Янголи, вертепи і балет: чим лучан розважатимуть на Різдво

0
-5
Янголи, вертепи і балет: чим лучан розважатимуть на Різдво
Різдво – час див. Час, коли звідусіль лунають дзвіночки і звучать колядки. Час, коли особливо хочеться вірити у щось світле. Час для добрих справ. А ще – це час для святкових фестивалів і концертів. Не стане винятком і Луцьк.

Начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів розповіла, чим цьогоріч дивуватимуть мешканців і гостей міста, які цікавинки підготували організатори дійств та чи кожен знайде собі щось до душі.


Вистава-балет «Лускунчик»

«Лускунчик» – один із найпопулярніших у світі балетів, який у багатьох країнах світу став частиною новорічно-різдвяного ритуалу.

«Не всі знають, що у Луцьку є балет, і не всі мають змогу поїхати до Києва чи Львова, аби сходити на балет», - зауважила Тетяна Гнатів.

Виставу підготувала студія класичного танцю «Жизель». Прем’єра відбулася 19 грудня у Палаці культури Луцька для дітей учасників АТО. Ще дві вистави пройдуть 9-10 січня. Вхід символічно коштуватиме 10 гривень.

«Вулиця різдвяних янголів»

На Різдво пішохідна вулиця Лесі Українки перетвориться на «Вулицю різдвяних янголів». Янголів розвісять на будівлях, малюватимуть на бруківці, встановлять арт-інсталяції вздовж вулиці.

Окрім того, обіцяють і костюмованих янголів, котрі віншуватимуть. Янголів може виготовити кожен охочий у вигляді листівок, смаколиків, фігур та принести з собою.

«Ми проводили нараду з підприємцями і запропонували кожному з них прикрасити різдвяними янголами свої офіси. Поки підприємці не дуже активно відгукнулися», - наголосила Гнатів.

Цікаво, що на вулиці Лесі Українки поставлять янгола в 3D.

«Різдвяна майстерня»

«Різдвяна майстерня» - проект, котрий проводять у Луцьку вже п’ятий рік поспіль. Стартував він 19 грудня і проходить в арт-галереї Палацу культури.

Учасниками дійства є майстри народної творчості. Залучають до «Різдвяної майстерні» дітей із соціально незахищених категорій, котрі виготовляють обереги, дідухи, різдвяні павуки тощо.Разом із
тим, проект відкритий для усіх охочих.

«Можна домовитися з будь-яким майстром і виготовити собі чи близьким святковий сувенір на згадку», - додала начальник управління культури.

Новорічно-різдвяний концерт «І сталось диво…»

Дійство відбудеться 8 січня о 16:00 у Палаці культури Луцька. Волинські колективи дивуватимуть присутніх святковою програмою.

«Участь у концерті візьмуть музичні школи, хореографічні студії, мистецькі об’єднання. Кожен колектив підготував своє різдвяне дійство», - зазначила Тетяна Гнатів.

Вхід вільний.

Фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим»

Стартує фестиваль 12 січня о 12:00 у Палаці культури Луцька.

«Цей фестиваль конкурсний. Ми передбачили премії для найкращих колективів, адже фестиваль потребує особливої підготовки. Потрібно розробити сценарій, підготувати костюми, поставити програму», - повідомила начальник управління культури.

Складатиметься вертепне дійство із двох частин – біблійної і світської. Нині на участь у фестивалі відібрали понад 10 колективів.

Оцінюватимуть концертну програму заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук, письменниця Надія Гуменюк.

Міжнародний етно-фестиваль «Різдво у Луцьку»

Різдвяне дійство проходитиме впродовж двох днів – 13-14 січня – на Театральному майдані міста. Стартує фестиваль о 12:00.

Участь у «Різдві у Луцьку» візьмуть колективи з Польщі, Білорусі, Литви та України.

«Зазвичай, близько сотні колективів проходять через фестивальну сцену», - поділилася Тетяна Гнатів.

У перший день учасники фестивалю демонструватимуть різдвяні обрядові дійства, характерні для того чи іншого регіону, віншуватимуть і колядуватимуть. Наприклад, о 16:00 фольклорний гурт «Чачка» водитиме козу.

14 січня колективи з віддалених районів Волині приїдуть до Луцька з колядками і вітатимуть усіх з Різдвом.

О 17:00 відбудеться громадська акція «Спільна коляда», де представники влади, духовенства, громадськості з вертепними зірками виконуватимуть колядки.

Фестиваль «Різдвяні піснеспіви»

Фестивальний марафон розпочнеться 19 січня о 12:00 у Палаці культури Луцька і завершиться о 18:00.

Традиційно участь у дійстві беруть близько 40 колективів. Найменшим учасникам «Різдвяних піснеспівів» - 4-ри роки.

Окрім того, 11 січня о 8:00 відбудеться турнір з хокею з шайбою серед дітей (команд) за місцем проживання до новорічно-різдвяних свят (Льодовий майданчик «Снігова королева»), 14 січня об 11:00 – концерт фіналістів пісенного конкурсу «Зимова казка» (Палац культури міста Луцька), 16 січня о 18:00 – різдвяний концерт камерного оркестру «Con Moto» (Палац культури міста Луцька), 17 січня о 16:00 – різдвяний концерт «Різдво у вишиванці» (Луцька музична школа № 1 імені Ф.Шопена), 27 січня о 10:00 Всеукраїнський фестиваль-конкурс спортивного бального танцю «Різдвяні зірочки - 2018» (Палац культури міста Луцька).

Підготувала Надія МІЩУК («Волинь24»)
Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні