«Хіба їх гребе, як ми будемо виживати»: луцькі базарники про колотнечу навколо Старого ринку

65
-18
«Хіба їх гребе, як ми будемо виживати»: луцькі базарники про колотнечу навколо Старого ринку
Тема перенесення Старого (Центрального – ред.) ринку на слуху в лучан ще з 2007 року. Влада змінювалася, однак ринок лишився на місці… таким же старим, занедбаним та проблемним. Час від часу питання про його перенесення «ставили ребром», однак проблема лишається невирішеною.

До слова, Старий ринок пропонували перенести до існуючого Нового ринку, що знаходиться в районі ЛПЗ, поблизу заводу «Кромберг», а пізніше виникла ідея приєднати його до Завокзального ринку.

Журналісти «Волинь24» поспілкувалися із базарниками, які розповіли, чому категорично проти перенесення ринку.

Світлана працює на Старому ринку вже 25 років. Каже, що влада вперто ігнорує усі проблеми міста, депутати «вчепилися» до базарників, ніби інших «провалів немає».

«Як сядеш дивитися телевізор, то різко починає нудити. В тих депутатів тільки одна проблема – ринок. І шкіл у нас вистачає, і садочків, і інфраструктура нормальна, і за комуналку люди платять нормально, от тільки ринок не на місці стоїть», - бідкається Світлана.

Жінка додає, що, переїхавши на ЛПЗ, люди не зможуть нічого заробити, мовляв жителі 40-го не їхатимуть в інший кінець міста за молоком чи новими чобітьми.
Ринок на ЛПЗ
Ринок на ЛПЗ


«Там люди постоять місяць-другий, і просто підуть в тінь, або поїдуть в Польщу, на полуницю чи черешні. Якщо вже так сильно причепилися до того ринку – хай вкладуть гроші, люди підтягнуться і спільно наведемо тут лад. Перекрити нам повітря, викинути людей надвір – легше простого», - додає Світлана.

***
Олег працює на ринку п’ять років. Каже, що перенесення ринку потрібне комусь з «вищих посадовців».

«Якби базар привести до ладу, зробити його цивілізованим, нормальним, то хай би собі стояв. Нащо зносити, переносити? Він же споконвіку тут стоїть. Вони ж не думають про людей, про нормальних, бідових людей, таких як ми. Вони ж думають тільки про те «Порт-Сіті», про «Промінь», які побудували. Ще тут щось побудують і будуть собі шикувати. А хіба їх гребе, як ми будемо виживати? Їм би свої харі напхати! Я думаю, що то той «палицівський» хоче тут поставити щось своє, того і йдуть по головам», - обурений ситуацією Олег.

***
Марина Степанівна працює на ринку 27 років. Продавчиня бідкається, що «ледве кінці з кінцями зводить».

«Ми платимо в податкову, в пенсійний фонд, заробляємо собі на життя, ще й робочі місця робимо. А вони хочуть взяти й викинути людей, як помиї. Кажуть, зажралися ми. А вони там не зажралися? Правду кажуть: «Ситий бідному - не друг». За рік в нас не побудували нічого нормального, але старий ринок їм заважає. Хай переносять, але роблять це з головою. Не одну частину ринку, а обидві, не на ЛПЗ, а в нормальне місце», - каже Марина Степанівна.

***
Олена працює тут 25 років. Каже, що на ринок в районі ЛПЗ ніхто їздити не буде.

«Який дурак буде їздити на те ГПЗ. Тим більше там екологічна зона не така як тре, з обох боків заводи, там немає чим дихати. Та ще й вибрали місце, де воняє… Словом, ми всі категорично проти. Тут в обід люди не дуже йдуть, торгів немає. Як перенесуть туди – то геть не буде нам що їсти і за що жити», - каже Олена.

***
Іван працює на ринку 15 років. Каже, що вихід із ситуації один – повністю реконструювати та облагородити Центральний ринок.

«Хто туди їздити буде? Їм щось не подобається, то хай зроблять повну реконструкцію, тоді все буде добре. Тут все ж від влади залежить. Базар стоїть на цьому місті більше ста років, і тут раптом це почало комусь заважати. Всі люди приїжджають із сіл сюди, хто їздитиме на те ГПЗ? Ніхто. Комусь зручно поставити на цьому місці готель, комусь - парковку. А що робити людям, які не зможуть прокормити сім’ю? Зав’язують на вузол наші можливості», - коментує Іван.

***
Святослав працює на ринку майже 10 років. Каже, що базарникам треба оренда на 10-15 років.

«Кажуть туристам то не комільфо? То хай би дали договір оренди на 10-15 років, за той час ми б ринок окультурили і нікого б звідси виганяти не прийшлося б. Ми за те, щоб ринок був на місці, щоб людям була робота», - прокоментував Святослав.

***
Марфа Віталіївна працює на ринку майже 27 років. Каже, що «безпрідєл» твориться не на ринку, а в головах депутатів.

«Як в замку Любарта робити всякі п’янки-гулянки – то це нормально. А як на ринку після тисячі людей сміття – то це безпрідєл. В головах в них той безпрідєл. Пройтися біля Старого міста, то там будинки валяться, руїни одні – ото для них не проблема. А ринок, який стоїть на цьому місці 100 років – то вже комусь мішає. Виходить, що всього вина – наш базар», - каже продавчиня.

Анастасія КАЧИНА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Одне запитання, а кому потрібен той ринок? На ринку праці дефіцит робочої сили тому без роботи ніхто не залишиться. А люди з села приїдуть і на ДПЗ і на 40 бо відповідно від місця розташування площі під торгівлю зміняться і маршрути. Потрібно закрити і Варшавський ринок
Відповісти
А давайте вашу роботу прикриєм,чи перенесемо на гпз,попрацюєте там без зарплати,тому що працювати без прибутку очікуваний результат для підприємців ,що все ж таки погодяться туди переїхати.Ніхто не погодиться,всі будуть відстоювати свої робочі місця,а ви "писаки" краще наведіть лад а себе на роботі і вдома,не подобається ринок,не ходіть туди,а то на вихідних проходу немає,торгівля кипить,не жаліємся,обійдемося без вас
Відповісти
Робоче місце можна перенести будь куди якщо все зроблено грамотно то все буде добре. І про які робочі місця Ви пишете. Їх не скорочують а переносять. Це нормальна практика коли ринки розміщенні за містом, або взагалі побудовані як окреме місто.
Відповісти
Мені також потрібен.
нехай наведуть лад.
щоча б смітників більше поставлять.
Відповісти
Щдб купити молока і сиру ніякий дурак на ГПЗ не поїде. А ось автостоянку стоянку звільнену від непотрібного смітника треба і обладнати як в Європі
Відповісти
За молоком і сиром я і на старий ринок неїзджу.
Відповісти
Молоко і сир продавати з рук треба взагалі заборонити. Це жах. Стоїть все відкрите в любу погоду.люди всі ходять кашляють трусять волоссям і т.д. може менше хворіти будуть як перестануть купувати молочні продукти невідомрно походдення.
Відповісти
Не плутайте оптові ринки із роздрібними. За містом - лише опт.
Відповісти
Таку перебудову можна зробити і на тому ж місці, що є. Підприємці тільки "за" це..
Відповісти
не нормальна практика, тому що це бізнес. я займаюся своєю справою 15 років, займаю лідируючу позицію по продажу одного товару на ринку, і на це пішли роки, я багато часу вкладала щоб щось добитись. де наші постійні клієнти нас там будуть шукати і чому я маю починати знову бізнес з нуля, адже в теперішніх умовах набагато важче це зробити.
Відповісти
Ринок, робочі місця...але жоден не подумав про зручне розташування торгівельних точок, павільйонів...
Вже час відійшов, щоб на базарі скуплятися і без орієнтаційних та інформаційних вказівників...Це забирає багато часу на пошук потрібного товару...
Хто де став, там і торгує, наприклад - ..предмети особистої гігієни поруч з будівельними товарами і т.і.
А якщо врахувати, що поруч історичний музей міста- Луцький замок, то обов'язково базар повинен мати кращий вигляд, або ж перенести його в інше місце.
Відповісти
Згідна на всі сто.
Відповісти
Так ми і наводимо лад в себе вдома, в свому Луцьку , в своїй Україні. Ми намагаємось це зробити» навести лад»
Відповісти
Чому стільки агресії. Невже Вам Пані із Луцька до вподоби цей срач в якому Ви працюєте. Вам пропонують чисті облаштовані місця, так ні, давайте далі те г...о місити. Ви так лякаєте роботою в районі ЛПЗ. Нічого страшного. Там теж люди живуть. До слова, щ б Ви шановна Пані з Луцька не писали що я з ЛПЗ то ні. Я проживаю в районі РАГСу. І якщо мені потрібно придбати щось чого я неможу придбати у себе на 33-у, я поїду і на ЛПЗ.
Відповісти
а чому всі хочуть перенести, а ніхто не каже реконструювати?! свого часу ми вклали на центральному ряді 1000 дол на реконструкцію бруківку та кришу. так це було давно, 10-15 років тому, курс долара був менший, але ми вклали свої гроші, бо знали, що ринок ще буде стояти. а останні роки, коли пішла мова тільки закривати, то хто схоче робити порядок не маючи гарантій.
Відповісти
Які ви базарні по-кі порядні,спихаєте Китайське барахло за космічні ціни,повно грязі,продукти просрочені,давно з вами порядок навести треба!!!
Відповісти
мені потрібен! бо я встигаю за обідню перерву з"їздити на цей ринок і купити дітям ,коли сезон, свіжих овочів, фруктів, ягід, зелені, а не пертися за тим всім куй зна куди , купувати в супермаркетах муміфіковані закордонні муляжі, а не овочі -фрукти, чи їздити знову ж таки куй зна куди раз на тиждень у вихідний і завантажитись там, як кінь, щоб вистачило на цілий тиждень. Відносно того, що історична частина міста і в тому ж дусі бла-бла, то в далекі "історичні часи" теж були ринки і були вони в центральних частинах міста, а не на висілках, отже приведіть до ладу те що є, а не видумуйте черговий "велосипед".
Відповісти
Ви нітратометром пройдіться по овочах на ринку. Очі вилізуть. Що за міфічне думання що на ринку все щ альпійських щойно доставлене і свіжееьке.
А солодоші???? Люди ви нормальні??? Біля дороги на сонці цілий день. І кожен день вона його туди сюди аидає. Пил бруд.про дітей плдумайте
Відповісти
Не поїдуть.
Відповісти
Ні. Не поїдуть. Це вже перевірений факт.
Відповісти
а чому ви не хочете йти туди працювати і дихати брудним повітрям від тих заводів?!
Відповісти
Підуть на нормальну роботу і все буде добре))
Відповісти
Нормальна по вашому то яка? Сидіти в фб в робочий час і анонімно пхати носа куди небудь? ))))
Відповісти
Яких 100 років? Що ви городите?
За секондом, запчастинами і шмотками будуть і на ГПЗ їздити. Можна залишити м'ясо, молочку і овочеві ряди.
Відповісти
Погоджуюсь. Облагородити павільйон і цього достатньо
Відповісти
Не будуть їздити.
Відповісти
Давно потрібно перенести на Гпз! А то розвели "срач" в центрі міста! Не пройти і не проїхати!Якості нуль,а ціни,як в магазинах. Толку від того базару!Кому потрібно буде щось купити,той приїде і на Гпз. А ви як такі бідні і нещасні підприємці,то валіть працювати на заводи!(як виразився один коментатор) І не нийте,як вам погано живеться.
Відповісти
ШАНОВНІ ЛУЧАНИ!
ПРОШУ ВЗЯТИ ДО УВАГИ ТЕ, ЩО У САМОМУ ЦЕНТРІ ЛЬВОВА 4 РИНКИ:
-ГАЛИЦЬКИЙ;
-ДОБРОБУТ;
-КРАКІВСЬКИЙ;
-ВЕРНІСАЖ.
ТАКОЖ ПРОШУ ВЗЯТИ ЩО УВАГИ ТЕ, ЩО У ЦЕНТРІ ЄРУСАЛИМУ (БІЛЯ СВЯТИНІ СВЯТИНЬ - ХРАМ БОГА) ЗНАХОДИТЬСЯ АРАБСЬКИЙ РИНОК.

ТОМУ МОЖНА ОДНОЗНАЧНО СКАЗАТИ, ЩО НІКУДИ НЕ ТРЕБА ПЕРЕНОСИТИ РИНОК.

ТРЕБА ПРОСТО НАВЕСТИ ПОРЯДОК:
-ВСТАНОВИТИ БІЛЬШЕ СМІТНИКІВ;
- ДАТИ ЛЮДЯМ ЗЕМЛЮ У ВЛАСНІТЬ ДЛЯ РОЗМІЩЕННЯ ВІДПОВІДНИХ МАФІВ ВІДПОВІДНОЇ АРХІТЕКТУРИ, (ЩО ВІДПОВІДАТИМЕ НАШОМУ ЗАМКУ);
- РОЗМІСТИТИ ТУАЛЕТИ;
- ЗРОБИТИ ПАРКОВКУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА.

У РАЗІ ЯКЩО УКРОП НА ЦЕ НЕ ПОГОДИТЬСЯ ВИЙТИ УСІМ НА ПРОТЕСТ ТА ПЕРЕКРИТИ (У ЗАКОННИЙ СПОСІБ) ВАЖЛИВІ ВУЛИЦІ МІСТА СПІЛЬНО З ВАРШАВСЬКИМ РИНКОМ.
СЬОГОДНІ ЦЕНТРАЛЬНИЙ РИНОК ЗАКРИЮТЬ, А ЗАВТРА ВАРШАВСЬКИЙ.
НЕ МОЖНА ТАК РОБИТИ У КРИЗОВИЙ ЧАС.
Відповісти
Підприємців цум'у теж попереджали ...
Відповісти
Ці бараки з їхнім лахміттям потрібно давно звідти прибрати.В старій частині міста розвели бомжатню. Так у великих містах є ринки у центрі ,але для цього збудована гарна будівля,яка всередині облаштована під продаж(а по зовнішньому вигляду і не скажеш ,що ринок). А те,що у нас на вулиці стоять і торгують не зрозуміло чим ,і можна підхопити болячку якусь. Або перенесіть той ринок на ГПЗ або облаштуйте будівлі в центрі(Але щоб вона не займала таку площу як ринок зараз)
Відповісти
Який перенос?Ви з глузду з‘їхали?Ринок Старий має бути!Що влада собі дозволяє?
Відповісти
знесіть до біса ту семрдючу клоаку!
Щодень стільки сміття і ніхтоне прибирає!
Відповісти
Собаки, мусора, цигани, бомжі ... і зверху УКРОП В ПАЛЬТО
Відповісти
Як не прибирає, то підіть будьласка на ринок в 16 год і побачите, що його кожного дня підмітають і виносять мусор!!!! а те, що на дорозі біля ринку і зупинці мусор, це не територія ринку.
Відповісти
Ринок вже давно пора перенести.Він же жахливий.Невже того не видно?Зараз багато місць,де можна купити якісні товари,а не г...но,що там продають.І свіжих фруктів із зеленню теж вдосталь.А підприємці хай не жаліються:вони ж перші з...ли ринок.
Відповісти
Я за перенесення ринку і За якісні товари, а цим, нажаль, шановні продавці "Старого ринку" ви не можете похвалитись. І не говоріть, що ви зводите "кінці з кінцями", що ж ви там робите 28 років???
Відповісти
Я теж за перенесення ринку!!
І не говоріть, що ви "кінці з кінцями зводите", якщо так погано, то що ви там робите 28 років???
Ціни вже неадекванті, в супермаркетах дешевше і за якість не переживаєш.
Відповісти
а чому вам перенесення тільки, а чому не кажете за реконструкцію?! так вам мішає ринок?!!!
Відповісти
Дебіли, звільніть для початку автостоянку від буд базарних і забороніть торгівлю за межами базару. Не треба робити революцію і не обіцяйте дурного до виборів.
Відповісти
"дурень думкою багатіє".. Це якраз про тих ідивидідів, що висловлюють ідіотські думки про якесь "перенесення на дпз"..
Відповісти
На "Завокзальному ринку" багато контейнерів продаються, недорого. Купляйте.
Відповісти
Вам треба, - ви і купляйте.
Відповісти
Серед моїх знайомих а це люди за 25-30 практично нема таких, що підтримують усунення Центрального ринку.
А ті поодинокі приспівувачі укропівців руйнівників ринків насправді як правило закінчені візуали, яким байдуже що цей ринок затребуваний серед жителів і гостей Луцька. ті закінчені візуали просто хочуть шоб не бачити ані смітинки... вони просто хворі на голову, їм дай волю то будуть людей в ссилку виганяти за немодний запах чи вигляд. Не можна шоб вальтонуті дурні , які поняття не мають наскільки важливу роль відіграє ринок, тероризували нормальних адекватних, чверячи свій дебілізм.
Відповісти
І яку важливу роль він відіграє?
Відповісти
Там селяни як білі люди можуть прийти і торгувати не реєструючись у податкових і т.д. це місце простих ВІЛЬНИХ людей.
там торгують і місцевими ексклюзивними продуктами від ягод до грибів, там курчат можна купити! Та купа всього! впадло перераховувати!
Відповісти
Хто там ляпнув про ринок праці?? Ти шо тупеє? Ніхто не формує в Україні справжніх робочих місць. інвестицій катма,- всі поперли в польшу виготовляти всякі різні штуки, які завозяться сюди тірами і купляють їх діти і батьки тих заробітчан за прислані/привезені з поляндії злотувки.
Відповісти
Хтось дуууже зацікавлений у цій ділянці ,тому й не хочуть щоб там був наведений порядок .Так легше " рейдернути" ласий шматок.А на людей їм просто " начхати.
Відповісти
А базарщики бачу як актівісти Лгбт - де тільки новина про них набігають натовпом і все засирають коментамм, гг))
Відповісти
Говорили б за ваше місце робити, побачила я якби ви мовчали і я б з вас так само посміялася!!
Відповісти
Подивіться як воно назвалось - якут! москаля іншими словами.
відповідне і ставлення до людей - насміхатись.
насміхались із нас їх батьки і діди яких пів століття і вже ДОСИТЬ!
ось тут ховаючи мордяки трохи позявкують а на людях вкакуються, бояться.
Бо знають шо народ топкати чи з народу насміхатись - морда буде бита. то вж не СерСерСер, минулось. ніхто не захистить чмошників від мордобою за посягання на чужу гідність а тим більше власність.
Все буде добре.
Відповісти
"Базарники" бідкаються, що мовляв ніхто із 40-го кварталу не поїде на новий ринок що на ЛПЗ. Повірте, коли щось потрібно то і у Польщу поїдуть, аби Воно там було якісне і по людській ціні. Я живу на 33-у кварталі, на старий ринок їжджу рідко, але якщо б прийшлося то поїхав би і на новий ринок що на ЛПЗ. І хто б що не казав, а я за те, щоб цей "гадюшник" розігнати і зробити щось людське. Туди страшно іти. Бруд, сморід, страшенна антисанітарія. З цим треба давно покінчити. Аби всі дорожили своїм місцем на ринку і територією де цей ринок стоїть, та не допускали до того у що він перетворився.
Відповісти
Не меліть дурниць, шановні.. Жоден покупець на дпз не поїде. Це вже перевірений варіант.
Відповісти
Ринок виносити за межі старого міста потрібно однозначно. На облагорожену теритторію можна і будуть їхати люди хоч на ДПЗ хоч на Льаівську чи інде. Головне якість, чистота, порядок,доступність.Все іньше тільки пусті балачки...
Відповісти
В сотий раз повторюю: ЗА МІСТО НІХТО З ПОКУПЦІВ НЕ ПОЇДЕ, (ЦЕ ВЖЕ ПЕРЕВІРЕНО НА ПРАКТИЦІ!!).., - НІ НА ДПЗ, НІ ЩЕ КУДИ Б ТО НЕ БУЛО.. ТОМУ, ЩО ЦЕНТРАЛЬНИЙ РИНОК НЕ ОПТОВИЙ, А РОЗДРІБНИЙ.. Складається враження, що тут присутні тупі кремлеботи, що дають ідіотські поради щодо міфічного "перенесення"..
Відповісти
Кому треба, той поїде.
На ринку все дорожче як в супермаркеті, фрукти овочі ще шок ціна на ринку. Люди відкрийте очі і промоніторте ціни.
Мясо повинно бути в холодильнику, а не валятись.
Відповісти
А чому жодна людина не сказала, щоб привести ринок до порядку?!!!!!!
Відповісти
Та сказали-сказали! Але ж тут політика партії, ботів парочка, комуняцька уловка - создают відімость , що лучанам Ринок не потрібен (як їх паскудні батьки і діли номенклатурні - вміли создавати відімость таку і сяку).
Але інтернет-видимість то раз - а РЕАЛЬНІ вибори переможе той, хто пообіцяє усіляке сприяння в розвитку Ринку.
Відповісти
Ще один..
Відповісти
Сідай на танк, і перенось.
Відповісти
Я за перенесення ринку. Залишити тільки критий павільйон, а все остальне перенести.
Відповісти
Ще один..
Відповісти
Навіщо переносити, якщо привикли сидіти в срачі-гадюшнику.
Скільки можна жувати соплі?
Відповісти
Ну так у нас по всій країні ,ідеальний порядок ,лише залишився бардак на ,,центральному ринку"
Відповісти
Проходячи через старий базар почув від продавчині: хай вже закривають той базар. Все набридло вже.
Підприємці так бідкаються, а самі вже не стоять , не продають, а людей наймають. В тому шанхаї самі працювати не хочуть.
Перенесуть той базар і всі звикнуть і крапка на цьому.
Відповісти
Недолугі напівботи вже десятий рік продовжують мантру про міфічне "перенесення"..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні