Як у Ковелі жили євреї в міжвоєнний період. РЕТРОФОТО

8
19
Як у Ковелі жили євреї в міжвоєнний період. РЕТРОФОТО
Ізраїльський інтернет-проект Ghetto Fighters House Archives розмістив в себе на сайті багато цінних документів, світлин, спогадів період першої половини ХХ століття.

На світлинах зафіксовані звичайні побутові сцени з життя тодішніх міщан. Більшість світлин зроблені просто під час виконання якоїсь роботи, чи то рубання дров, приготування їжі, будівництва.


Оригінальною є світлина, на якій фотограф зловив мить, коли інший фотограф робить групове фото ковельчан. Такі фото рідкісними і нетиповими для того часу.

Більшість представлених світлин були підписані як «євреї міста Ковеля на Волині перед виїздом до Палестини».

Зі спогадів про місто того часу «Ковель був найбільшим залізничним центром на сході, і сполучення з Варшавою було швидшим, ніж сьогодні. Подорож тривала менше 5 годин. Потяги мали три класи. Перший був найдорожчим. Тоді жартували: «Чому євреї їздять третім класом? Бо немає четвертого».


«Ковель – єврейське місто з околицями. В останніх проживали українці і поляки, які творили окреме місто. Через місто протікала річка Турія. Ковель поділявся на три квартали. Старе місто з одного боку річки називали Занд, пісок, оскільки воно було збудоване на піщаному ґрунті. У новій частині, з іншого боку Турії, був Ковель, де жили поляки, які працювали переважно на залізниці <…>. Це було окреме місто. Українців було менше, ніж поляків. Їхні господарства розпочиналися одразу за головною вулицею. Ці три світи жили поруч один одного <…>» - згадує Анка Групінська.

Тільки незначна частина єврейського населення Ковеля встигла евакуюватися до 28 червня 1941 року, коли місто було окуповане частинами німецької армії.

За розпорядженням окупаційної влади 21 травня 1942 року було створено два гетто. Одне для працездатних і членів їх сімей, а друге для всіх інших євреїв куди було поміщено близько 6 тисяч осіб. З 2 по 4 липня 1942 року всі мешканці з другого гетто були вивезені за межі міста і знищені. 19 серпня 1942 року окупаційна влада почала знищення мешканців з першого гетто.

Згодом у місто повернулося всього близько 40 євреїв.

Джерело фото: www.gfh.org.il
Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
19

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На цьому можна було б не погано турбізнес побудувати, зробити туристичні маршрути й мали б туристів з Ізраїлю та США.
Відповісти
Позитивненько
Відповісти
З таким передруковуванням матеріалів та відсутністю інтересу до власної історії скоро наші діти будуть думати що корінний народ це євреї...
Відповісти
Фото, де фотограф фотографує файне.
Відповісти
Гарні фото, як фільм побачив.
Відповісти
Всі такі щасливі і усміхнені. І який кінець страшний у всіх цих людей.
Відповісти
Не треба боятись історії, треба жити дружно.
Відповісти
Переглянув із задоволенням.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні