--> «Шукаєш натхнення? Міняй шпалери буденності!» – луцький ювелір Тарас Янюк* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Шукаєш натхнення? Міняй шпалери буденності!» – луцький ювелір Тарас Янюк*

1
13
«Шукаєш натхнення? Міняй шпалери буденності!» – луцький ювелір Тарас Янюк*
Бути високотехнологічним майстром. Бути митцем. Бути психологом. Саме такі якості мусить поєднувати у своїй роботі справжній майстер-ювелір. Бо має запропонувати замовнику найкраще з того, що вміє – і саме те, чого хоче сам замовник.

Про творчість, технології, моду і курйози ювелірної справи – розмова з власником луцької майстерні “Graffit” Тарасом Янюком.

- Тарасе, як ви стали ювеліром?

- Зовсім випадково це сталося. Вступати до Львова поїхав з товаришем за компанію. І там став студентом Львівської академії мистецтв за спеціальністю художня обробка металу.

Там моїми одногрупниками було декілька майстрів татарської національності. Вони вже вивчали ювелірку в народного майстра. І саме ці люди прищепили мені любов до ювелірної справи.

- Ювелірна справа – це не стільки теорія, а передусім практика. Як швидко почали самі виготовляти щось цікаве і цінне?

- Ще коли були студентами – стали заробляти цією справою. В гуртожитку звели пару столів і зробили маленьку таку майстерню. Продавали на вернісажі прикраси з міді та латуні. Це давало хороші заробітки. А значить, ми могли купити кращі інструменти та якісніше робити свою роботу. Таким чином з аматорів потроху переростали у професіоналів. І ось – займаюся цим уже десять років.



- Кожен митець має свою музу. Звідки ви черпаєте натхнення?

- По різному... Це можуть бути і подорожі, і виставки, і просто прогулянки. Головне - потрібно міняти шпалери буденності, і тоді з’являються нові ідеї. Натхнення іноді приходить навіть після спілкування з приємними людьми.

- Які ювелірні вироби сьогодні замовляють найчастіше?

- Бачите, ювелірний виріб – не тільки класично хороший подарунок, а й річ, без якої не обходяться найважливіші моменти життя. Тому й замовляють дуже різні вироби: і обручки, і підвіски, ланцюжки, хрестики, іконки... От, наприклад: остання робота була над золотими підвісками та кольє, оздобленими діамантами.





- А чи змінюється мода на матеріали, з яких виготовляються ювелірні прикраси?

- Ювелірні тенденції сьогодні дуже змінились. Зараз використовують мідь, латунь, титан, дерево. Звичайно, золото та срібло не поступаються лідерськими позиціями. Дуже модні прикраси з дамаської сталі.

- Яка різниця між ювелірним салоном і ювелірною майстернею?

- Різниця – в індивідуальності. Мастер у ювелірній майстерні повністю переймається духом та бажаннями клієнта. Можна прийти з готовим ескізом – і я зроблю все в деталях.

Коли ж клієнт приходить без конкретного бачення того, що йому потрібно, я даю йому каталог. Або ж ми сідаємо спочатку малювати ту річ, яка поки що – тільки у фантазіях замовника.



- Скільки часу може йти на виготовлення замовлення?

- Все залежить від складності роботи. Наприклад, ланцюжок із хрестиком можна зробити за тиждень.

- Як часто ви працюєте зі старими коштовностями?

- І такі замовлення трапляються – просять відновити, відремонтувати. Іноді приносять дуже старовинні речі. Якось літня жінка принесла перстень, якому мінімум кілька сотень років. Береш у руки цю прикрасу, відчуваєш давню історію, руку колишніх майстрів...

Такі речі слід обробляти дуже обережно. Мусить бути сильна витримка і точність, аби відновити цю річ і не завдати шкоди.

- Доводиться часто ремонтувати прикраси?

- Люди звертаються постійно з реставрацією та ремонтом якихось речей. На сьогодні є дуже багато видів легкоплавних металів, тому полагодити можна все, навіть біжутерію.

- Над чим зараз працюєте?

- Над весняною колекцією. Це творчі думки, що відкладались “у шухляду”, а зараз я до них повертаюся. В основі задуму – весна, її народження, пробудження. Основним матеріалом буде срібло.

- Розкажіть про якийсь нестандартний випадок з “робочих буднів”.

- Перед тим як розпочинати роботу, завжди налаштовуєшся на якісь позитивні емоції... Одного разу хлопець замовив коханій каблучку для освідчення. Я дуже довго брався за виконання цього замовлення, налаштовувався. І через це відправив готовий виріб на день пізніше.

Виявилося, я не вклався у терміни – освідчення мало відбутися напередодні! Думав, що будуть проблеми, але попри це, замовник мені подзвонив і красно подякував. Виявилося, саме той день “відкрив йому очі” – і він ...передумав одружуватись.

Замовити ту річ, яка буде тільки вашою, у єдиному екземплярі, можна за адресою: м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 24а,
тел.: (066)264-86-65 (097)441-74-34
e-mail: tarasxxxuvelir@gmail.com




Розмовляла Аліна Павловська
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Замовляла у Тараса сережки з срібла переробити із батькових запонок - на пам"ять. Дуже задоволена його дизайнерським рішенням. Ношу із задоволенням. Respect!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні