В Одесі від кору померли уже п'ятеро людей

0
1
В Одесі від кору померли уже п'ятеро людей
В Одесі щодня шпиталізують 11 хворих на кір, більшість із яких – діти.

Про це повідомила головний лікар Одеської міської клінічної інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова, - передає Радіо Свобода.

За її даними, в останній місяць від кору померли троє людей – 17-річний підліток і двоє дорослих, всі вони – жителі Одеси.

Загалом, каже лікар, від квітня цього року, коли в Одесі почався ріст захворюваності на кір, від хвороби та її ускладнень померли п’ятеро людей. Перші летальні випадки сталися навесні.

Також Світлана Лаврюкова повідомила, що наразі для хворих на кір в Одеській інфекційній лікарні перепрофільовано ще одне відділення.

Ситуацію, що склалася в Одесі, головний позаштатний педіатр міського Департаменту охорони здоров’я Ганна Луньова характеризує як «спалах», а не як епідемію. Від весни, повідомила фахівець, від «керованої інфекції», якою є кір, в Одесі пролікувалися понад тисяча людей.

Також лікарі нагадали, що специфічною профілактикою кору залишається вакцинація. Трикомпонентну КПК-вакцину європейського виробництва діти в Україні отримують безкоштовно, а дорослі купують самі через аптечну мережу.

У ЮНІСЕФ заявляють, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями.

«Статистика насторожує: в Україні за минулий рік менше від половини дітей вакциновані проти кору, згідно з календарем», – заявляють у Дитячому фонді ООН.

У МОЗ повідомили, що протягом останніх 3-5 років були значні перебої з постачанням вакцин, але зараз в Україні їх достатньо.

Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору. Кір легко передається від людини до людини. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30-24 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні