Презентували книгу про митрополита Ніфонта

1
-2
Презентували книгу про митрополита Ніфонта
Побачила світ книга Олени Чабан “Помоліться за мене…“, присвячена світлій пам’яті митрополита Волинського та Луцького Ніфонта.

17 січня в голобській публічній бібліотеці відбулась її презентація, пише видання Голоби – територія небайдужих.

На зустріч із Оленою Чабан та літераторкою Надією Міндер прийшли користувачі бібліотеки, прихожани Свято-Георгіївського храму, жителі громади.

Книга “Помоліться за мене…” вийшла з друку в 2017 році вже після того, коли владика Ніфонт відійшов у вічність.

Видання складається із двох частин. У першій авторка згадує юного Василя Солодуху (світське ім'я та прізвище владики Ніфонта, - ред.), сироту, який у 1963 році закінчив школу, відслужив у армії, вступив до духовної семінарії в м. Загорськ . Потім навчався в Московській духовній академії. В 1974 році закінчив її, прийняв чернецтво і був направлений на рідну Волинь, а саме в село Рудку-Козинську Рожищенського району.

У 1990 році очолив Хмельницьку єпархію, 1993-го знову повернувся на Волинь керувати єпархією в сані єпископа, а згодом архієпископа та митрополита.

Олена Чабан опублікувала в книзі листи – спочатку Василя Солодухи, коли той служив в армії (до рідних і друзів), а потім і владики Ніфонта. Листи з армії датовані 1967–1968 роками.

Ось уривок із одного листа: “…І не випадково багато поетів називають Церкву Христову райським або небесним куточком на цій багатостраждальній землі. І дійсно, в храмі Божому людина відчуває щось рідне і близьке своєму духові, знаходить заспокоєння і радість”.

А в своєму останньому різдвяному “Посланні…” митрополит Ніфонт звертається до людей: “Прошу Вас, дорогі мої волиняни, з християнською любов’ю робіть добрі діла, допомагайте хворим і немічним одиноким людям, незрячим та нечуючим – усім, хто сьогодні терпить нужду, хто потребує нашого доброго слова, підтримки та допомоги. Любіть один одного і моліться, щоб Господь послав на нашу українську землю довгоочікуваний мир. Вірте, що Новонароджений Младенець Христос почує наші сердечні благання і подарує нам його”.

У другій частині книги Олена Чабан описує як їй повідомили, що владики вже немає на цьому світі, публікує розповіді різних людей про цю незвичайну людину, заповіт, в якому він просить поховати його в рідному селі Галина Воля біля мами.

На презентації книги звучали колядки та щедрівки хору Свято-Георгіївського храму під керівництвом Оксани Крочук. Олена Чабан подарувала кожному з хористів свою книгу “Помоліться за мене…“.



Нагадаємо, очільник Волинської єпархії УПЦ МП митрополит Ніфонт (Солодуха) помер 22 березня 2017 року.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
що цікаво. це ж про Голоби лайно-ТСН робили влітку репортаж "московський піп тримає у страху все село"? їм хтось сказав, що Голоби - це смт, чи вони не заїжджали, хто в курсі?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні