Волинські суди без тендерів ремонтує одна фірма

0
0
Волинські суди без тендерів ремонтує одна фірма
Іноді тендерним успіхам маловідомих фірм залишається лише позаздрити. От як наприклад у цій історії. Впродовж року державна судова адміністрація у Волинській області замовляла ремонти судів лише в однієї фірми. При чому більшість угод укладені без тендерів, а, відповідно, і без економії наших з вами коштів.

Як маловідомій фірмі вдається вигравати тендери у судовій адміністрації - про це у розслідуванні.

ТИХЕНЬКІ ПЕРЕМОГИ

Поточні ремонти приміщень судів у районах та в обласному центрі територіальне управління ДСА довірила фірмі «Континенталь», що зареєстрована на вулиці Луговій у Луцьку. Керівником та одним із засновників компанії є волинянин Микола Газдайко. У числі засновників також є двоє лучан – Олег Коваль та Валерій Урлюк, а також двоє мешканців Львівщини – Олег Бабій та Володимир Мокриденко.

Співпраця між Замовником та переможцем почалася минулого року. Саме у 2017 управління судової адміністрації замовляє у фірми «Континенталь» понад 15 ремонтів приміщень у районах та Луцьку за допороговими закупівлями. Загальна вартість цих ремонтів сягнула 1 мільйона 886 тисяч 506 гривень.

Характерною рисою цих закупівель є те, що вони проведені без оголошення тендеру. Тож протягом цілого року виконавцем ремонтних робіт судова адміністрація обирала фірму «Континенталь».
А суми угод наштовхують на думку, що Замовник навмисне хотів уникнути проведення відкритого конкурсу.

Наприклад, приміщення Турійського районного суду ремонтували аж три рази, кожного разу замовляючи ремонт у вже відомої фірми:

- перший раз – поточний ремонт частини приміщення вартістю 194 955,68 грн;

- другий раз – поточний ремонт частини фасаду вартістю 54 143,90 грн;

- третій раз - поточний ремонт фасаду очікуваною вартістю 40 195, 76 грн.

Щоправда в першому випадку замовник все ж таки провів конкурс. В аукціоні переміг ФОП Мазуркевич Олександр, але його пропозицію відхилили через невідповідність вимогам документації. Тому переможцем стала вже знайома фірма «Континенталь» із дорожчою пропозицією.

Керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук у такому «потрійному» ремонті припускає навмисне уникнення тендеру, що прямо заборонено законом. Каже, такими випадками повинна займатися Держаудитслужба, але в ефективність їх роботи не вірить.

Аналогічна ситуація із ремонтом Володимир-Волинського міського суду – його теж ремонтували аж три рази за допороговими сумами у тієї ж самої фірми:

- перший ремонт фасаду вартістю 127 900,00 грн.

- другий ремонт частини фасаду вартістю 69 977, 18 грн.;

- третій ремонт частини приміщень вартістю 129 804,65 грн.;

За аналогією із попереднім ремонтом у Турійську на перший ремонт у Володимирі-Волинському управління ДСА провело конкурс, в якому із найдорожчою пропозицією знову перемагає фірма «Континенталь».

ДЕШЕВШІ ПРОПОЗИЦІЇ ВІДХИЛЯЮТЬ

Особливістю цих конкурсів є те, що в обох випадках відхиляють дешевші пропозиції.

До прикладу у конкурсі щодо ремонту Турійського суду змагалось чотири претенденти. В аукціоні перемогла найдешевша пропозиція ФОПа Мазуркевича - 143 980 гривень. Однак Замовник її відхиляє і переможцем визнає ТзОВ «Континенталь» - 144 000 грн.

У конкурсі на ремонт Володимир-Волинського суду змагалося п’ять конкурентів. В аукціоні перемогла пропозиція ФОП Мазуркевича – 104 975 гривень. Однак її знову відхиляють, а з нею й інші дешевші пропозиції ТзОВ «ДАД-БУД» та ТзОВ «Альфа-Буд Україна».

Пропозицію ТзОВ «Дад- Буд» відхиляють через відсутність дозвільних документів на виконання робіт підвищеної небезпеки. Однак сам переможець конкурсу, ТзОВ «Континенталь», у своїй пропозиції надає довідку про те, що роботи на цьому об’єкті не входять до переліку робіт підвищеної небезпеки, а отже не потребують дозвільних документів.

Дешевшу пропозицію ТзОВ «Альфа- Буд Україна» відхилили через невідповідність документації: «не надано копію документа, який підтверджує повноваження посадової особи на підписання договору..», «не надано відомостей з ЄДРПОУ..», «подано в електронному вигляді кошторисну документацію, не скріплену печаткою та підписом уповноваженої особи..»

Красномовним є і відхилення в обох конкурсах пропозицій ФОПа Мазуркевича Олександра Ярославовича. Їх відхиляють через однакові причини: «не завантажено в електронну систему оновлену пропозицію..», «не надано копій дозвільних документів на право виконання робіт підвищеної небезпеки..», «подано кошторисну документацію не зі скановану у форматі «pdf» або «jpg», не скріплену печаткою та підписом уповноваженої особи».

Причини, викладені в протоколах відхилення пропозицій цього учасника у двох конкурсах повністю ідентичні. Такі повторювані помилки можуть свідчити про імітацію участі у тендері, тобто такі собі піддавки наперед визначеній фірмі.

Замовник вважає відхилення дешевших пропозицій обґрунтованим. У відповіді на запит голова тендерного комітету Світлана Демчук розповідає про вищеописані конкурси, відхилену пропозицію та просить журналіста порекомендувати добросовісних учасників ринку. На таке прохання активісти радять не шукати фірм у журналістів, а йти на відкриті торги через Прозорро. Та головне - у листі не дають відповіді на перше питання запиту – «за якими критеріями вони обирали без тендеру виконавця робіт, ТзОВ «Континенталь», для поточних ремонтів приміщень судів у 2017 році»?

Про тендерні і безтендерні перемоги говорить неохоче і керівник фірми-переможця Микола Газдайко. Обурюється, що журналісти щось «копають» та переконує, що «перемоги» заслужені, бо фірма якісно виконує роботу та подає правильні кошториси.

Конкурент переможця, ФОП Олександр Мазуркевич, найдешевші пропозиції якого перемагали у двох конкурсах, каже, що відхилення не оскаржував.

- Я не оскаржував відхилення, бо так були вписані умови і я їх місцями не виконав, не дочитався, - пояснює пан Мазуркевич. - Вони останнім пунктом прописали, що переможець торгів в той же день має подати свою змінену договірну ціну. Тобто я подавав таку-то суму, виграв по такій-то і мені треба було поміняти і виставити на сайт. Я не встиг цього зробити і, відповідно, мене відхилили. У мене було бажання щось доказувати, але я порадився із юристом і нічого не робив, бо такими були умови тендеру. Я готував ті самі документи на той і на той конкурс, а вони відбувались через годину, і я не встиг поміняти.

Про відхилену пропозицію ТзОВ «Альфа Буд Україна» екс-директор Олександр Наумчук теж говорить неохоче. Каже, що відхилення у цьому випадку було юридично вмотивованим, адже так були виписані вимоги конкурсу

Юрист Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак теж схиляється до думки, що в даному випадку є формальні підстави для відхилення.

- Однак, варто звернути увагу на те, що якщо замовник діяв аналогічно до процедури відкритих торгів, то Законом «Про публічні закупівлі» не передбачено можливості вимагати від переможців торгів документів, що стосуються його ціни, а лише документи на підтвердження вимог ст.17 Закону, - пояснює юристка. - Крім того, якщо закуповувані послуги не передбачають виконання робіт підвищеної небезпеки, то відхиляти учасника лише на тій підставі, що він не надав довідку про те, що послуга не передбачає виконання робіт підвищеної небезпеки видається формальним та необ’єктивним.

Це саме можна сказати і про відхилення з підстав недотримання формату документа та відсутності печатки, яка зараз взагалі необов’язкова.

Поміж тим, перемоги «без бою» фірма «Континенталь» отримує і надалі. 16 лютого 2018 року Управління судової адміністрації уклало 2 договори на ремонт приміщень судів у Луцьку (198, 8 тис. грн.) та Ковелі (65 тис.грн.). При чому в першому випадку спостерігається явне «уникнення» тендеру, адже вартість лише на незначну суму не дотягує до порогу в 200 тисяч гривень, коли були б обов’язковими відкриті торги.

На неекономні закупівлі Державної судової адміністрації у Волинській області звертає увагу і керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

- Фірма «Континенталь» підписала за останній рік 19 угод на виконання різних робіт з бюджетниками, на загальну суму близько 2 мільйонів гривень, - пояснює Святослав Клічук. - Більшість із них були без тендерів і, як наслідок, без економії.

Але коли конкуренція все-таки була, тоді економія склала 26%. Мова йде про поточний ремонт фасаду Турійського районного суду Волинської області.

Звісно, немає нічого поганого у бажанні фірми заробити більше, це бізнес.

Але дивно інше – коли люди, які виконують функції держави не мають бажання зекономити. Хоча, якщо зважити, що витрачають вони кошти не свої, а з наших податків. а «відкати», про які усі знають, йдуть в кишені конкретних людей, тоді таке небажання проводити тендери з конкуренцією можна пояснити. Але не виправдати».

Саме тому активісти ініціативи «За чесний тендер» звернулися із оскарженням таких закупівель до Державної аудиторської служби.

Валентина КУЦЬ


***
Публікація підготовлена в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні