденка
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та вже, говорять.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні