Волинському вчителю, який накрив собою гранату і врятував дітей, хочуть дати Героя України

1
5
Волинському вчителю, який накрив собою гранату і врятував дітей, хочуть дати Героя України
Волинському вчителю Юрію Лелюкову, який у 1984 році врятував від смерті 26 дітей, хочуть присвоїти звання Героя України.

Цю ініціативу запропонував фонд "Рідна Волинь", керівники якого нарпикінці листопада 2017 року провели у Луцьку вечір пам'яті на честь педагога, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Трагедія відбулась у одній із шкіл Іваничівського району на уроці військової підготовки. Вчитель показував принцип дії бойової гранати. Але коли відірвав чеку, зрозумів – у нього в руках не муляж. На роздуми було чотири секунди.

Варіант викинути гранату у вікно не підходив, бо під вікнами класу збирались учні групи продовженого дня. Тож Лелюков забіг у куток, і накрив собою вибухівку собою. Учні отримали лише легкі травми. Учитель загинув на місці.

Усі присутні на вечора пам'яті одноголосно проголосували за те, аби волинянину присвоїли звання Героя України. Збір підписів розпочали 6 грудня, і триватиме він до кінця місяця. Планують, що звернення підпишуть не менше двох тисяч волинян. Знайти бланк для підписів можна на сайті фонду, а коли він буде заповнений – занести ініціаторам ідеї.

Організатори акції кажуть, що у 2016 році вони подали звернення до Президента з проханням присвоїти звання Героя України учаснику АТО Андрію Снітку, який загинув під час бойових дій. І тоді з їх ініціативи волинянин отримав нагороду посмертно. Тож сподіваються, що і цю пропозицію у Адміністрації Президента підтримають.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України. Звання може присуджуватись тільки громадянам держави. Набуття громадянства України є можливим з 1991 року. Особи, які померли до цієї дати, не можуть бути громадянами України. Це записано в Положенні про присвоєння звання «Герой України». Крім цього Глазунов створив свого роду «петицію» - збір підписів на присвоєння звання Лелюкову звання Героя. Згідно Положення, збір підписів громадян теж не практикується. Тут діє подання органів виконавчої влади усіх рівнів, колективів, рішення зборів. Процедура подання про присвоєння цього звання чітко прописана в Положенні. Колишній невдаха-чекіст Глазунов мав би це знати хоч би заради самоповаги і заради того, щоб даремно не морочити людям голову.


Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні