Після чотирьох потопів школа у селі під Луцьком «зацвіла»

1
5
Після чотирьох потопів школа у селі під Луцьком «зацвіла»
У лищенській школі влітку розпочали ремонт даху. Тоді покрівлю зняли, однак накривати не поспішали. Через це навчальний заклад тричі затоплювало. Вода зіпсувала більшість класів та кабінетів – в тому числі і з новісіньким ремонтом. Зі стін і стелі сипалась мокра штукатурка, паркет «здувся» і пішов хвилями, волога змарнувала меблі і шкільне приладдя. Постраждали й підручники.

А восени школа пережила черговий потоп - цього разу четвертий. Тепер мокрі стіни і стелі вкрились пліснявою.


ВОСЕНИ ШКОЛУ ЗНОВУ ЗАТОПИЛО


Директорка лищенської школи Тетяна Науменко розповідає, що шостого жовтня навчальний заклад пережив четвертий потоп – постраждали історичний кабінет, вкотре бібліотека, кабінет 11 класу, який згодом переселили у маленький кабінет для гурткової роботи.

І лише після цього підрядник накрив дах школи, хоча обіцяв це зробити ще наприкінці літа.

Так, ще до першого потопу в багатьох кабінетах зробили капітальний ремонт, закупили нові меблі. Тепер же в кімнатах – мокрі стіни та чорна цвіль на них.
Після четвертого потопу не витримав й кабінет директора
Після четвертого потопу не витримав й кабінет директора

Стіни і стелі досі сохнуть
Стіни і стелі досі сохнуть

А подекуди вони вже й «зацвіли»
А подекуди вони вже й «зацвіли»





ЙМОВІРНО ДАХ ДОСІ ПРОТІКАЄ


Директор школи припускає, що попри накриття даху, він досі протікає – стіни постійно сушать, але це не приносить свого ефекту. До того ж на даху досі не зробили снігозатримувачів, там немає люку, зливових труб і ринв, громовідводу.

«Я не розумію, чому так, адже районний відділ освіти вже заплатив за перекриття даху 700 тисяч гривень, а загалом на ці роботи виділено 1,3 мільйона гривень», - каже Тетяна Науменко.

А от з ліквідацією наслідків потопу не все так просто. Так, на сесії обласної ради обіцяли виділити школі 500 тисяч гривень, однак згодом чиновники заявили, що можуть дати лише 300 тисяч гривень.

Натомість в Луцькій районній раді, зі слів Тетяни Науменко, поки не визначились, як допомогти багатостраждальному навчальному закладу.

Чи не у всіх владних кабінетах кажуть, що збитки повинен відшкодувати підрядник. У школі ж запевняють, що будівельник попередньо погодився відремонтувати три кабінети. Вартість робіт у них оцінюють майже у 38 тисяч гривень.
Паркет вирівнюють в інноваційний спосіб
Паркет вирівнюють в інноваційний спосіб

Одинадцятий клас мусить тіснитись у маленькій кімнатці
Одинадцятий клас мусить тіснитись у маленькій кімнатці


«Він залив весь другий поверх, частину першого, але сказав, що ремонтуватиме тільки три кабінети, які постраждали після останнього ремонту. Дивна позиція», - обурюється заступник директора школи Олександр Ткачук.

ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ НЕПЕРЕДБАЧЕНЕ ДОГОВОРОМ

Представник підприємства «Промтехдах» Сергій Обертас каже, що збитки частково відшкодують, однак «добровільно», тож сума допомоги поки невідома.

«В договорі не передбачено відшкодування збитків, хоча завжди можливо, що буде затікання, тому що роботи тривають не один і не два дні. Роботи тривають не менше чотирьох місяців, як ви думаєте, може бути в цей час затікання?», - зауважив будівельник.

З його слів, часто для того, щоб уникнути протікання, під час перекриття даху ставлять захисний купол, однак у випадку з школою проект максимально здешевили. Втім, це не накладає додаткових зобов’язань на будівельників. Вони мовляв повинні відшкодувати лише ті збитки, які з’явились вже після здачі об’єкту, а не в процесі роботи.

«Але ми бачимо, що це школа, діти і прекрасно розуміємо, що кабінети повинні бути відремонтовані. З свого боку ми допомагатимемо, але добровільно. До того ж ми вже купили більше трьохсот плит для стелі на 9 класів. Це наша добровільна ініціатива, а те, що ми чуємо від дирекції, це шантаж», - наголосив Сергій Обертас.

Він також запевнив, що роботи на даху будуть завершені, однак як швидко - залежить від фінансування.
Вдалось врятувати лише кілька комп'ютерів
Вдалось врятувати лише кілька комп'ютерів



Штукатурка осипається
Штукатурка осипається



Передрук заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому цим не цікавляться органи прокуратури?
Чому школа не подасть до суду?
Чому стало несподіванкою те, що літом та восени бувають дощі?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні