Ротонда у центрі Луцька: невтілена ідея знаменитого архітектора

0
1
Ротонда у центрі Луцька: невтілена ідея знаменитого архітектора
До будівлі Палацу культури міста Луцька ще у 1960-х роках могли добудувати модерну круглої форми будівлю: ескіз такої добудови знайшли у архіві відомого луцького архітектора Ростислава Метельницького.

Цікавий ескіз оприлюднила донька арітектора, лучанка Світлана Андрейчин.

Ескіз зроблений у 1961 році. Тоді архітекторові Метельницькому було 30 років.

Світлана Андречин припускає, що ескіз робився для приміщення обласної філармонії.

«Це реально міг бути ескіз концертного залу філармонії. Щось схоже на Лондонский Роял Альберт Холлу, тільки менших розмірів» - припускає луцький музикант і активіст Ілля Сметанін.

Ескіз добудови до Палацу культури міста Луцька. 1961 рік. Автор - Ростислав Метельницький. Фото Світлани Андрейчин
Ескіз добудови до Палацу культури міста Луцька. 1961 рік. Автор - Ростислав Метельницький. Фото Світлани Андрейчин


«А я дивуюся з іншого - це ескіз, передпоектна пропозиція, варіант проекту, але як детально промальовано. Олівець, папір і рука архітектора. Неймовірно! Уявляєте, який підхід до роботи?!» - коментує малюнок лучанка Олена Романюк

«57 років проекту... А як сучасно і конструктивно, поєднано псевдокласику і майже постмодерн. В цьому і полягає мистецтво архітектора» - додає директор видавництва «Ініціал» Віктор Федосюк.

Довідково:

Ростислав Метельницький працював у Луцьку головним архітектором Волинської філії проектного інституту «Діпроміст». Виконав низку цікавих і значних у архітектурному житті Луцька проектів. У його творчому доробку понад 40 здійснених об'єктів. Серед них Інтер'єри адміністративного будинку обкому і облвиконкому в Луцьку (1956), упорядкування центральної площі в Луцьку (1959), Будинок мисливця (1964), архітектурна частина пам'ятника Лесі Українки (1967), проект будинку Голованя (1980) та інші.

Ростислав Метельницький став ініціатором та одним з авторів проекту Луцького історико-культурного заповідника
.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні