--> ГКЧП по-луцьки: прощальний букет для Юлії та привіт від Ляшка. РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

ГКЧП по-луцьки: прощальний букет для Юлії та привіт від Ляшка. РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ

16
13
ГКЧП по-луцьки: прощальний букет для Юлії та привіт від Ляшка. РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ
Тричі в одну річку не ввійдеш? У політиці можливе все. Втретє у Луцькій міській раді відбулася спроба провести скандальну 19-ту сесію, у порядку денному якої питання про припинення повноважень покійного Миколи Романюка.

Навмисне чи ні, але сесію призначили рівно на 40-й день по смерті Миколи Ярославовича.

Як з'ясувалося, головне в цій народній мудрості не ввійти в річку, а вийти з неї чистим. Багатьом цього дня це не вдалося. Та на війні як на війні. Можна називати це “захопленням”, “переворотом”, “революцією”, але то всього-на-всього перша битва, одна зі сторін у якій вийшла переможцем, а друга ...гострить вила.

Обидві розказують про місто, лучан, прозорі вибори.


ПОМАРАНЧЕВІ ХРИЗАНТЕМИ НАВЗДОГІН

Фракція Батькіщини будує плани на диванах
Фракція Батькіщини будує плани на диванах


Ще напередодні, на сесії обласної ради під пильним поглядом голови облради Ігоря Палиці Юлія Вусенко запевняла: депутати Луцькради підтримують звернення щодо заборони торгівлі з ОРДЛО і навіть проголосували б, якби більшість прийшла на сесію.

Як відомо, укропівці та батьківщинівці вперто ігнорували позачергову 19-ту сесію міськради, бо шляхом голосування за припинення повноважень Миколи Романюка Юлія Вусенко автоматично стала б виконувачем обов'язків мера і здобула б право ветувати рішення ради.

У цьому випадку для укропівців, що планують на прийдешніх виборах всерйоз поборотися за мерський престол, не вдалося б отримати найпотужніжий козир у виборчій кампанії - адмінресурс. Їхнім опонентам, натхненним фінансовим донором - групою “Континіум”, хотілося іншого: втримати цей адмінресурс у своїх руках. Де там у руках, іноді здавалося, що навіть ...в зубах.

Майже одночасно з журналістами (а вони традиційно приходять на сесію чи не на годину раніше, щоб зайняти зручні місця, - авт.) у сесійній залі з’явилися депутати від фракції “Батьківщина”.

На шкіряних диванах попід сесійною залою вони чи то проводили засідання фракції, чи отримували інструктаж від лідера Валерія Бондарука. Григорій Пустовіт щось уважно читав у паперах із закладками та позначеними маркером абзацами.

Далі неочікувано до сесійної зали прибули депутати з фракції УКРОП. Цього разу всі багатозначно чекали на обранців від “Солідарності”... У коридорах можна було помітити хіба “боді-гартів” одного з найбагатших членів пропрезидентської фракції. Що “натякало”: обранці таки тут.

Зрештою, упевненим кроком до зали ввійшла секретар Луцькради Юлія Вусенко, за нею підбігом - журналіст одного з проектів "Волинських новин" Андрій Кравченко з букетом помаранчевих хризантем.

Юлії Вусенко дарують букет хризантем
Юлії Вусенко дарують букет хризантем


“Юліє Василівно, то ваше робоче місце? Візьміть квіти!..” - секретаря очевидно спонукали на цікаву розмову. Та - ні пари з вуст. Букет опинився на столі у президії.

А Вусенко несподівано стала заявляти, що сесію переносять на годину за рішенням голів фракцій “Народний контроль”, “Свобода”, “РПЛ” та “Самопоміч”, чим спантеличила опонентів.

- Чотири проти трьох, - аргументує жінка і залишає залу.

- Ще інструктаж від свого папіка не отримали. Ми зірвали їм плани. Вони ж думали, що не прийдемо, - коментують укропівці. Останніх, нагадаю, на попередній сесії Микола Собуцький (“Самопоміч”) звинуватив у тому, що працюють на “папіка” і відробляють заплачені гроші.

ЗАЯВА ЧОТИРЬОХ І ПЕРША ПІЩИНКА

Заява на камеру: Костянтин Петрочук, Євген Ткачук, Ігор Поліщук та Валерій Бондарук
Заява на камеру: Костянтин Петрочук, Євген Ткачук, Ігор Поліщук та Валерій Бондарук


Те, що позиції коаліції Вусенко-Гунчик похитнулися, стало зрозуміло вже за кілька хвилин. Короткі консультації Ігоря Поліщука (керівник фракції УКРОП) телефоном. Промовисті погляди. Перемовини з депутатами-радикалами. І перед президією шикуються лідери фракції УКРОП, “Батьківщини”, “Солідарності” (а формально керівником фракції на той момент все ще лишався Євген Ткачук, хоч його і зреклися в партії) і ...Радикальної партії.

Ляшківці повідомили: вони не підтримали Вусенко, а “утрималися”, бо “прийшли працювати” і найменше хочуть брати участь у політичних баталіях.

- Парадокс в тому, що мене обирали вишківці (мешканці мікрорайону Вишків у Луцьку, - авт.), а якийсь призначений з Києва чиновник буде знімати?! - обурювався за мить депутат від РПЛ Аркадій Соломатін, маючи на увазі заяву Володимира Гунчика про те, що голова ОДА може звернутися до парламенту з проханням розпустити Луцькраду.

Олександр Кравченко (УКРОП) та Аркадій Саламатін (РПЛ)
Олександр Кравченко (УКРОП) та Аркадій Саламатін (РПЛ)


Це була перша піщинка в оці Володимира Петровича (а вже не секрет, що дії провладної команди координують в ОДА за рекомендаціями з Адміністрації Президента). Згодом вона викличе сльозу в ...Олега Ляшка, якому останнім часом закидають прихильність до пропрезидентської коаліції.

УКРОП РОЗКРИВАЄ КАРТИ

Віталій Ляцевич, заступник голови міського осередку партії УКРОП та депутат Микита Рабан (УКРОП)
Віталій Ляцевич, заступник голови міського осередку партії УКРОП та депутат Микита Рабан (УКРОП)


Після перерви секретар Луцькради пробує одразу внести на голосування єдине питання порядку денного - “Про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Романюка М. Я.”.

Опоненти вимагають поставити порядок денний на обговорення і не нехтувати регламентом. І нагадують: вчора Вусенко публічно пообіцяла включити в порядок денний питання про підтримку блокади. Сьогодні, мовляв, його ігнорує.

- Чесність із собою легко втратити, коли починаєш спекулювати на святих речах... - наводить “святий” аргумент Юлія Василівна.

Артем Запотоцький (Солідарність) додає: 15 березня минає рівно 40 днів від смерті Миколи Романюка...

- Я тут не рвуся до влади, повірте. Питання зайняти це крісло, геть не стоїть. Не можна позбавляти права лучан обирати міського голову, - провадить Вусенко далі.

Юлія Вусенко
Юлія Вусенко


Мовляв, у столиці вже навіть домовилися: на 15-ту годину факсом передати проголосоване рішення міськради, тоді вибори можна буде провести 11 червня. Якщо ні, доведеться чекати “до жовтня”.

- За останніх півроку ви самі стільки з нього (з Миколи Романюка) крові випили! Я можу роказати, що ви йому витворяли за сміття... - чергову порцію емоцій видає на-гора Євген Ткачук.

- Ми товчемо воду в ступі. Рівень дискусії - нижче плінтуса, - констатує керінвик фракції "Свободи" Микола Федік.

Читати “регламент і закон” радить Юлії Вусенко лідер укропівців депутат Ігор Поліщук, а не “інструкції Івахіва, Палагути і Гунчика”.

Ігор Поліщук (керівник фракції УКРОП)
Ігор Поліщук (керівник фракції УКРОП)


По перерві Олександр Козлюк і Євген Ткачук роблять гучні заяви про вихід з фракції (хоч партія давно вже “охрестила” їх перебіжчиками за негласну підтримку позиції УКРОПу).

- Не робіть совинячі очка... - продовжує Євген Ткачук (совині тобто, - авт.). І нагадує: саму Юлію Вусенко теж “призначили” секретарем за вказівкою з ОДА, а спершу обговорювалася зовсім інша кандидатура.

Порядок денний таки затверджують - за основу: перше питання про блокаду торгівлі з ОРДЛО, друге - припинення повноважень міського голови.

Майже одразу більшість “викладає карти на стіл”. Ігор Поліщук пропонує внести до переліку питання про дострокове припинення повноважень секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко. Другим після блокади... Мовляв, саме таке рішення прийняла депутатська комісія ще 2-го березня з формулюванням внести цей проект рішення на розгляд “найближчої позачергової сесії”.

Прихильники Вусенко наполягають: найближча - то наступна...

І хоча фракції-опоненти з різних боків добре “озброїлися” юристами (у “Самопомочі” - депутат Тарас Шляхтич і сама Юлія Вусенко, в УКРОПу - Микита Рабан і сам Ігор Поліщук), дискусії про законно-незаконно тривали майже до вечора.

По перерві більшість виходить у сесійну залу ще з однією пропозицією від ...земельної комісії. Здавалося, до чого тут земля? Євген Ткачук, голова земельної комісії, оперативно організував засідання, протокол і більш чітку пропозицію: проект рішення про звільнення Вусенко включити у порядок денний саме 19-ї сесії. І поставити після питання про блокаду.



23 - за... Рішення прийняте.

Майже одразу Ігор Поліщук додає: коли таке питання розглядає ради, обов’язки головуючого має виконувати хтось із депутатів, але аж ніяк не сам секретар. Хто?..

I'LL BE BACK: БЛІЦКРИГ ПІДПОЛКОВНИКА ПУСТОВІТА



Недооцінили колеги добре посвяченого в особливості військових стратегій Григорія Пустовіта. 22 за. У залі - тиша...

Екс-секретар Луцькради, кадровий військовий у минулому (а він закінчив Ленінградське вище загальновійськове командне училище за спеціальністю “командна тактика мотострілецьких військ”) колишній голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт займає місце в президії.

- Тільки не на це крісло... - зауважує не без іронічної посмішки Юлія Вусенко, киваючи на місце Миколи Романюка, хоч Григорій Олександрович і прямував до іншого краю стола.



Миттєво самопомочівці, депутати від “Солідарності” і “Свободи”, позафракційний Микола Яручик один за одним заявляють: не братимуть участі в голосуванні. У лавах більшості - майже абсолютний спокій. Радикальний, як потім покажуть результати голосування. “Багнетів” для відставки секретаря - більш, ніж достатньо.

І хоча Ігор Поліщук помітно нервував, поки тривало волевиявлення, усі, очевидно, дотримали обіцянки. Ніякої інтириги у результатах таємного (як того вимагає процедура) голосування: 24 депутати із 24-х тих, що голосували, одностайно вказали Юлії Вусенко на двері.

- Ганьба! - дружно гукали заступники покійного міського голови, вже не ховаючи емоцій.

- Це схоже на ГКЧП! - кричав Тарас Яковлев, той, кого з команди Романюка найчастіше називали претендентом на посаду мера.

Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев
Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев


Чи має право Григорій Пустовіт, рядовий депутат і просто головуючий на сесії, підписати протокол з результатами голосування і рішення міськради?

Тут погляди розійшлися. Поки обранці крутили дишло законів кожен у свій бік, адвокат та депутат від “Батькіщини” Андрій Козюра запропонував, аби рада доручила Григорію Пустовіту це зробити, а працівникам апарату опублікувати рішення про дострокове припинення повноважень Юлії Вусенко на сайті мськради.

- Чому ви натискаєте кнопку? - невтомно апелювала до колег вже майже екс-секретар. - Мені не смішно, а страшно, що я живу в місті, де для людей закон не має значення.

Але 23 - за...

Юлії Вусенко таки подякували, побажали успіхів у парламенті (а у лідерки волинської “Самопомочі” є шанс стати нардепом). Хоч та наполегливо заявляла, що все незаконно. Потім пообіцяла наступного дня звернутися до суду.



За вікнами - було темно. Можна припустити, що навіть після того, як сесійну залу майже о 20-й годині залишив останній обранець, як мінімум в одному з кабінетів на Богдана Хмельницького, 19 ще довго горіло світло. Уже колишній секретар міськради пакувала речі? Чи готувала черговий план?

Наступного вівторка, 20 березня, в Луцькраді - чергова сесія. Саме тоді мають приголосувати і за припинення повноважень Микола Романюка, бо це питання 15 березня обранці перенесли. Та рада не тільки має дати можливість призначити дострокові вибори міського голови, а й обрати нового секретаря, бо поки місто - без “хазяїна”.

***

- Поїзд. Нам треба, щоб він дуже швидко їхав... Нічого страшного, якщо він не бачить сигналів світлофора.

Ці слова, сказані Ігорем Палицею під час однієї із сесій облради у відповідь на докір про нехтування регламентом, як ніякі інші пасують бути рефреном до подій, що 15 березня відбулися у стінах Луцькради.

Той поїзд, щоправда, так швидко їде, що деякі пасажири застрибують у вагон “на ходу”. Аж так, що у декого не витримує серце.

На ніч трьох депутатів від Радикальної партії, які змінили позицію і підтримали відставку Вусенко, чекала неприємна звістка зі столиці.

- Моєму серцю завдано глибоку рану... - написав на своїй сторінці лідер партії Олег Ляшко. І виключив з РПЛ лучан-депутатів Сергія Булу, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука. Хоч “сиротами” вони навряд чи зостануться.
Радикали нещодавно замінили прапорці на нові, старі - дотепер на підвіконнику у сесійній залі... Не на фарт
Радикали нещодавно замінили прапорці на нові, старі - дотепер на підвіконнику у сесійній залі... Не на фарт


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.


P. S. Чистими з води вийшли хіба депутати з фракції "Народний контроль". Якщо під час першої спроби провести 19-ту сесію депутат Павло Данильчук, він же голова фракції, був відсутній з поважних причин, що дозволило йому уникнути процедури реєстрації. То цього разу - не було всієї фракції, причина - запланований захід у Києві. Тому на словах позиція цих обранців може бути будь-яка, а от якою вона б стала під час голосування вже ніхто не дізнається...

До початку сесії: Олександр Кравченко (УКРОП) та Олександр Козлюк (вже позафракційний)
До початку сесії: Олександр Кравченко (УКРОП) та Олександр Козлюк (вже позафракційний)
Депутати реєструються...
Депутати реєструються...
У залі вранці й Ігор Поліщук, керівник фракції УКРОП
У залі вранці й Ігор Поліщук, керівник фракції УКРОП
Андрій Киця, заступник міського голови, в роздумах
Андрій Киця, заступник міського голови, в роздумах
Євген Ткачук (позафракційний) у доброму гуморі
Євген Ткачук (позафракційний) у доброму гуморі
Наталія Бунда (Солідарність) прибула зі Львова, де працює
Наталія Бунда (Солідарність) прибула зі Львова, де працює
Вусенко переносить сесію на годину
Вусенко переносить сесію на годину
Сергій Була - ще поки головний радикал області і депутат міськради
Сергій Була - ще поки головний радикал області і депутат міськради
Тарас Шляхтич (Самопоміч)
Тарас Шляхтич (Самопоміч)
Готуються до виборів
Готуються до виборів
Лічильна комісія приступила до роботи
Лічильна комісія приступила до роботи
Бюлетені
Бюлетені
Андрій Козюра і Григорій Пустовіт
Андрій Козюра і Григорій Пустовіт
Голосують...
Голосують...
Аркадій Соломатін бере бюлетень. Саме той радикальний голос?
Аркадій Соломатін бере бюлетень. Саме той радикальний голос?
Сергій Була (РПЛ) визначився
Сергій Була (РПЛ) визначився
Григорій Пустовіт у президії - на своєму місці. У минулому він вже був секретарем. А ще цього дня він став ...дідусем
Григорій Пустовіт у президії - на своєму місці. У минулому він вже був секретарем. А ще цього дня він став ...дідусем
Юлія Вусенко цікавилася у Григорія Пустовіта, чи усвідомлює він, що відповідатиме за скоєне
Юлія Вусенко цікавилася у Григорія Пустовіта, чи усвідомлює він, що відповідатиме за скоєне
Тарас Яковлев теж обурювався
Тарас Яковлев теж обурювався
А квіти вже під столом...
А квіти вже під столом...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Укроп жидобидло! З радикалами було і все так зрозуміло - вони взагалі працюють за ради "кала"...
Відповісти
Прилсужники збанкрутілого олігарха захоплюють місто.
Відповісти
Зараз у старовірів гіперпаніка - корито віддаляється. Це ж всі схеми ,затверджені і відпрацьовані ,під загрозою.
Відповісти
Аркаша не розказуй.Ти по Вишкові програв, а пройшов по списках))
Відповісти
і на правду схожі
всі оті слова,
тілько дуже шкода,
що не буде Юля
коло луцького керма
)))
Відповісти
БУЛА --була ( для мене ти вже з маленькоі буквочки ) ,
що ти нам обіцяв перед виборами ? == БРЕХУН .ПРОДАВСЯ за ЧИМАЛІ ЗЕЛЕНІ ....як іще твоі два підспівувачі . ЛЯШКО швидко зреагував за зраду .
Відповісти
Ну ,і шобла...дивитись на ці пики неможливо, така відраза. Таке самоврядування тільки на руку для молодих політичних бариг, і для нового куратора з гаманцем. Дорвались до корита, з пустими словами і зажерливими апетитами. Формат такого делегування голосів до громади звів себе до нуля. На гілляку.
Відповісти
А Смаль стоїть над урною як над усопшим. Вірний служака укропа. Ходив голодний, в порваних черевиках, харчувався чебуреками на ринку, а зараз доларами шелестить.
Відповісти
підарастія процвітає
Відповісти
У Ткачука вид обісраний
Відповісти
Радік ти шо там робиш????
Відповісти
Як же наші свинки хочуть бути біля корита!!! ПОЗОРИЩЕ !!!
Відповісти
Подивіться на яковлева, його аж трясе, і як він переживе, що від корита скоро відженуть, то худоба ще та, слизняк і непотрібний чоловік, весь гнилий і підлий.
Відповісти
Пани депутати! Ми вибрали явно не найкращих.Ви не використали свій шанс. Так що ідіть , поки є можливість піти своїми ногами. А це вам від Кобзара безсмертного:
Ви - розбойники неситі,
Голодні ворони.
По якому правдивому,
Святому закону
І землею, всім даною,
І сердешним людом
Торгуєте? Стережіться ж,
Бо лихо вам буде,
Тяжке лихо!.. Дуріть дітей
І брата сліпого,
Дуріть себе, чужих людей,
Та не дуріть Бога.
Бо в день радості над вами
Розпадеться кара.
І повіє огонь новий
З Холодного Яру.
Відповісти
Вусенко це зло хто цю сте//у знає той вкурсі що це за чудо, навіть чоловік покинув.... так що палицятам респект, але щодо секретаря треба людину компромісну щоб не палагутина наволоч прихвостні бабло бюджета ділили і не палицята а найгуманіша фракція свобода найкраща найрозумніша найщиріша і микола федік, а не вітів..... Або пашенька це ще краще...... І буде нам всім гавніше і гавніше.....
Відповісти
А у нас на всіх потоках сидить славний БЮТ
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні