На роботу я би взяв інженера, а не гуманітарія, - ректор луцького політеху

6
4
На роботу я би взяв інженера, а не гуманітарія, - ректор луцького політеху
Ректор Луцького національного університету Петро Савчук розповів, що випускники вишу затребувані фахівці на ринку праці.

Петро Савчук впевнений, що випускники ЛНТУ мають багато шансів знайти гідне місце роботи, - пише "Волинська правда".

"Ну я відверто Вам скажу, що якби я був роботодавець і мені б поставили перед вибором: взяти випускника технічного вишу, чи гуманітарного, при всій повазі до колег, я б дав первинний шанс потенційному інженеру, електрику, механіку", - каже Петро Савчук.

Ректор ЛНТУ розповів, що в університеті, окрім загальноосвітньої підготовки, великий акцент робиться на підготовку спеціалізовану.

"Таку підготовку називають профільною, і це дає більші можливості, більший кругозір і потенціал на старті. Якщо говорити про загальну динаміку стосовно наших випускників, то вона аналогічна як і по всій Україні. Потреби ринку зараз не настільки використані чи реалізовані, щоб можна було всім знайти роботу з таким рівнем забезпечення, щоб всі були задоволені", - зазначив ректор ЛНТУ.

"Війна іде і вона свої корективи робить, але, власне, існують хороші можливості у наших теперішніх і потенційних випускників займатися власною справою чи дотично десь реалізовуватися. Ми їм це даємо на етапі підготовки, підсилюємо. Наприклад, у нас створений бізнес-інноваційний центр. Це проект, який ми виграли на рівні держави. Ми створюємо бізнес-інкубатор, діють бізнес-школи", - розповів ректор Луцького національного університету.

Ректор луцького політеху стверджує, що університет робить багато для ефективного працевлаштуванню випускників.

"Ми зараз радикально переглядаємо наші навчальні плани підготовки. В найближчі дні ми будемо проводити інтерв’ювання наших студентів, щоб можна було оцінити їх потреби і вчасно підготуватися до нового навчального року. У нас ще є внутрішні ініціативи студентів: ми проводили внутрішню самооцінку, проводимо анкетування підприємств, які можуть бути показовими для тих, чи інших спеціальностей. Для цього задіюємо технології Європейського Союзу в рамках проекту «Темпус Матенг», де ми зібрали відповідну базу даних", - розповів Петро Савчук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Знання випускників у яких у дипломі пише що він закінчив парканобудівний факультет рівноцінний диплому економіста міжнародника Східнополіського бурситету. І в тих і в тих шансів мало бо вчать їх в більшості хабарники які в науку зробили в внесок, як той ксерокс в бібліотеці, дисертацію списали і щоки надули... а нормальні якщо і пробються скрізь цю сіру масу у викладачі.. всіма силами стараються виїхати, або просто чекають пенсії.
Відповісти
Оце вище пише або студент ЛТУ, або випускник. Фамільярно, без "філології". Або викладач - колишній випускник.
Відповісти
Мене завжди дивує вузьколобість ректора так званого «національного» університету, який в народі і серед випускників носить просту назву: «Школа комбайнерів». Вдумайтесь у його фразу (приводжу дослівно з усіма «лінгвістичними» ребусами Савчука): «"Ну я відверто Вам скажу, що якби я був роботодавець і мені б поставили перед вибором: взяти випускника технічного вишу, чи гуманітарного, при всій повазі до колег, я б дав первинний шанс потенційному інженеру, електрику, механіку". Тепер задумайтесь, чого варта ця фраза? Виходить, що гуманітарій і інженер – це рівноцінний «людський матеріал», але б «роботодавець» надав перевагу інженеру. А чи прийшов би гуманітарій проситись на роботу до «технаря» Савчука. І, взагалі, чи коректна відповідь ректора (м’яко кажучи), і чи підкріплена вона здоровим глуздом? Виходячи з позицій таких «ректорів», смію заявити, що нам негайно треба повернути в суспільство читаючого громадянина (Савчук до цієї категорії не належить). Аби у нашому суспільстві не трапилось «гуманітарної» і «інженерної» трагедії (а ми до неї вже підійшли впритул), треба негайно повернути в школу літературу в такому обсязі (чи в більшому), в якому вона була до 1991 року. Так, при радянській владі література мала ідеологічне спрямування. Сьогодні ж вважають, що якщо ідеології немає, то й література зайва. Література потрібна не як стерижень ідеології, а як основа культури людини і основа духовної єдності. Як основа спілкування, в тому числі й спілкування інженера. Хоч би для того, щоб він міг володіти предметом розмови ї своїм словниковим запасом підтримати цю розмову. Це повинне було прийти замість ідеології. Не прийшло. Не прийшло те, що складає основу самоідентичності народу, що складає досягнення світової культури. Нам треба повернутись до гуманітарної освіти і викладати її (не в останню чергу), інженерам, яких навчає ректор Савчук. Не відбудеться ніякої модернізації, якщо не буде відповідного людського капіталу. Досягнення інженерної думки помітні для кожної людини, досягнення в гуманітарній області не так помітні, проте не менш значущі. Будь-яке управлінське рішення – це гуманітарні технології. Будь-яке рішення в соціумі на рівні держави – це теж гуманітарні технології. Воно, це рішення, має гуманітарні причини і наслідки. Якщо воно помилкове, масштаби руйнування, які прийдуть за цими рішеннями, будуть величезними. А тепер уявіть собі картину, коли у ВР України сидітимуть випускники анти гуманітарної «школи комбайнерів»? І, на кінець, дуже хотів би зустрітись з ректором для розмови щодо «гуманітарної» складової підготовки інженерів ВУЗу, ввіреного йому. Не сумніваюсь, що він вийшов би з цієї розмови дуже присоромленим і пригніченим.

Відповісти
незнаю, які знання можуть бути в "інженера", який періодично з'являвся в університеті і купив в кінцевому результаті випускну роботу за $...тому навряд чи когось зацікавлять такі кадри)))
Відповісти
Одне скажу. Коли випускники СНУ чи ЛНТУ захочуть виїхати до Польщі. То випускники ЛНТУ мають надмірну перевагу в рошуках кращої роботи. СНУ перебирає гнилі яблука, в той час як технічно освітчені люди мають шанс знайти більш оплачувану роботу. Викусіть)))
Відповісти
Вчиться і не купуйте-хто боронити.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні