Через півроку з українців «здиратимуть» пеню за прострочені комунпослуги

3
0
Через півроку з українців «здиратимуть» пеню за прострочені комунпослуги
Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про житлово-комунальні послуги», який серед іншого передбачаєвведення пені за прострочену оплату житлово-комунальних послуг. Про це повідомляє Захід.НЕТ із посиланням на офіційний сайт голови держави.

«Документом осучаснюються правові, економічні та організаційні засади надання споживачам житлово-комунальних послуг, а також запроваджуються новітні моделі договірних взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг, побудовані на принципах відкритості, прозорості та взаємної відповідальності», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, визначено перелік житлово-комунальних послуг, загальні вимоги щодо надання таких послуг та організаційні засади їх комерційного обліку, порядок оплати за їх надання та застосування соціальних нормативів, порядок і особливості укладання, зміни та припинення договорів суб’єктами правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг.

«Реалізація положень закону сприятиме демонополізації та дерегуляції у сфері житлово-комунальних послуг, підвищенню їх якості, забезпеченню можливості контролю за їх наданням, оновленню житлового фонду та підвищенню ефективності його управлінням», – зазначається в повідомленні.

У числі новацій закону - право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальне господарство в разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або погіршення їх якості; введення абонплати за житлово-комунальні послуги, тобто поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління – так звану абонплату. При цьому споживач має право не оплачувати послуги (крім теплоенергії) в разі, якщо ними не користується в період тимчасової відсутності в приміщенні більше 30 календарних днів.

Законом санкціоновано стягнення пені (з 1 січня 2019 року), за прострочену оплату послуг. Розмір пені встановлюється в договорі зі споживачем, але не може бути нижче 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Також закон встановлює порядок укладення договорів про водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику тощо.

Крім того, вводиться обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності керуючого багатоквартирного будинку за шкоду, заподіяну загальному майну.

Закон вступає в силу через 6 місяців з дати його оприлюднення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спасибi!
Відповісти
Чому "здиратимуть"? Боржники нахабно користуються товаром-послугою, а комунальні підприємства в боргах мають брати кредити,щоб перекрити гнилих споживачів.
Відповісти
А за ненадані послуги "пеню" з комунальників здиратимуть автоматично,чи доведеться по "чесних" судах вибивати?!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні