Скандал у Тростянецькій церкві: люди вимагають повернути священика громаді

4
3
Скандал у Тростянецькій церкві: люди вимагають повернути священика громаді
Селяни зібрали сотні підписів і звернулися до владики Михаїла, аби єпархія дослухалася думки громади. Інакше – погрожують перекрити дорогу і підняти питання про перехід в іншу єпархію.

Про це йшлося під час зборів парафіян Свято-Троїцького храму УПЦ КП села Тростянець Ківерцівського району, що відбулися 11 лютого, у неділю.

У селі Тростянець – скандал через переведення священика до іншої парафії. Громада вважає, що таким чином у єпархії хочуть відібрати у них і місцевий храм, де зберігається чудотворна ікона, й віддати його монастиреві.

Рішення владики Михаїла, керуючого Волинською єпархією УПЦ КП збурило мешканців села Тростянець та довколишніх населених пунктів. Місцевого священика Сергія Ледвовка переведено до іншої парафії, у село Домашів Ківерцівського району. Громада вважає це несправедливим і переконана, що таким чином у єпархії хочуть місцевий храм зробити монастирським.



З травня 2017-го на території села дії жіночий Свято-Покровський монастир. Парафіяни дозволили монахиням на час облаштування житла, мешкати у будинку біля Свято-Троїцького храму. Люди у селі не проти того, щоб тут діяв монастир, але категорично проти того, аби церква сільська стала монастирською.

Громада на чолі зі священиком активно розбудовує свій храм останнім часом, вклала в нього чималі кошти. Церкву підтримують меценати. За те, що храм змінився на краще, люди завдячують о. Сергію. Кажуть, організація усіх цих справ – на його плечах. Саме о. Сергій розкопав підвали під храмом, де виявили чимало цінних знахідок часів Другої світової війни і останки невідомих розстріляних жінок і дітей. Священик облаштував у підвалах храму музей, там знаходиться і крипта з останками. Батюшка неодноразово побував у зоні АТО.

Староста храму Михайло Карпюк зачитав звернення, яке парафіяни адресували владиці Михаїлу. На збори запрошували керівників єпархії, однак ніхто не приїхав, причин відсутності не пояснили.

Староста Михайло Карпюк демонструє звернення і 500 зібраних уже підписів
Староста Михайло Карпюк демонструє звернення і 500 зібраних уже підписів
Отець Сергій, вже тепер колишній настоятель храму в Тростянці
Отець Сергій, вже тепер колишній настоятель храму в Тростянці


«Ми парафіяни Тростянецької церкви з обуренням і нерозумінням сприйняли рішення про переведення нашого настоятеля о. Сергія (Ледвовка С. М.) на парафію с. Домашів (Довбуша В. А.), який має свою парафію в сусідньому селі Омельно. В неділю, 4 лютого 2018 року, більше 70 парафіян прийшли на службу і дізналися, що о. Сергій, який тільки 1 лютого повернувся з лікарні, переведений на іншу парафію. Люди були шоковані такими діями церковної влади. (…)Громада не розуміє і не може прийняти такого рішення. На нашу думку, воно є необґрунтованим і несправедливим. Будь-яких вчинків з боку о. Сергія протягом його служби у нашому храмі, які б порочили його чи свідчили про його не благочестя, громадою с. Тростянець помічено не було», - йдеться у зверненні.



Звільнення священика спровокувало конфлікт двох громад. У Домашеві є свій священик, тамтешні селяни проти того, аби там правив о. Сергій. Тому нині він править «перед хрестом» у селі Яромель, де 13 хат (храму там нема).

Люди переконані, що о. Сергія намагаються підставити і очорнити недоброзичливці. Під час зборів заявляли, що якщо до думки громади не дослухаються у Волинській єпархії УПЦ КП, селяни будуть перекривати дороги й ініціюють перехід до Володимир-Волинської єпархії УПЦ КП.

Більше про цей конфлікт та справжні причини кадрових ротацій у Тростянці читайте незабаром на «Волинь24».



Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чудні справи твої, Господе!
Відповісти
Та йдіть зразу в мусульманство, будете першими на Україні
Відповісти
Яке ти дурне створіння, що ти пишеш???
Відповісти
принесіть поп-корну мені)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні