--> Через ліфт-вбивцю у Луцьку вимкнуть ще 88 підйомників | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Через ліфт-вбивцю у Луцьку вимкнуть ще 88 підйомників

2
2
Через ліфт-вбивцю у Луцьку вимкнуть ще 88 підйомників
Трагічна смерть лучанки в ліфті змусила забити на сполох не тільки жителів Волині, а й усієї України. Ліфти, якими люди користуються по сорок і більше років, вже давно стали потенційною загрозою.

У Луцьку після трагедії на ремонт вимкнули 76 ліфтів. Із вересня 2017 року і по цей день деякі з них й досі не працюють. Мешканці багатоповерхівок змушені діставатися до квартир пішки. Найбільше такою ситуацією обурені пенсіонери та мами з маленькими дітками. Мовляв, потрібні кошти на ремонт здали, а ліфти й досі не працюють. Тим часом комунальники кажуть: треба перетерпіти, бо цього року на ремонт зупинять ще до сотні підйомників.

Коли нарешті закінчаться всі ремонтні роботи та чи можна без страху заходити в кабіни луцьких ліфтів наразі – у матеріалі інтернет-видання «Волинь24».

БІДА ПІДШТОВХНУЛА

Смертельний випадок трапився у вересні 2017 року в житловому будинку на проспекті Молоді 19-А. 28-річна Катерина Казимірчук пізно увечері поверталася додому. Коли ступила у ліфт, внутрішні двері затиснули її ногу (зовнішні лишилися відкритими) і кабіна ліфта поїхала вгору, потягнувши жінку за собою. Тіло загиблої рятувальники витягували понад дві години.

Ліфт у будинку на проспекті Молоді, 19-А
Ліфт у будинку на проспекті Молоді, 19-А


Згодом ж після трагедії сусіди розповіли, що неодноразово скаржилися на ліфт і багато разів ремонтували його. Навіть напередодні трагедії зібрали гроші й вкотре викликали майстрів. Однак після ремонту він став працювати ще гірше. Ліфт застрягав між поверхами, їздив з відкритими дверима, починав рухатися ще до того, як люди натискали на кнопку потрібного їм поверху.

У день, коли трапилася біда, телефонували у ЖЕК та «Волиньліфт» і просили вимкнути підйомник.

Вже після трагедії управління держпраці у Волинській області з’ясувало, що термін дії дозволу на експлуатацію ліфта закінчився у березні 2017 року. Також виявили, що після чергового ремонту експерт зробив негативні висновки про його справність. Тоді ремонтували ще раз і вкотре все закінчилося негативним резюме від експерта. Попри це «Волиньліфт» все таки ввів ліфт в експлуатацію.

Однак директор СРБУ «Волиньліфт» Тарас Рудчук стверджує, що ремонт був зроблений добре.

«Він не пропрацював півроку, пропрацював два чи три тижні. Тоді на перевірку ліфта зібралася комісія, яка дала позитивний висновок, зазначила, що ліфт нормально зроблений. Він пройшов технічний огляд. Тільки експерт не мав часу записати усе це в паспорт. Все було зроблено, тільки не було одного запису», – розповів Тарас Рудчук.

На фото директор ТОВ «Волиньліфт» Тарас Рудчук. Фото з ефіру програми «Актуально» телеканалу «Нова Волинь»
На фото директор ТОВ «Волиньліфт» Тарас Рудчук. Фото з ефіру програми «Актуально» телеканалу «Нова Волинь»


Керівник підприємства також запевняє, що масових скарг на ліфт не було.

«Заявок на ліфт не було. У нас є журнал, в якому вівся облік, там записували скарги, причини зупинки ліфту тощо. То наскільки я пам’ятаю, там була всього одна скарга в той самий день. Але в нас зараз позабирали ті журнали, конфіскували, то сказати точно не можна», – додав він.

Наразі підйомник на Молоді, 19-А – опломбований слідчими і до його ремонту приступлять лише після закінчення слідства.

До слова, ТОВ «Спеціалізоване ремонтно-будівельне управління «Волиньліфт», яке займається ремонтом і відповідає за утримання більшості луцьких ліфтів, є правонаступником організації, що здійснювала схожі функції в радянський період. Після приватизації якийсь час засновниками був трудовий колектив, а також – ПАТ «Луцьксантехмонтаж». Із 2007 року фірма у власності Валерія Ковалюка (більш відомий, як власник ТОВ «М.Ж.К,», що працює як приватний ЖЕК у 33-му мікрорайоні) – 95% та нинішній директор фірми Тарас Рудчук – 5%.

Фірма за бюджетні гроші не тільки обслуговує ліфти у багатоквартирних житлових будинках, а й ремонтує підйомники в медичних закладах, інших установах та організаціях. Зокрема, у 2017 році за процедурою державної закупівлі заробили 2,3 млн грн з бюджету.

Доходи ТОВ «Волиньліфт». Синім позначені загальні доходи, жовтим – отримані за процедурою державної закупівлі (згідно із даними YouControl)
Доходи ТОВ «Волиньліфт». Синім позначені загальні доходи, жовтим – отримані за процедурою державної закупівлі (згідно із даними YouControl)


КОМУ «СВІТИТЬ» КРИМІНАЛ

Кримінальне провадження у справі ліфта-вбивці відкрили за статтею 367 Кримінального кодексу України – «Службове недбальство» (провадження №12017030010004290 від 13 вересня 2017 р.). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п'яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від ста до двохсот п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – від 1700 до 3485 грн.

Слідство у справі активно просувається. Про це свідчить значна кількість ухвал, якими Луцький міськрайонний суд дає дозвіл слідчим на різні процесуальні дії.

Наразі ліфт у будинку на проспекті Молоді, 19-А опломбований
Наразі ліфт у будинку на проспекті Молоді, 19-А опломбований


Зокрема, слідчий Данилюк Ю.Д. звертався до суду з проханням арештувати документи та речові докази, які були знайдені під час обшуку ЛК ЖЕК №8 ЖБК, оскільки вони є предметом кримінального правопорушення. Суд таке прохання задовольнив.

Також наклали арешт на «Журнал технічного обслуговування ліфта», який знайшли під час проведення обшуку на проспекті Молоді 19-А.

Також ТОВ «Волиньліфт» подавало позов на слідчого, який відмовив фірмі у доспупі до матеріалів кримінальної справи. Суд задовольнив прохання та зобов’язав слідчого надати матеріали для ознайомлення.

Також у суді розглядалося питання щодо ЖЕКу № 8, який просив скасувати припис управління держпраці про порушення. Зокрема, внаслідок позапланової перевірки 29 вересня 2017 року цей контролюючий орган виявив, що експлуатацію ліфта здійснювали за відсутності дозволу органу держпраці та не було забезпечено посадовою інструкцією працівника, який відповідальний за організацію експлуатації ліфта. У ЖЕКові пробували пояснити, що вони не є суб’єктом господарювання, який здійснював експлуатацію ліфта і був відповідальним за його експлуатацію, а тому і не зобов’язані мати у штаті працівників, які б відповідали за організацію експлуатації ліфтів. Суд прийняв рішення не скасовувати такого припису.

Ще однією ухвалою суд надав дозвіл слідчому перевірити телефонні дзвінки, які надходили в аварійну службу «Волиньліфта». Ймовірно, будуть з’ясовувати хто каже правду: мешканці будинку на Молоді 19-А, які стверджують, що постійно жалілися на ліфт, чи директор, який каже, що скарг було не так вже й багато.

ЗАМІНИ НЕ БУЛО І НЕ БУДЕ. ТІЛЬКИ – РЕМОНТ

У Луцьку – 798 ліфтів. Як йдеться у поясненні до Програми капітального ремонту житлового фонду міста на 2015-2019 роки, наразі 502 ліфти уже відпрацювали свій граничний термін експлуатації – 25 років. Саме тому всі вони потребують модернізації.

У вересні 2017 року після трагедії у міській раді ініціювали позапланову перевірку ліфтів. У результаті вирішили вимкнути 76 ліфтів до того моменту, поки не проведуть капітальний ремонт.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась
Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась


«Наразі 49 ліфтів ще й досі не відремонтовані. Зараз готуються договори на 11 ліфтів, щоб відремонтувати їх. Я думаю, що у січні ми зможемо вже запустити до 27 ліфтів», – зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Юрій Крась.

Деякі мешканці нарікають: гроші на ремонт ліфта з них зібрали, а досі доводиться підніматися на поверхи сходовою кліткою. Крім того, у них виникає питання: якщо міська влада розповідає, що виділяє з бюджету гроші на ремонт, чому у них також просять «скинутися».

Згідно із Програмою капітального ремонту житлового фонду міста, будинки кооперативної власності, де створені ОСББ, мають право на ремонт зношений ліфтів на умовах співфінансування: 70% – кошти з міського бюджету, 30% – кошти співвласників.

Капітальний ремонт ліфта вартує в середньому 45-50 тис. грн. Якщо ж говорити про його повну заміну, то витрати можуть сягнути до півмільйона за один новий ліфт. Проте досі у Луцьку ще не було випадків, коли б старий ліфт замінили на новий.

Попри те, що після ремонту працівниками «Волиньліфта» сталася нечувана трагедія, від послуг цієї фірми луцька влада не відмовилася. Але через великі масштаби запланованих ремонтів намагаються залучити до роботи й інші фірми. А от назвати точну дату, коли повністю завершать всі ремонтні роботи – поки не можуть.

«Ми в середньому у місяць ремонтуємо десь двадцять ліфтів. Для того, щоб відремонтувати ці 50 ліфтів, які зупинили минулого року, нам потрібно приблизно два-два з половиною місяці. Зараз – свята, тому швидше роботу зробити не вдасться. Але це за умови, якщо над ремонтом буде працювати лише «Волиньліфт. Якщо залучать інші фірми, то все ремонтувати вдасться швидше. От в минулому році один ліфт «Укрвертикаль» зробив, два ліфти рівненська фірма відремонтувала», – розповідає Тарас Рудчук.

До ремонту луцьких ліфтів долучили і фірму «Арм-Еко» з Рівного.

«Переговори велися з кількома фірмами з різних областей, які знаходяться близько територіально. Окрім рівнян, більше ніхто не погодився ремонтувати ліфти. Адже у їхніх містах також роботи вистачає», – зазначив Юрій Крась.

Головний комунальник розповідає: коли завершать з ремонтом зупинених ліфтів, візьмуться за інші.

«У 2018 році будуть зупиняти ще 88 ліфтів. Адже у них закінчиться граничний термін експлуатації. Тоді їх перевірить експерт, якщо він дасть позитивний висновок, продовжать експлуатацію на кілька років. Якщо експерт не дасть позитивного висновку, скажуть щось ремонтувати чи замінювати, тоді будемо проводити роботи», – додав Тарас Рудчук.

Цьогоріч на ремонт ліфтів виділили 1 мільйон гривень. Для того ж, щоб повністю відремонтувати усі ліфти потрібно 2,5 мільйони.

«ПОМІЧНИКИ» З РІВНОГО

ТзОВ «Арм-Еко» уже десять років займається монтажем, ремонтом, технічним обслуговуванням та модернізацією ліфтів не тільки у Рівному, а й у Вараші. Власником підприємства є депутат-радикал Рівнеради Роман Стасюк. У 2018 році це підприємство займеться ремонтом ліфтів ще й у Луцьку.

Власник ТзОВ «Арм-Еко». Фото інтернет-видання «ЧаРівне»
Власник ТзОВ «Арм-Еко». Фото інтернет-видання «ЧаРівне»


Цікаво, що рік тому «Арм-Еко» стало фігурантом скандалу щодо ремонту ліфтів у Рівному. Так, за інформацією видання «Рівне Вечірнє», фірма займалась капітальним ремонтом двох ліфтів на вулиці Соборній, 36. На роботи, згідно із проектно-кошторисною документацією, витратили 269,565 тис. грн. Однак після ремонту, мешканці нарікали на роботу ліфта. Тоді перевірити якість виконаних робіт взялося ПрАТ «Рівнеліфт». Згодом керівник підприємства Володимир Варжель зазначив, що в одному з під’їздів, в якому фірма ремонтувала ліфт, він зупинявся вісім разів, в іншому – два.

У коментарі «Волинь24» керівник «Рівнеліфту» назвав цей інцидент «звичайною практикою». Мовляв, «після ремонтів можуть бути збої у роботі ліфтів, поки їх не налагодять. Роботу ліфтів після капремонту іноді треба налагоджувати».

Окрім того, мала місце й інша суперечка між «Рівнеліфт» та «Арм-Еко». Зокрема, директор першого підприємства звинувачував конкурентів у тому, що за виконані ними роботи значно переплачувалися кошти. Директор рівненського департаменту ЖКГ Ярослав Сахнюк запевнив, що «Рівнеліфт» попередньо відмовився від запропонованих ремонтів через брак обігових коштів. Тому й почали співпрацю з «Арм-Еко». Посадовець пообіцяв надалі обирати підприємство для капремонтів через систему «Prozorro». Проте наголосив: це не створить «Арм-Еко» особливої конкуренції, оскільки інші фірми Рівного, у порівнянні з ними, динамічно втрачають позиції.

До слова, «Рівнеліфту», на відміну від «Арм-Еко», луцькі комунальники долучитися до ремонту ліфтів не пропонували. Хоча, нагадаємо, Юрій Крась запевняв, що пропонували співпрацю багатьом фірмам «за принципом територіальної близькості», а от погодилася лише «Арм-Еко».

Аліна БЕКЕРУК (для «Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А замінити на нову не пробували?
Відповісти
Прохання публікувати тільки достовірну інформацію, а не видумувати її зі стелі!!!!!!!!!!!!
Загибла не поверталася пізно ввечері, як ви написали!!!
Трагедія сталася о 18:30. Це, по-вашому, пізно???? Всі саме з роботи повертаються! Ну, і ще в неї було прізвище не Казимірчук, але це вже не так важливо.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні