У приміщенні луцької тюрми може бути безкоштовний хостел

0
-6
У приміщенні луцької тюрми може бути безкоштовний хостел
У приміщенні колишньої луцької тюрми хочуть зробити безкоштовний хостел для паломників. Кажуть, питання уже погоджене у Міністерстві культури.

Про це йшлося під час круглого столу, де говорили про долю пам’ятки національного значення «Монастир бригідок», 9 лютого, - пишуть Волинські новини.

Нагадаємо, ідея щодо розміщення хостелу у приміщенні колишньої тюрми прозвучала на комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Луцької міської ради ще у жовтні 2016 року.

Як повідомив начальник відділу збереження історико-культурної спадщини міськради Петро Троневич, документи щодо монастиря бригідок погодило Міністерство культури, як розміщення хостелу. Один комплект цієї документації зберігається у міністерстві, інші проекти є в підрядника та замовника.

Посадовець запевнив, що реставраційні роботи у приміщеннях не завдали шкоди будівлі і він не бачив жодного здійснення наруги над пам’яткою. Він зазначив, що підтримує ідею використання частини пам’ятки як музею і думає, що керівництво Волинської єпархії УПЦ КП підтримає цю ідею.


Також Петро Троневич розповів, що є ідея облаштувати на першому поверсі споруди школи сучасного іконопису Волині. Школа працюватиме як комунальне підприємство чи громадська організація.

Своєю чергою, мистецтвознавець-реставратор Олена Романюк зауважила: те, що відбувається у приміщенні пам’ятки – це не реставраційні роботи, а ремонт, який спотворює первісний вигляд пам’ятки. Реставрація, з її слів, передбачає глибокі історичні дослідження і відтворення пам’ятки у первісному вигляді.


Як повідомила інженер з технагляду за всіма спорудами, які перебувають у користуванні Волинської єпархії УПЦ КП Надія Мироненко, Луцька міськрада не має стосунку до приміщення, яке перебуває у державній власності. Його, мовляв, повинна вивчати та інспектувати тільки ОДА та обласна інспекція Держархбудконтролю.

З її слів, представники історико-культурного заповідника провели комплексне наукове дослідження перед проведенням реставраційних робіт, які отримали схвалення у міністерстві. Погодження перед видачею реставраційного завдання отримали у 2015 році в ОДА.

Реставраційне завдання на підставі цього документу розробив НДІ «Укрзахідпроектреставрація» зі Львова, його погодило Міністерство культури, дозвіл на виконання будівельних робіт надало ГУ Держархбудінспекції в області 28 липня 2016 року. Генпідрядником є ТзОВ «Житлобуд-2».


«Що ви вбачаєте поганого в тому, що в 10 кімнатах буде розміщений хостел і що вам не подобається в сучасному туалеті, який встановили на місці старого туалету і те, що поставили душову кабіну?» - обурювалася інженер.

З її слів, хостел – не комерційний об’єкт, адже там начебто зможуть безплатно ночувати паломники, які приїздитимуть у монастир. На першому поверсі пам’ятки планують розмістити готель економ-класу (хостел) і це, мовляв, погоджено міністерством культури в реставраційному завданні.


Довідка:

Луцька тюрма на території комплексу бригіток фактично існувала до середини 60-х ХХ ст. Найбільш трагічною для лучан є подiя 23 червня 1941 року, коли понад 2 тисячі в'язнів було розстріляно органами НКВС на подвір'ї тюрми. Після звільнення Луцька в'язниця знову почала використовуватися радянською владою за призначенням аж до 1958 року.

На території Луцького замку та луцької тюрми з жовтня 1941 року до червня 1942 року діяли шталаги № 360 і 365 – німецькі концентраційні табори радянських військовополонених. На окресленій території загинуло і захоронено понад 11 тисяч осіб різного етнічного складу та релігійного спрямування.

Тут же під час німецької окупації функціонувало ґетто, під час ліквідації якого за участю команд СД, німецької та української поліції було знищено 15-16 тисяч осіб.

На цій території також був табір цивільного населення, створений після ліквідації ґетто, згодом – табір примусової праці для біженців-поляків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні