Лучанам прийшли «захмарні» платіжки за тепло. Кому вдасться зекономити?

4
3
 Лучанам прийшли «захмарні» платіжки за тепло. Кому вдасться зекономити?
Через сильні морози лучани, які живуть в неутеплених будинках, заплатять за тепло у січні в 1,5 рази більше, ніж передбачено у базовому тарифі . Зекономити вдасться лише мешканцям утеплених будинків.

Під час оперативної наради у Луцькій міській раді 14 лютого директор ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна розповіла, що через сильні морози у січні лучани, які не мають лічильників, платитимуть за опалення квадратного метра 42,66 гривні, а ті, хто має лічильники – подекуди навіть більше.

При цьому базовий тариф по місту за опалення житла без лічильників – 30,07 гривень.

Валентина Малютіна зауважила, що єдиний спосіб зекономити – утеплення будинків.

Так, згідно з даними «Луцьктепла», повністю модернізовані будинки в середньому споживають на 40% менше тепла.

Очільник Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук також розповів «Волинь24», що мешканці неутеплених будинків з лічильниками в середньому заплатять по 47 гривень за опалення квадратного метра у січні. При цьому жителям модернізованих будинків доведеться викласти з власних кишень лише від 17 до 22 гривень за опалення квадратного метра свого житла.

«Чи потрібно проводити модернізацію будинку? Цифри говорять самі за себе! Комплексне впровадження енергоефективних заходів дозволяє вдвічі менше платити за комунальні послуги загалом, адже левову частку їх вартості якраз становить плата за тепло», - наголошує експерт.

З його слів, утеплити фасад багатоповерхівки, замінити вікна та двері на сходових клітках, поставити індивідуальний тепловий пункт насправді просто. Для цього потрібно лише домовитись з власними сусідами.

До того ж наразі є місцева програма, яка відшкодовує лучанам відсотки за кредитом, залученим на модернізацію будинку, а також державна програма, яка компенсовує велику частину тіла цього ж кредиту.

«Ці програми дозволяють зробити будинок енергоефективним без залучення власних коштів, а економія на опаленні з’являється після впровадження перших же енергоефективних заходів», - додав Роман Бондарук.

Читати також: "Луцьк енергоефективний: чому жити у теплих будинках дешевше".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оплата за опалення збільшилась а субсидія ні. Чому?Адже плата за комунальні послуги не повинна перевищувати 10% сукупного доходу.
Відповісти
То в чому проблема беріть утеплюйте, бо в людей грошей немає утеплювати, вже скоро на хліб не буде при таких цінах на все.
Відповісти
най Малютіна утеплить будинки за рахунок відкату від Континіума за взяття в оренду котельні на Карбишева, а це не багато не мало 75 тисяч гривень щомісячно.
Відповісти
жовтень 2016 - 14.14044 грн/м2
листопад 2016 - 21.11527 грн/м2
грудень 2016 - 27.34819 грн/м2
січень 2017 - 32,72626 грн/м2

типова 9поверхова панелька на 40му. Не утеплена.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні