--> Катастрофа місцевого значення: чому злива понищила школу під Луцьком | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Катастрофа місцевого значення: чому злива понищила школу під Луцьком

2
-4
Катастрофа місцевого значення: чому злива понищила школу під Луцьком
У селі Лище під Луцьком, негода наробила біди: дощ затопив місцеву школу, в якій саме перекривали дах.

Вода зіпсувала більшість класів та кабінетів – в тому числі і з новісіньким ремонтом. Зі стін і стелі валиться досі мокра штукатурка, паркет «здувся» і пішов хвилями, волога змарнувала меблі і шкільне приладдя.

Від води постраждали бібліотека, книгосховище, кабінет мистецтва, учительська та коридори. Вчителі бояться вмикати залиті дощем комп’ютери, просушують книги з бібліотеки, сподіваючись врятувати хоча б деякі. Про збитки поки не говорять, хоча усі розуміють: вони мільйонні.

Меблі, книги, мокра оргтехніка – усе в кабінетах досі накрите плівкою. Чекають нового дощу. Адже приміщення школи так і стоїть без даху.

В усій і без того вражаючій історії дивує один факт: розкритою школа стоїть …більше місяця! Навіть після першого «потопу», який стався ще 18 липня, її так ніхто і не накрив.


СПИШУТЬ КНИГИ ВАРТІСТЮ 13 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Заступник директора з навчально-виховної частини лищенської школи Олександр Ткачук розповідає, що навчальний заклад збудували більше 45 років тому. Відтоді у ньому не було жодного капітального ремонту.

Заступник директора школи Олександр Ткачук
Заступник директора школи Олександр Ткачук
Особливою проблемою був дах: плаский, сяк-так латаний, він постійно протікав. Цьогоріч врешті «вибили» гроші на його ремонт, знайшли підрядників, стали ремонтувати.

Саме ремонтників освітяни Лища звинувачують у біді. Дах ремонтують лише п’ятеро робітників, матеріали отримують невчасно – робота йде «як мокре горить».

І це при тому, що будівельники ризикнули зняти всю покрівлю з одного корпусу школи. Стали мурувати армопояс по периметру, на який має опиратися майбутній шатровий дах. Він і утворив стінки своєрідного «басейну» на даху: під час зливи тут зібралось чимало води, яка і потекла всередину.

Селяни стверджують: якби армопояс будували з водовідтоками, масштаби лиха були б меншими. А так тричі під час злив – 18 липня, 18 та 22 серпня – школу топило.

«Певно, нам треба було наполегливіше контролювати будівельників ще після першого «потопу» - каже директорка школи Тетяна Науменко.

Директор Тетяна Науменко
Директор Тетяна Науменко
Педагоги, батьки і після роботи, і по ночах вичерпували воду, що затоплювала приміщення. Масштаби лиха росли – вода затопила навіть перший поверх.

«В плафонах стояла вода, зі стелі текло, як з душу – ми не знали куди бігти, накривали, рятували все, що могли», - пригадує директорка.

З її слів, з 15 навчальних класів, в більшості з яких нещодавно зробили ремонт, незатопленими залишились лише 3. До того ж від води постраждали бібліотека, книгосховище, кабінет мистецтва, учительська та коридори.

Наразі вчителі не знають, чи постраждали комп’ютери, бо бояться їх вмикати. Постраждало чимало підручників – у школі спишуть книжок на 13 тисяч гривень. Решту роздали дітям – сказали: сушіть.

«Буде по одній книзі на двох. Також є старі, списані підручники, які ще не здали на макулатуру. Діти з розумінням ставляться», - каже Тетяна Науменко.

Стелі у школі постраждали найбільше
Стелі у школі постраждали найбільше

Сподіваються, що комп'ютери не намокли...
Сподіваються, що комп'ютери не намокли...

Паркет «пішов» хвилями
Паркет «пішов» хвилями

Такими класи зустрінуть 1 вересня школярів
Такими класи зустрінуть 1 вересня школярів

Люстри були заповнені водою
Люстри були заповнені водою

Не всі книги вдасться висушити
Не всі книги вдасться висушити

Злива зіпсувала нові ремонти
Злива зіпсувала нові ремонти

Воду у школі збирали в усі можливі посудини
Воду у школі збирали в усі можливі посудини

А ще недавно тут була нова побілка
А ще недавно тут була нова побілка


МІЛЬЙОНА ВИЯВИЛОСЯ ЗАМАЛО

Керівництво школи оббивало пороги владних кабінетів не один рік. Доки могли – підлатувати дах, робили ремонт у кабінетах. Торік за кошти сільськогосподарського підприємства зробили гарний ремонт у кабінеті інформатики, пригадує заступник директора школи Олександр Ткачук.

«Санстанція давала приписи про необхідність ремонту покрівлі. Документи на ремонт даху подали ще в грудні минулого року. Згодом нам відповіли, що з районного бюджету виділять на це гроші», - розповідає зауч.

На початку липня стало відомо: за результатами тендеру дах ремонтуватиме підприємство «Промтехдах».

Дивуються освітяти й тому факту, що згідно з проектом реконструкції даху перекрити повинні були обидва корпуси школи. Саме під цей проект і гроші виділили: 1,1 мільйона гривень.

Однак, зі слів директора школи, підрядник відмовився ремонтувати дах обидвох корпусів. Сказав: грошей вистачить лише на один – навчальний корпус.

ХТО ВИНЕН?

Освітяни: винні ремонтники.

«Будівельники нам обіцяли, що до 25 серпня дах закриють металопрофілем, але досі цього не зробили. Ми вважаємо, що проблеми виникли через їх халатне ставлення. Ремонт даху коштує мільйон і ще десь на таку суму може бути збитків. А спеціалісти нам зараз кажуть, що цього можна було уникнути», - каже директор школи Тетяна Науменко.

Сільський голова: винні освітяни.

Лищенський сільський голова Віталій Шкорупський вважає, що винні у тому, що сталось, працівники школи.

«Бібліотекарці треба було думати і раніше накрити книги клейонкою, щоб потім не розказувати, що дощ винний. Вони шукають винних, а себе не бачать», - наголошує Віталій Шкорупський.

Підрядник: винні освітяни.

Схожої думки дотримується представник підприємства «Промтехдах» Сергій Обертас. Каже: освітян просили не робити ремонт у класах, поки не відремонтують дах.

«Цей дах був жахливий, він протікав років 10. І знаючи, що це школа, що вона повинна відкритись першого вересня, ми за місяць зробили те, що зазвичай робимо за місяці 3-4. Мої люди працюють без вихідних по 14 годин на добу, ходять тільки на обід і спати», - запевняє чоловік.

«Хто ж знав, що буде така сильна злива, при якій за годину випаде місячна норма опадів?», - дивується будівельник.

«Керівництво просто халатно поставилось до всього, а така ситуація була очікувана, ми казали: у вас тече покрівля, ми зробимо все можливе, але ж ви теж будьте обережними», - додає керівник бригади.

Сергій Обертас також запевняє, що з «Промтехдахом» договір підписаний лише на ремонт даху над учбовим корпусом і на початку наступного тижня його вже закриватимуть бляхою.

Керівництво району: винна погода

Голова Луцької РДА Ігор Ярмольський звинувачує в тому, що трапилось, стихійне лихо. Він переконує, що Сергій Обертас – місцевий підприємець, який проживає у Лищі.

«Обертас зробив 80% дахів в Луцьку, він робить все за технологіями, якісно та надійно, будьте певні», - наголошує чиновник.

А от згідно з інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, товариство з обмеженою відповідальністю «Промтехдах» зареєстровано ...у Кіровограді і його керівником є Геннадій Петровський.

Хоча голова РДА Ярмольский каже, що йому нічого не відомо про кіровоградське походження «Промтехдаху».

ХТО КОМПЕНСУЄ?

Лищенський сільський голова Віталій Шкорупський запевняє, що поки з будівлею школи нічого не потрібно робити, мовляв нехай все саме сохне. А в подальшому, з його слів, збитки компенсує підрядник.

У цьому ж переконує і Ігор Ярмольский:

«Комісія визначить вартість і підрядник відшкодує збитки за свої гроші. Дійсно є халатність будівельників, але все буде нормально – 1 вересня діти підуть в школу. Будівельник зняв частину людей з інших об’єктів, аби якомога швидше натягнути плівку на даху і не повторити історії».

Під час розмови про кілограми намоклих підручників у шкільній бібліотеці Ігор Ярмольский зауважує: списувати їх не варто. «Висушити – і можна користуватися»…

Віталія САХНІК
Фото автора

Цей корпус, схоже, ще не скоро дочекається перекриття даху
Цей корпус, схоже, ще не скоро дочекається перекриття даху

Покрівля досі відкрита для дощу...
Покрівля досі відкрита для дощу...

У школі ремонти потрібно починати заново
У школі ремонти потрібно починати заново

Тим часом подвір'я також приводять до ладу
Тим часом подвір'я також приводять до ладу

Вигляд коридорів залишає бажати кращого
Вигляд коридорів залишає бажати кращого

Лише три класи не постраждали від зливи
Лише три класи не постраждали від зливи

Після потопу - подекуди розгардіяш
Після потопу - подекуди розгардіяш

Зі стелі текло, як з душу
Зі стелі текло, як з душу


























Тут скоро буде роздягальня
Тут скоро буде роздягальня



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо заливає хату, то вина господаря
Відповісти
Винні організатори робіт, як що вони є, як такі...Потрібно було все передбачати і прганізовувати роботу так. щоб і ари дощах такого не було...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні