--> Пиріг з політичним присмаком: як волинські депутати 40 мільйонів ділили | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Пиріг з політичним присмаком: як волинські депутати 40 мільйонів ділили

1
14
Пиріг з політичним присмаком: як волинські депутати 40 мільйонів ділили
Депутати Волинської обласної ради нарешті зібралися в сесійній залі, де поділили майже 40 мільйонів гривень надлишку бюджету.

За 10 місяців в обласному бюджеті вдалося назбирати 39,3 мільйона гривень надлишку. За нього і взялися депутати на сесії 23 листопада.

Кому дісталося найбільше грошей, чому обділеною залишилася ветеринарна медицина та в чому розібратися Ігорю Палиці радив розгніваний ректор Петро Савчук – у матеріалі видання «Волинь24».


БЮДЖЕТНИЙ ПИРІГ

За 10 місяців 2017 року в обласному бюджеті назбирали на 39,3 мільйона гривень більше, ніж планували. Загалом же чиновникам вдалося «нашкребти» 454 мільйона гривень (без урахування трансфертів).

Судячи з пояснювальної записки, додаткові надходження обласній казні забезпечили два джерела: податок на доходи фізичних осіб (22,3 мільйона гривень) та плата за розміщення тимчасово вільних коштів від митного експерименту (17 мільйонів гривень).

На сесії 23 листопада депутатам дісталося нелегке завдання – поділити його.



НА ЩО ТРАТЯТЬ

Більше 70 % понаднормових надходжень обласна адміністрація планувала спрямувати на захищені статті: зарплати, оплату комунальних послуг, енергоносіїв, медикаментів тощо. Про це зазначив директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк.

Після втручання депутатів цей відсоток, очевидно, дещо змінився. Проте навряд чи суттєво.

Найбільший шмат пирога, 21,2 мільйона гривень надійде на рахунок управління освіти, науки та молоді.

З цієї суми 13,9 мільйона гривень піде на утримання закладів профтехосвіти, а 6,88 мільйона – на обслуговування та реконструкцію ковельського санаторію «Турія», який зараз на балансі Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. На базі санаторію облаштовують навчально-оздоровчий комплекс.

Санаторій «Турія» отримає майже 7 мільйонів
Санаторій «Турія» отримає майже 7 мільйонів


Читайте також: «Сліпі котята», «попандопуло» і легенда за трибуною. Репортаж із сесії Волиньради

6,57 мільйона гривень надійде управлінню охорони здоров’я. Їх витратять в основному на оплату праці, енергоносіїв, комунальних послуг, купівлю обладнання, паливно-мастильних матеріалів та запчастини.

Хоч будуть і капітальні видатки. 477 тисяч гривень спрямують на завершення ремонту харчоблоку обласної психлікарні № 1 Луцька.

Ще 1 мільйон гривень медичної субвенції з держбюджету виділили бюджету Луцька за сеанси гемодіалізу.

Не так давно в обласній психлікарні обвалилася стіна. На ремонт виділили майже півмільйона
Не так давно в обласній психлікарні обвалилася стіна. На ремонт виділили майже півмільйона


Дискусійним стало фінансування установ ветеринарної медицини. Хоча адміністрація запланувала виділити 8,5 мільйона гривень, проте депутати такої ідеї не підтримали і «відрізали» п’ять мільйонів, розпорошивши їх на інші потреби.

Як переконують в департаменті фінансів, практично вся сума мала піти на зарплати.

«НЕЛЮБА» ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА

Як вже було сказано, на фінансування ветеринарних установ у Волинській області передбачили 8,5 мільйона гривень. А втім, на бюджетній комісії була озвучена і в підсумку підтримана пропозиція «врізати» кінцеву суму більш ніж удвічі. «Укропівець» Вячеслав Рубльов тоді заявив, що більшість депутатів на розподіл цих коштів має інше бачення.

Проте така позиція більшості не завадила окремим депутатам меншості сказати своє «фе» на сесії обласної ради.

Стурбованість з приводу того, що ветеринарна медицина недофінансовується, висловив депутат від «БПП» Валерій Діброва.

«Так як в нас в області вирішується питання фінансування ветеринарної служби – ніде в інших областях так не вирішується», – заявив він. І додав, що діяльність цієї галузі на Волині чомусь «заполітизовується».

Представниця «Батьківщини» Людмила Кирда додала, що найбільше страждають ті ветлікарі, які працюють в селах.

Валерій Діброва наголошував на «заполітизованості» фінансування ветмедицини
Валерій Діброва наголошував на «заполітизованості» фінансування ветмедицини

Людмила Кирда згадала про тих, хто постраждає від недостачі грошей найбільше
Людмила Кирда згадала про тих, хто постраждає від недостачі грошей найбільше


Як пояснив голова Волиньради Ігор Палиця, розвиток тваринництва в області підтримують усі, але є одне «но»: керівник ветеринарної служби ні разу не прозвітував про свою діяльність. Цим нібито й вмотивоване скорочення фінансування.

Зі слів голови Волиньради, 3,5 мільйона гривень буде достатньо, аби виплатити борги за вересень та жовтень. А згодом галузь мають профінансувати зі стабілізаційної дотації з держбюджету, яка, мовляв, має надійти в найближчі дні.

Проте головний фінансист області Ігор Никитюк щодо такого способу вирішення питання налаштований скептично. Він переконує, що забезпечити потреби ветеринарної медицини за рахунок стабілізаційної дотації навряд чи вдасться.

На сьогодні, каже Никитюк, бюджети всіх рівнів Волині потребують 136 мільйонів гривень, а наразі на всю область передбачено лише 44 мільйони згаданої дотації.

«Стабілізаційних дотацій не вистачить покрити всю незабезпеченість по зарплаті», – прогнозує Никитюк.

 Ігор Никитюк не розділяє думки Ігоря Палиці, який каже, що гроші на ветмедицину можна буде взяти зі стабілізаційної дотації
Ігор Никитюк не розділяє думки Ігоря Палиці, який каже, що гроші на ветмедицину можна буде взяти зі стабілізаційної дотації


Хто би там що не прогнозував – а більшість депутатів таки підтримала зменшення фінансування ветеринарної медицини в області.

А де обранці волинської громади все ж шукатимуть гроші на перекриття дірок наприкінці року – залишається питанням.

Цікаво, що ветеринарна медицина в області цьогоріч опиняється в такій ситуації не вперше.

У лютому 2017 року, як пригадує директор департаменту фінансів, замість запланованих 19 мільйонів виділили 15,74 мільйона гривень. З них 98 % пішло на зарплату.

СПОРОЖНІЛИЙ РЕЗЕРВНИЙ ФОНД

Подив у головного фінансиста області викликає те, що депутати вирішили зняти з резервного фонду 1 мільйон гривень, практично спорожнивши його. Адже залишилося там всього 240 тисяч гривень.

Цей мільйон депутати розпорошили по 100, 10, 5 тисяч гривень і спрямували на потреби громад, сіл тощо.

І це при тому, зауважує Ігор Никитюк, що перевиконання бюджетів різних рівнів області склало 139 мільйонів гривень.

«В них ресурси для цього всі є», – каже фінансист.

ГРОШІ НА ВОЛЕЙБОЛ ДЛЯ ГУПАЛА

Юрій Гупало таки вибив 100 тисяч фінансування на свій волейбольний клуб. В наступному році повинні виділити ще 200 тисяч
Юрій Гупало таки вибив 100 тисяч фінансування на свій волейбольний клуб. В наступному році повинні виділити ще 200 тисяч


Депутат від «Солідарності» Юрій Гупало просив виділити гроші на волейбольний клуб, якому у 2018 році виповниться 10 років і президентом якого він є.

Члени бюджетної комісії начебто не мали нічого проти і рекомендували сесії виділити команді депутата 100 тисяч гривень у 2017 році та 200 тисяч гривень – у 2018-му.

Та щастя, як заявив Юрій Гупало на сесії, тривало недовго. У роздрукованих таблицях грошей на волейбол він не знайшов. Втім, депутат не розгубився і запропонував зняти 100 тисяч гривень з ремонту дороги в селі на Ратнівщині.

Там, мовляв, все одно їх не встигнуть освоїти до кінця 2017 року. Про це Юрія Гупала нібито запевнив його колега Василь Столяр.

Була ще пропозиція зняти гроші з резервного фонду. Та Ігор Никитюк, наголосивши, що там залишилося всього 240 тисяч гривень, відразу це питання зняв.

Тож депутати підтримали першу пропозицію.

ОБРАЗА САВЧУКА

Перед голосуванням дуже хотів висловитися «укропівець» і ректор ЛНТУ Петро Савчук. Та оскільки він завчасно не зареєструвався, то отримав таку можливість тільки після того, як більшість підтримала зміни до бюджету.

Савчук, не стримуючи емоцій, заявив про бездіяльність в окремих питаннях і порадив Ігорю Палиці «розібратися в ситуації».

Петро Савчук емоцій не стримував
Петро Савчук емоцій не стримував


Депутата обурило, що за три місяці на ремонт клубу в селі Копачівка не те, що не виділили 250 тисяч гривень, але навіть не розробили жодної документації.

«Три місяці ми чекаємо. Що ми чекаємо? Це проти «політеху» чи це просто така пропозиція конструктивна? Скоріше всього, особисто проти мене і «політеху», – не спинявся Петро Савчук.

Також він заявив, що «рогом ставилося» і ще одне питання стосовно учасників АТО в технічному університеті, ціна якого – 60 тисяч гривень.

«Або вас підставляють, Ігоре Петровичу (Палиця, – авт.), або, будь ласка, розбирайтеся в цій ситуації. Ви керуєте областю і громадою обласною. Будь ласка, поважайте 10-тисячний колектив університету», – продовжував депутат.

Ігор Палиця, своєю чергою, стримано відповів: гроші будуть. Проте відразу, вже не так стримано, додав: «А ви допоможіть поки органам прокуратури, до яких ви звернулися: хто дав дозвіл на реконструкцію під аптеку коледжу і чому впала стіна?». Очевидно він мав на увазі обвал стіни технічного коледжу ЛНТУ в селі Любешів, який трапився 8 серпня.

Та що цим хотів сказати Ігор Петрович?

Василь БІДУН (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в нас крім волейбола більш ніяких видів спорту немає? Краще б на дитячій спорт їх віддали ніж приватний волейбольний клуб спонсорувати, хоче грати хай грає за свої гоші.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні