У США лікаря-нелюда засудили на 175 років за гвалтування дітей. ВІДЕО

1
3
У США лікаря-нелюда засудили на 175 років за гвалтування дітей. ВІДЕО
54-річного Ларрі Нассара, фізіотерапевта олімпійської збірної США посадили на 175 років з гвалтування дітей.

Цілий тиждень Америка, затамувавши подих, спостерігала за судовим процесом над лікарем олімпійської збірної з гімнастики 54-річним Ларрі Нассаром. На рахунку видатного фізіотерапевта, який лікував від спортивних травм олімпійських чемпіонок, виявилися десятки поламаних душ, - йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

"Коли моя мама була у кімнаті, він проводив ці "процедури". Він бачив сльози у мене в очах, та казав – "тут так тісно, треба глибше"

"Все, що тобі залишилося робити до кінця життя – це гнити у камері!"

"Мені гидко навіть стояти навпроти тебе, ніби ти знову мене ґвалтуєш!" - з такими звинуваченнями на адресу Нассара виступили жертви. 

Кар’єру медика цей чоловік розпочав 1986 року. Зі студентської лави випускникові вдалося стрибнути одразу до клініки Університету штату Мічиган, на базі якого тренувалися спортсмени. Для себе він мав маленьку кімнату заспортзалом, із маленьким вікном, яке зачиняв під час медоглядів. Дівчат частував забороненими для спортсменів тістечками.

Про жахи, що насправді відбувалися там, жертви наважилися розповісти лише у судовій залі. За честь потрапити до нього мала кожна гімнастка, а батьки сліпо довіряли чоловікові, який дуже швидко став завідувати цілою лікарнею. Та дуже вдало приховував своє друге "Я" - серійного ґвалтівника.

Наймолодшій жертві – було всього шість років, коли почалися зустрічі із Нассаром. Кайлі Стефенз пригадує – батьки пишалися тим, що змогли привести перспективну спортсменку на його прийом. Продовжити огляд той запропонував у нього вдома без батьків. В те, що змушував дівчинку роздягатися та робити голяка розтяжки на підлозі ванної кімнати, батьки не повірили.

Пізніше Кайлі стала професійною спортсменкою. А її батько наклав на себе руки і не зміг пробачити собі за те, на що випадково штовхнув доньку. "Вона сказала – мамо, він засовував у мене свої пальці, навіть без гумових рукавичок! А я відповіла: "Але Челсі, я ж була там, у кімнаті", - пригадують батьки жертв.

Робити протиправні дії із пацієнтками Нассару вдавалося навіть при батьках – вдало прикриваючись ширмою та затуляючи жертвам рота. Мама Челсі Маркхем прийшла на суд, аби розповісти, що її доньку ніхто не чув – аж доки вона не вкоротила собі віку.

Ларрі Нассар був правою рукою тренера збірної США Джона Геддерта – потрапити в цю команду було вершиною усіх мрій і одночасно найглибшим нічним жахом для кожної гімнастки. На його тренуваннях дівчата непритомніли від перевтоми та болю. Виходячи із зали, ставали чемпіонками. Геддерт десятиліттями співпрацював із Нассаром. 

Із 1990-х на Нассара скаржилися вісім разів, але поліція не могла знайти докази винуватості лікаря, за нього заступалися ректори, чиновники та дорослі спортсмени.

Зустрілися зі своїм нічним жахом та подивитися йому в очі на суді змогли не всі. Свідчення цієї дівчини – зачитує її адвокат: "Я думала, що помру тієї ночі. Я почувалася винною, і винуватила свою родину".

Сенсація лондонської Олімпіади – МакКайла Мароні - принесла країні золоту медаль та славу. Проте не наважилася прийти до зали, аби розповісти: навіть під час змагань вона переживала справжній кошмар. Після кожного виступу 15-річна спортсменка була змушена проходити перевірки у лікаря, який ґвалтував її щодня.

Про злочини університету та олімпійському комітетові неодноразово казала і Алі Рейсман, яка розповіла, що дорослі просто закривали їм рота. 

Та всієї цієї судової драми могло і не бути, якби десятки переляканих дівчат не зустрілися із тим, кому повірили – суддею Розмарі Акіліною. Так грізно та емоційно із Нассаром ще не говорив ніхто.

Саме вона зібрала всіх жертв Нассара та протягом семи днів вислуховувала схожі на фільм жахів зізнання. Настільки моторошні, що розхитали нерви навіть самого ґвалтівника.

"Усе, що я почув за останні кілька днів – ваші слова, ваші слова.. Вони на мене дуже вплинули. Та я розумію, що мої почуття ніяк не порівняти з болем та травмою, яку переживаєте ви. Ваші слова звучатимуть у мене в голові до кінця моїх днів", - сказав Нассар.

"Сер, я засуджую вас на 175 років, це 2000 місяців. Я щойно підписала ваш смертний вирок. Я попереджала – я не буду милою", - сказала суддя. 

Залишок життя засуджений маніяк відбуватиме у штаті Індіана. Співробітництво з ним уже розірвали клініки та команди. У відставку пішли кілька чиновників федерації гімнастики. Дівчата кажуть, що вперше зможуть заснути спокійно.

Під такими самими девізами в інтернеті та під спортбазами вже збираються акції протестів. Тренувальну базу, в якій Нассар скоював свої злочини, закривають. Від спортивної збірної почали відмовлятися основні рекламні спонсори, щоб не псувати репутацію.

Люди закликають повністю перекроїти американську гімнастику, яка не змогла захистити своїх зірок. Про власне розслідування заявили навіть у Міжнародному олімпійському комітеті.

Текст: Катерина Шипко

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кинути його в пєтушатнік
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні