Мощі святого Валентина зберігалися на території волинського храму, – історик

1
5
Мощі святого Валентина зберігалися на території волинського храму, – історик
До 1920 року мощі святого Валентина зберігались на території одного із найвишуканіших волинських храмів – Свято-Троїцького костелу, який був зведений в XVII столітті в містечку Берестечко Горохівського району, розповіла історик Тетяна Яцечко-Блаженко.

Про це йдеться у публікації на шпальтах видання Gazeta.ua.

Для зберігання мощей Валентина була спеціально побудована каплиця - по праву сторону від вівтаря.

Святиню сюди привезли із Ватикана після битви під Берестечком між козацьким військом і поляками 1651-го. Їх доставив як дар для місцевого храму Ієремія-Михайло Вишневецький - відомий державний діяч Речі Посполитої та Русі-України, ідеолог української колонізації лівого берега Дніпра.

Пізніше була зведена каплиця, в якій також зберігались різні подаровані реліквії, зокрема особиста срібна шабля Вишневецького, яка зникла 1920 року.

За словами Тетяни Яцечко-Блаженко, краєзнавець Мечислав Орлович зазначав, що до нетлінних мощей приїздили приклонитись з усіх усюд не лише католики, а й православні.

"Щорічно 14 лютого до Берестечка сходились на так званий відпуст – прощення перед Богом дочасної кари за гріхи. Мощі святого Валентина зцілювали людей, тому Берестечко почали називати "містом чуда і сцілення", - запевняє фахівець.

Як стверджує історик ще про мощі святого Валентина в Берестечку писав Ісаак Бабель у оповіданні "У святого Валенти" в збірнику "Конармія" 1920 року.

"Письменник був на службі в Кінній армії під командуванням Семена Будьонного. Вів щоденник, який пізніше став книгою. В роки радянсько-польської війни, а саме 1920 року війська Будьоного обікрали берестецький костел. Мощі святого Валентина викинули", - пише Тетяна Яцечко-Блаженко.

Уривок із оповідання:

"Древний костел, могилы польских офицеров в ограде, свежие холмы, давность 10 дней, белые березовые кресты, все это ужасно, дом ксендза уничтожен, я нахожу старинные книги, драгоценнейшие рукописи латинские, - писав Бабель. - Ужасное событие – разграбление костела, рвут ризы, драгоценные сияющие материи разодраны на полу. Сестра милосердия утащила три тюка. Ящики выломаны, буллы выкинуты, деньги забраны, великолепный храм – 200 лет, что он видел, сколько графов и холопов. Великолепная итальянская живопись, розовые патеры, качающие младенца Христа, великолепный темный Христос, Рембрандт, Мадонна под Мурильо. Главное – эти святые упитанные иезуиты, фигурка китайская жуткая за покрывалом, в малиновом кунтуше, бородатый еврейчик, лавочка, сломанная рака, фигура святого Валента".

Протягом 250 років інші мощі Святого Валентина зберігаються у Самборі на Львівщині. Бажаючі можуть до них приклонитись в головному храмі міста — церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Оригінальність реліквії підтверджує документ, який підписав Папа Римський 1759 року, пише історик.



Фото виданню Gazeta.ua надане Тетяною Яцечко-Блаженко

14 лютого відзначають День святого Валентина. Він вважається покровителем закоханих та хворих людей, які страждають на різні нервові захворювання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От нащо було трощити храм.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні