--> Як луцькі депутати поділили між собою гроші на ремонт | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як луцькі депутати поділили між собою гроші на ремонт

1
15
Як луцькі депутати поділили між собою гроші на ремонт
Ями на луцьких дорогах як ніхто можуть розповісти про пріоритети депутатів: чи є для них важливим в першу чергу комфорт лучан чи все ж переважають політичні розрахунки.

Чому в одних мікрорайонах навіть дворові території викладають бруківкою, а в інших – деякі вулички зроду не бачили асфальту? Чому приватний сектор завжди в болоті, а широкі проспекти ремонтують мало не щороку?

Відповідь насправді проста: за кожним ремонтом вулиці чи двору – стоїть політика. Кожен депутат залюбки хотів би «перетягнути кошторисну ковдру» на свій округ – де живуть люди, які голосували за нього і в перспективі можуть знову проголосувати… Але вдається це далеко не всім. Традиційно, обранці, які лояльні до влади, отримують за свою «слухняність» ремонтик-другий. Опозиціонери ж навпаки – сидять без ремонтів і, відповідно, не мають чим похизуватися перед виборцями.

У 2017 році в Луцькій міській раді змінився політичний вектор і владні повноваження отримав УКРОП, донині – опозиційний. Політики з ентузіазмом обіцяли керувати містом по-іншому. Проте карта капітальних ремонтів 2017 року чітко показує: «схема» лишилась старою. Своїм – найдорожчі капітальні ремонти. Опонентам в кращому випадку – невеличке рихтування, посипані щебнем ями і – сподівання на те, що наступного року політичний вектор знову зміниться.

«Розбивши» усі капітальні ремонти, які вже зробили або ще планують доробити цього року, на депутатські округи, можемо зробити кілька висновків:

1.(уже озвучений) найбільше ремонтів – на округах лояльних до влади депутатів. Пощастило цього року мешканцям Вересневого, Привокзального мікрорайонів, частково – центру, де депутатами є укропівці Борис Смаль, Орися Залевська, Ігор Поліщук, Микита Рабан і лояльний до УКРОПу керівник «Батьківщини» Валерій Бондарук. Тим часом округи активних опозиціонерів, наприклад, керівника луцької «Солідарності» Петра Нестерука, представниці «Народного контролю» Анни Мовяк, свободівця Богдана Вавринюка – лишилися зовсім без капітальних ремонтів;

2. ремонти «люблять» густозаселені мікрорайони. Відремонтувавши один широкий проспект, представники влади отримують «галочку» від набагато більшої кількості виборців, аніж якби витратили гроші на впорядкування якогось болота в приватному секторі. Те саме із дворами: ремонт однієї прибудинкової території поблизу із дев’ятиповерхівкою на п’ять під’їздів забезпечить лояльність більшої кількості людей, аніж латання тої ж таки дороги серед приватних будинків. Саме тому найбільші суми цього року передбачили на ремонт проспектів Соборності, Волі, вулиці Ковельської (24,9 млн грн, 36,4 млн грн та 20,6 млн грн відповідно). Вказані проекти реконструкції поки «в роботі» і через погодні умови, швидше за все, будуть продовжені уже наступного року.

3. округи без депутатів найбільш обділені ремонтами. Через специфічну виборчу систему, за якою луцьких депутатів вибирали у 2015 році, у місті без свого представника в міськраді лишилося 12 із 42 округів. На дев’яти таких округах «без депутата» цього року не проводили капітального ремонту зовсім.

Із цифрами, картами і розподілом ремонтів по депутатських округах пропонуємо ознайомитися візуально.

На кожному малюнку зображено один округ, його номер, депутатів, які обрані мешканцями цього округу (із поділом на лояльних до влади та опозиційних), а також – об’єкти капітального ремонту і виділені кошти. Суцільною лінією позначений капітальний ремонт вулиці, пунктиром – тротуару чи пішохідної доріжки, а заштрихована – відремонтована прибудинкова територія.












































Людмила ЯВОРСЬКА (для «Волинь24»)

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
15

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Шляхтич - молодець, пробивний мужик! Побільше би таких...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні