Яким може бути фонтан у центрі Луцька. ПРОЕКТ

4
0
Яким може бути фонтан у центрі Луцька. ПРОЕКТ
У творчій архітектурній майстерні «Балан та Стельмащук» поділились своїм баченням реконструкції фонтану на Театральному майдані Луцька.

Проект архітектори опублікували на сайті майстерні.

«В архітектурній майстерні розуміли, що взявшись за цю Роботу ми викличемо на себе шквал критики. Але впевненість у тому, що така ганебна споруда паплюжить центр міста – переважила. Тому представляємо наш наступний Проект: «Капітальний ремонт фонтану з влаштуванням комплексу рекреаційних споруд на Театральному майдані у місті Луцьку», - прокоментували проект автори.

Вони зазначають, що у бетонній конструкції в центрі міста є багато мікро-тріщин. А їх латання і облицювання чаші фонтану гранітом, влаштування гранітних парапетів робить кошторис споруди надзвичайно дорогим для міського бюджету.

«В умовах функціонування “за призначенням” (максимум 3-4 місяці) фонтани з відкритим дзеркалом води, в наших кліматичних умовах малораціональні. Більшу частину року це фактично “сміттезбірники”, в яких накопичується пилюка, бруд та сміття, що потім розчиняються у воді та засмічує системи водовідведення. При функціонуванні фонтану у спекотну пору, як аератора, купання у його воді небезпечне з точки зору санітарії», - додають архітектори.

До того ж, на їх думку, Театральний майдан – це традиційне місце для громадських заходів, тому доцільно збільшити вільний простір, прибравши бетонну чашу.

На цьому місці у «Балан та Стельмащук» пропонують облаштувати місця для сидіння з стаціонарною “озвучкою” та майданчиком “сухого фонтану”, на якому при вимкнених насосах можна проводити дискусії, громадські слухання, концерти, інші масові заходи.

Зауважимо, раніше творча майстерня створила проект
">«сухого фонтану», який нині розташований на перетині вулиць Лесі Українки та Кривого Валу. Особливість цього фонтану в тому, що він не має чаші, тому коли він вимкнений, це місце нічим не вирізняється від іншої площі.
Сухий фонтан на перетині вулиць Лесі Українки та Кривого Валу
Сухий фонтан на перетині вулиць Лесі Українки та Кривого Валу

Схожий фонтан архітектори пропонують облаштувати на Театральному майдані.

Один з варіантів – вписати «форум» у підпірну стінку-клумбу біля собору. Облаштування вищевказаної трибуни заплановано виконати без зносу та пошкодження зелених насаджень. В цьому випадку “корисна” територія площі збільшується на 15%. Проте, у цьому випадку існують проблеми з організацією інженерії фонтану, які пов’язані з існуючою газовою магістраллю та великою кількістю кабелів зв’язку.
Перший варіант розміщення громадської площі біля фонтану
Перший варіант розміщення громадської площі біля фонтану

Інший варіант – розмістити «форум» з насосною станцією в створі фасаду драмтеатру.
З тильної сторони трибуни форуму передбачено облаштування автостоянки.
Другий варіант
Другий варіант

Щодо фонтану, то у нього повинна бути можливість зміни кольору води та висоти струменів. Кількість водяних струменів – 40 плюс 9 водяних гармат для створення водяних “арок”. Максимальна висота струменів води – 2.5 метри.

Площа «сухого фонтану» – 10×10 метрів, що відповідає розміру першого ярусу постаменту пам’ятника Лесі Українки.



Схожий фонтан у Греції
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці архітектори! Нарешті!
Відповісти
Язиком тріпатися не мішки совати...Де вони були раніше такі "вумні..? А тепер " бабла " вкинули в ту чашу,розбирай знов гроші на вітер.Тай місця там не бракує,хіба що хтось хоче збільшити місце для автопарковки,хоча і так там де хочуть там і ставлять..
Відповісти
херня, а не фонтан, если начали делать большой значит нужно закончить а не переделывать и 2 похожих нам не нужно в городе
Відповісти
Краще пивну палатку поставлять,як у нас вміють,а бабло стирять
Відповісти