«Це втрата. Місто задихається», або Чому Луцьк «не помічає» сіл-сусідів

6
1
«Це втрата. Місто задихається», або Чому Луцьк «не помічає» сіл-сусідів
Влада Луцька з незрозумілих причин не продовжує позитивних починань у справі об’єднання міста з навколишніми селами, вважають експерти "Волинського центру розвитку урядування".

Сільські голови Прилуцького, Підгаєць і Гіркої Полонки додають: були хороші починання, були зроблені перші кроки, втім після зміни влади у місті усе "заглохло".

Відтак місто і далі "задихається" від нестачі територій і неможливості розвиватися – кажуть експерти.

Про це говорили у вівторок, 16 січня, під час круглого столу "Перспективи розвитку співпраці між Луцьком та навколишніми сільськими радами".

"З нашої точки зору 2017 рік став для Луцька втраченим роком" – каже експерт "Волинського центру розвитку урядування" Сергій Григоренко. Більше того, теперішня влада Луцька не заключила жодного договору про намір об’єднатися навіть із сільськими головами, які є представниками партії "УКРОП".

Експерти пояснюють: договори про співробітництво Луцька з навколишніми селами – це добрий механізм, аби громади могли "придивитися" одна до одної, допомогли вирішити спільні проблеми.

Після цього вести мову про об’єднання набагато простіше і правильніше, адже сторони переконалися б у добрих намірах одна одної.

ПРИЛУЦЬКЕ: "ХОТІЛОСЯ Б ПОЧУТИ ЯКЕСЬ ЧІТКЕ БАЧЕННЯ ВІД ВЛАДИ ЛУЦЬКА"

Григоренко пояснює: у 2015-2016 роках Луцьк розпочав процес зближення з навколишніми селами.

"Так, з Прилуцьким і Підгайцями домовилися про співробітництво, реалізацію проектів. Ми тоді вирішили так: "придивляємося", приймаємо рішення, як бути далі", - каже Григоренко.

Утім, за словами Григоренка, на 2018 рік міська рада не передбачила коштів на співробітництво з Прилуцьким.

Прилуцький сільський голова Валентин Арчибасов додає: ще у 2016 році громада Прилуцького і Луцьк напрацювати певні плани, домовившись про спільні проекти.

"У 2017 році почали частково реалізовувати ці договори, зокрема, капремонт вулиць Наливайка і Богуна. І по цьому напрямку якісь рухи пішли. Але по вулиці Соборності ми змушені вже були замовити документацію самі...", - розповідає він.

"Не розпочали будувати й обіцяний дитячий садочок", – нагадує Арчибасов.

"Хотілося б почути думку нинішньої влади, щоб вони озвучили своє бачення, а не тільки "ми розірвемо, ми не розірвемо договір", - каже прилуцький сільський голова.

ПІДГАЙЦІ: "ПОЛІЩУК ПООБІЦЯВ – І НЕ ЗРОБИВ"

Були серйозні наміри й щодо співпраці з Підгайцями, проте й тут питання "зависло". Хоча сесія сільради прийняла позитивне рішення про об’єднання.

Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк зазначає: з покійним мером Миколою Романюком сільрада напрацьовувала проекти щодо ремонту каналізації, відкриття ЦНАПу, додаткового транспортного сполучення.

"Місто від нас не вимагало об’єднання. Наша громада мала дуже багато переваг від співпраці", – каже він.

Семенюк додає: "Ми не проти співпрацювати з нинішньою владою. Але коли виконувачем обов’язків мера був Поліщук – я просив лише продовжити маршрут №18 до села. Це пообіцяли і не зробили. Для міської ради ця маршрутка – взагалі нічого".

ГІРКА ПОЛОНКА: НАС БЕЗ НАС "ЖЕНИЛИ"

Сільський голова Гіркої Полонки Ніна Симонович наголошує: співпраця потрібна, однак лише з надійними партнерами:

"Ми були готові до співпраці з Луцьком. Але в якийсь момент побачили повідомлення на сайті міськради і у пресі, що громада Гіркої Полонки готова до об’єднання. А ми про це навіть не знали!"

Ніна Симонович додає: "За 8 місяців жоден керівник не переступив поріг сільської ради і не поцікавився проблемами".

"Треба сідати за стіл перемовин і не вмішувати політичні питання. Страждає громада", – каже сільська голова Гіркої Полонки.

МІСТО ЗАДИХАЄТЬСЯ

Експерт "Волинського ЦРУ" Тарас Яковлев переконаний: об’єднання з селами – єдина можливість розширити місто.

"Луцьк – у півтора рази менший від Ковеля. Удвічі – від Рівного чи Ужгорода. Луцьк мусить розвиватися. Нові території – це можливість відкривати нові підприємства, торгові центри, створювати нові робочі місця тощо", – пояснює Яковлев.

Представники "Волинського ЦРУ" рекомендують негайно активізувати співпрацю Луцька і навколишніх сіл.

"Ми закликаємо усі сторони повернутися за стіл переговорів", – наголошує Тарас Яковлев.

"Не хотілося б, щоб 2018 рік став ще одним втраченим роком. Головна небезпека – Луцьк може перетворитися на заштатне місто. Бо залишиться затисненим з усіх боків. І програє", - підсумовує Сергій Григоренко.

Текст: Надія МІЩУК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
розширюватися треба обовязково нема чим торгувати
Відповісти
Той Поліщук врємєнщик-балабол. Тільки триндіти вміє, більш нічо.
Відповісти
В чому інтерес бувших замів міського голови? Багато мешканців навколишніх сіл, в тому числі всі мешканці "царських" поселень, працюють в Луцьку, їх діти і внуки в міських садочках і в престижних школах. Все це оплачується з бюджету міста. До чого ці "плачі" бувших чиновників?
Відповісти
Засрали Луцьк ще селами хочете керувати? Гараджі вам хватить усі там влізете.
Відповісти
«Відтак місто і далі "задихається" від нестачі територій і неможливості розвиватися – кажуть експерти»…??? Знайшли експертів. В острівному місті і державі Сінгапур немає проблеми з землею, з територіями для будівництва і не тільки житла, а й парків, офісів, підприємств. А ще Сінгапур входить в першу п’ятірку країн з найнижчим рівне корупції. Тому і немає проблем. В сучасному Луцьку землі більш як достатньо. Досить глянути на гектари під бур’янами, базами, смітниками, гаражами, під будинками, в яких ніхто давно не живе. Досить будиночка на Богдана Хмельницького. Акурат навпроти міської ради. Якщо рівень депутатської та чиновницької корупції в Луцьку звести до рівня Сінгапура, то виявиться надлишок корисних площ. Можна буде навіть назавжди відмовитись від «проекту Козюри» і не забудовувати стародавнє гирло Стиру, затуляючи сучасними коробками історичну унікальну панораму міста.
Відповісти
Місто задихається від боротьби за владу, а площа міста аж ніяк не впливає на стан господарки. Луцьк вдвічі менший (слід розуміти за площею) від Ужгорода. Туфта. Луцьк більший від Ужгорода І за площею, і за населенням, але якість життя не порівнювана.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні