Андріївські вечорниці у Луцьку

0
-10
Андріївські вечорниці у Луцьку
13 грудня − день Андрія Первозванного. Цього дня не лише святкують іменини Андрії по всій Україні.

Найгучніші святкування з давніх-давен відбуваються у ніч напередодні. Дівчата влаштовують вечорниці та гадають на свою долю, оскільки, за народними уявленнями, святий Андрій є провісником долі, покровителем кохання і шлюбу, - повідомляє 12 канал.

Поки дівчата вгадували, звідки родом буде майбутній чоловік та ворожили на його ім'я, хлопці теж час не гаяли − бешкетували.

Дослідники твердять, що така парубоцька розвага колись була пов'язана з проходженням молоддю вікових ініціацій – обрядів посвячення. На Західній Україні, зокрема і на Волині, чоловіки обов'язково виходили в ніч гуляти, а дівчата з однієї вулиці збирались в домі. Самі додому не йшли, а лише з батьками, які приходили по дітей уже опівночі.

У Луцьку Андріївські вечорниці проводяться на кожному факультеті Лесиного вишу, також у технічному університеті. Крім цього у клубах та кафе. Традиція збиратись вдома дівчатам та ворожити, уже не така популярна.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні